Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Kırşehir'deki kitabevi davası 9 Şubat'a ertelendi

        Kırşehir'de geçen yıl düzenlenen "teröre lanet yürüyüşü" sonrasında çıkan olaylarda kitabevi, tatlıcı, çay ocağı, tekstil mağazası ve HDP İl Başkanlığı binalarının tahrip edilmesiyle ilgili birleştirilen davaların duruşmasına devam edildi.

        Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 13 tutuksuz sanık, müştekilerden Demet Resüloğlu ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, dosyaların birleştirilmesinden sonra ifade vermeyen tutuksuz sanıklardan bazılarının savunmaları alındı.

        Sanık B.Ç, teröre lanet yürüyüşü için toplanan kalabalığa katıldığını, bunun dışında hiçbir eyleme iştirak etmediğini ileri sürerek, tekstil mağazasına zarar vermediğini savundu. Mağazanın önünde bulunmadığını söyleyen B.Ç, dosyadaki görüntüler kendisine gösterilince, "Soruşturma ve duruşmalar sırasında askerdeydim. Bunlardan haberim yoktu. Suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.

        M.O. da kalabalık içinde yer aldığını ancak kitabevine zarar vermediğini belirterek, pişman olduğunu ifade etti.

        Sanıklardan R.Ç. ise olaylardan önce meydana gelen terör saldırılarına ve şehitlerin gelmesine öfkelendiği için protesto amacıyla topluluğa katıldığını, tekstil mağazasına taş attığını ancak ciddi bir zarar verecek eylemde bulunmadığını ileri sürdü.

        Taraf avukatlarının taleplerini alan mahkeme heyeti, birleştirmesi tamamlanmayan dosyaların Yargıtay'dan beklenmesine ve olaylarla ilgili başka bilgi ve belgenin olup olmadığı konusunda Kırşehir Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğünden cevap yazısının beklenmesine karar vererek, duruşmayı 9 Şubat 2017'ye erteledi.

        DAVALARIN GEÇMİŞİ

        Kırşehir'de 8 Eylül 2015'te düzenlenen "teröre lanet yürüyüşü" sonrasında çıkan olaylarla ilgili farklı mahkemelerde davalar açılmıştı. Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde kitabevinin tahrip edilmesiyle ilgili davada sanıklara, "kasten adam öldürmeye teşebbüs, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, iş yeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal, kanuna aykırı gösteri ve yürüyüş düzenleme" suçlamaları yöneltilmişti.

        Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Kırşehir 2 ve 3'üncü asliye ceza mahkemelerinin HDP Kırşehir İl Başkanlığı, çay ocağı, tekstil mağazası ve bir tatlıcının tahrip edilmesiyle ilgili dosyaların, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde görülen kitabevi davasıyla birleştirilmesi talebini kabul etmiş, bunun üzerine dosyalar, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

        Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde açılan kitabevi davasında, 6'sı tutuklu 16 sanık, 2. ve 3. Asliye Ceza Mahkemelerindeki HDP Kırşehir İl Başkanlığı, çay ocağı, tekstil mağazası ve bir tatlı salonu şubesinin tahrip edilmesiyle ilgili davalardan ise toplam 10'u tutuklu 42 sanık yargılanıyordu. Önceki duruşmalarda tüm davalardaki tutuklu sanıklar tahliye edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ