Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG'da son 3 sınav

        Bürde ÖZÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        1.2 milyon öğrenci, dün sonuçları liselere geçişte kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ilk 3 sınavı olan Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınavlara girdi. Bugün de Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları ile ilk dönemin TEOG maratonu bitecek.

        Öğrenciler, matematik sorularının kolay ancak Türkçe’nin zor, din sorularının ise uzun paragraflardan oluştuğunu söyledi. Öğrenci paylaşımlarına göre, din sınavında “Halil” adlı soruyla 15 Temmuz göndermesi yapıldı. “Koca yürekli Halil” yorumuyla sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre Halil, ülkesinin karanlık güçler tarafından işgal edilmek üzere olduğunu anlar ve engellemek için vatanını korumaya karar verir. Duasını edip ailesiyle helalleşip Allah’a sığınarak evinden ayrılır. Halil’in bu davranışının “rızık, tevekkül, toplumsal yasa, irade ve sorumluluk” şıklarından hangisine örnek bir durum olmadığı soruldu.

        UZMANLAR SINAVI NASIL YORUMLADI?

        Eğitimcilere göre geçen yıla kıyasla bu yılın sınavları zordu. Bahçeşehir Okulları, SEV Ortaokulları Akademik Koordinatörleri, Sevinç Koleji ve Sevinç Temel Okulu, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları ve Bilfen Ortaokulları bölüm başkanları, 3 sınavı şöyle değerlendirdi:

        TÜRKÇE:

        Öğrencinin bilgi ve okuduğu metni analiz etmesi ölçüldü. Zorlayan bir sınavdı. Dikkat düzeyi yüksek, okuma-anlama unsurlarına hâkim ve analiz etme becerisi yüksek olan öğrenciler bu sınavda başarılı oldu.

        MATEMATİK:

        Temel kavramları bilen ve işlem yapabilme gücü iyi olan öğrencilerin daha başarılı olacağı bir sınavdı. Bu yıl, yeni müfredatla eklenen çarpanlar ve katlar konusundan gelen sorular sınavın belirleyicisi oldu. Zaman sıkıntısı yaşandı.

        DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ:

        Bilgi, dikkat, okuma anlama ve yorumlama becerisini ölçen bir sınavdı. Sorular uzun paragraflardan oluştu. Çeşitli hikâyeler ve ayet meallerini içerdi. Kavram ve terimlerle 15 Temmuz’la ilgili soru vardı; özellikle “Babaannesinin Merve’ye verdiği cevap” üzerine kurulu soru, üç farklı konu başlığını içinde barındırdığı ve dolaylı yoldan doğru cevaba ulaşmayı gerektirdiği için sınavın en belirleyici sorusu oldu.

        ‘UNUTMAK SORUSU SORUNLU’

        BILFEN Ortaokulları ile Bahçeşehir Okulları uzmanlarına göre, Türkçe soruları öğrencilerin yorum güçlerinin üzerindeydi ve analiz etme ve doğru cevaba ulaşma konusunda öğrencileri zorladı. Türkçe’deki soruları “Sorunlu” olarak nitelendiren uzmanlar, sözcükte anlam başlığında yöneltilen soruda “unutmak” sözcüğünün Türk Dil Kurumu’ndaki açıklaması ile çeliştiğini söyledi. Uzmanlar, bu sorudaki unutmak sözcüğü ile ilgili soruda verilen cümleler için belirtilen anlamların örtüşmediğine dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ