Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İnsansız kontrol noktasıyla teröre geçit yok
        4

        Kentte 2 ay önce kurulan sistemle gelen araçlar önce bir otomatik bariyer sistemiyle durduruluyor. Burada hareketli kamerayla araçların içi kontrol ediliyor. Sesli kumanda sistemi de bulunan sistemde, 50 metre uzakta bir zırhlı kulübedeki güvenlik görevlisi kamerayı yönlendirebiliyor, aracın içine bakıp her şeyi görebiliyor.

        5

        VALİ: ETKİLİ SONUÇLAR ALIYORUZ

        Eğer bir şüpheli durum varsa bagajı, camı ve kapılarını açmalarını söylüyor. Eğer olağanüstü bir durum ve silahlı kişiler varsa ve bir düzenek tespit edilirse, daha kontrol noktasına yaklaşmadan müdahale etmelerini sağlıyor. Şüpheli bir durum görülmüyorsa o zaman bariyer açılarak araç kanala alınıp aranıp detaylı arama yapılıyor.

        6

        Bitlis Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma tarafından geliştirilen bu çalışmayla ilgili bilgi veren Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Bitlis'in bölgede en dağlık ve ormanlık alanlara sahip olması nedeniyle bölgenin teröre ve kaçakçılara uygun alanlarla dolu olduğunu söyledi.

        7

        Vali Çınar, "Dolayısıyla kentin terör örgütü PKK'nın çoğalmasına, lojistik destek almasına, geçişlerde durak ve dinlenme noktası olması bakımından elverişli coğrafi yapıya sahip.

        8

        Bitlis bir geçiş güzergahı konumunda. Asker, polis ve korucularımız, terör örgütü PKK ve kaçakçılarla yoğun bir mücadele içerisindedir. Bitlis ve ilçelerin giriş ve çıkış bütün noktaları 24 saat denetleniyor. Güvenlik güçlerinin çok güzel ve ciddi bir koordinasyonu var. Bu noktalarda çok verimli ve etkili sonuçlar alıyoruz" dedi.

        9

        Vali Çınar, acımasızca kadın, çocuk, yaşlı, sivil ve masum diye hiçbir ayrım gözetmeden lojmanlara roket atan ve lojmanların önünde bomba patlatan terör örgütünün, bu eylemlerini şehir merkezlerinde de yapmaya başladığını söyledi. Bu nedenle 'Yüksek Güvenlikli İnsansız Kontrol Noktaları' denilen bir sistem geliştirdiklerini belirten Vali Çınar şöyle konuştu:

        10

        MODELİMİZ TÜRKİYE'DE ÖNERİLECEK

        "Bitlis'te bu sistemi yaptık fakat başka illerde örneği var mı bilmiyorum. Emniyet Müdürlüğümüz ve Jandarma ekiplerimiz güzel bir çalışma yaptı.

        11

        Teknolojinin etkin kullanıldığı 'Yüksek Güvenlikli İnsansız Kontrol Noktaları' diyebileceğimiz bir sistem geliştirdiler. Bombalı araçların, canlı bomba ve her türlü patlayıcıyla yapılan eylemlere karşı yüksek beton bariyerler arasında oluşturulan kanalda araçların aranıyor.

        12

        Herhangi bir eylem yapılırsa, en az zarar ve zaiyatla sonuç sağlamak için bu sistemi geliştirdik. Teknolojinin bütün imkanları kullanılmış. Herhangi bir patlamada hiçbir polis, korucu, jandarma ve askerimiz zarar görmeyecek.

        13

        Arama noktalarında başka araçlar da bulunacağı için sivillerde zarar görmeyecek bir model oldu. Bakanlığımızın müfettişleri de geldi araştırıp ve sistemi incelediler. Bu modeli Türkiye'ye bakanlık kanalıyla önereceklerini ifade ettiler."

        14

        Kontrol noktalarının terörle mücadelede büyük avantaj sağladığını vurgulayan Vali Çınar, "Artık terörist gelip geçemiyor. Terörist aracı yükleyip, geçmişte olduğu gibi gönlünce şehirlere, karayollarına giremiyor ve çıkamıyor.

        15

        Tamamen hareket alanları kısıtlandı, eylemleri sınırlandırıldı. Devletimizin kararlıkla terör örgütünün üzerine etkin bir şekilde gitmesinin yanında şehirlerde yapılan eylemlerde bu şekilde engellenince, artık terör bitme noktasına doğru hızla gitmektedir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ