Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Nihat Zeybekci: Asıl karar Avrupa Konseyine ait

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AP'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici bir süre dondurmayı tavsiye eden tasarıyı kabul etmesine ilişkin, "Tasarının, Gümrük Birliği güncellenmesi çalışmalarının da askıya alınması talebi reddedilerek kabul edilmesi, bizim için son derece önemlidir." dedi.

        Zeybekci, Mecliste, Serbest Bölgeler Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde, milletvekillerinin sorusu üzerine, AP'nin Türkiye kararını değerlendirdi. Zeybekci, söz konusu kararın herhangi bir yaptırım gücünün bulunmadığını, asıl kararın Avrupa Konseyine ait olduğunu belirtti.

        Avrupa Konseyinin ise bütün kararlarında oybirliği aradığını dile getiren Zeybekci, en son AB Dışişleri Bakanları toplantısında da Avusturya ve Lüksemburg dışındaki üye ülkelerin Avrupa Parlamentosunun bugünkü oturumunu ve kararını desteklemediğini anımsattı.

        Bu kararın, diğer AB üyesi ülkeleri ve Avrupa Konseyi için bir anlam ifade etmediğini kaydeden Zeybekci, şöyle devam etti:

        "Tabii bu kararın içinde ayrı bir başlık var. Bu da Gümrük Birliği güncellenmesi çalışmalarının da askıya alınması yönünde bir talep vardı. O reddedilerek böyle bir kararı alındı.

        Bu da bizim için son derece önemlidir. Resmi anlamda sembolik bir önemi vardır ama tabii ki şunu da sormak lazım: AP'nin böyle bir kararı, Avrupa Konseyinin ilgili parlamento başkanı veya ilgili grup başkanlarının, 15 Temmuz gecesinde, 16 Temmuz'un ilk saatlerinde veya 16 Temmuz'un gün ışığında, Türkiye'deki bu darbe girişimi, bu terör eylemi, bu işgal girişimi başarılı olsaydı, 'AB ile müzakerelerin askıya alınmasını talep ediyoruz' diye güçlü bir açıklama yapmaları beklenirdi. Yani o gece beklenirdi böyle bir şey. Onun için ben burada samimiyet konusunda, Türk halkının bunu da vicdanında not ettiğini düşünüyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ