Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İstinaf mahkemesi'nden 4 yıl ceza indirimi kararı

        Ankara Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesinin bir sanık hakkında "uyuşturucu ticareti" suçundan verdiği 8 yıl 4 aylık hapis cezasını 4 yıla düşürdü.

        Kayseri Kapalı Cezaevi'nde "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapmak veya sağlamak" suçundan tutuklu bulunan Orhan C'nin 3. Ceza Dairesindeki duruşması, sanık ve avukatının Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla hazır edilmesiyle başladı.

        Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin uyuşturucu ticareti yapmak suçundan hakkında 8 yıl 4 ay hapis ve 2 bin lira para cezası verdiği sanık, savunmasında hakkındaki suçlamaları reddederek, ele geçirilen uyuşturucuları, telefonunu çalan S. adlı kişinin evinden telefonunu geri alabilmek için koz olarak kullanmak amacıyla aldığını öne sürdü.

        SEGBİS yöntemiyle söz alan sanık avukatı da ilk derece mahkemesinin yeterli incelemede bulunmadığını ve tanıkları dinlemediğini iddia ederek, tanıkların dinlenmesi talebinde bulundu ancak bu istek reddedildi.

        Cumhuriyet savcısı, mütalaasında yargılama aşamasındaki iddia ve savunmaların, dosya içindeki bilgi ve belgelerin, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğini saptadığını belirterek, sanığın satmak amacıyla uyuşturucu bulundurduğu iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

        Sanık avukatı, mütalaaya katılmadıklarını, yerel mahkemenin eksik inceleme yaptığını, S. isimli kişinin soyut beyanıyla hüküm kurulduğunu ileri sürerek, "Müvekkilim, S. isimli kişinin kendisinden çaldığı telefonunu elde etmek amacıyla bu uyuşturucuyu telefonunu getirdiğinde S'ye vermek için ele geçirmiştir. Hükme esas alınan S'nin beyanları doğru değildir, sanığın tahliyesini talep ediyorum." dedi.

        Kararını açıklayan 3. Ceza Dairesi, Orhan C. hakkında ilk derece mahkemesinin verdiği hükmü kaldırarak, TCK'nın 188/3 maddesi uyarınca sanığa "uyuşturucu ticareti" suçundan 10 yıl hapis ve 5 gün adli para cezası verdi.

        Daire, cezayı sanığın beyanlarıyla kendi suçunun ortaya çıkmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle 5 yıl hapis ve 2 gün adli para cezasına çevirdi. "Failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, geleceği üzerindeki etkisi" uyarınca da ceza, 4 yıl 2 ay hapis cezasına indirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ