Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Referandum tarihi için 23 Nisan ihtimali

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Anayasa değişikliğini imzaya açan AK Parti, Meclis görüşmeleri ve referandum süreci üzerinde çalışmaya başladı. Referandum için nisan sonu işaret ediliyor. 23 Nisan, “çifte bayram” söylemi açısından olası referandum tarihleri arasında öne çıkıyor.

        AK Parti, Anayasa değişikliği teklifi için imza toplamaya başladı. Pazartesi ya da en geç salı imzaların tamamlanması ve teklifin Meclis’e sunulması planlanıyor. Yurtdışında bulunan milletvekillerinin ise sonradan imza vermesinin mümkün olduğu öğrenildi. Teklife, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın da imza atması bekleniyor. AK Parti’nin hedefi, tam imza ile teklifi vermek.

        AK Parti, TBMM Anayasa Komisyonu görüşmelerinin bütçe mesaisinden sonra yapılması yönünde hazırlık yapıyor. Meclis’in bütçe görüşmelerinden sonra yılın son haftasında tatil yapması planlanıyor. Bu durumda teklif, ocak ayında komisyonda görüşülecek. 2 haftalık görüşme takvimi öngörülüyor. Meclis Genel Kurulu görüşmeleri için 15 madde dikkate alındığında 45 saatlik bir mesai öngörülüyor. İlk tur görüşmelerle ikinci tur arasında iki tam gün geçecek olması ve ikinci tur da hesaba katıldığında 90 saatlik bir mesai gündeme gelecek. Genel kurulun çalışma saatleri dikkate alındığında bu da 45 güne karşılık geliyor. Bu planlama çerçevesinde teklifin kabul edilmesinden sonraki 60. günde nisan ayının sonuna doğru referandum yapılacak.

        ‘ÇİFTE BAYRAM’

        AK Parti kaynakları, “Referandum, 23 Nisan’da olabilir mi?” sorusuna karşılık, “Bayram, ama olabilir” yanıtı verirken, tarihin Meclis görüşmelerinin seyrine göre belirleneceğini kaydetti. Kaynaklar, Meclis takviminin nisan sonuna işaret ettiğini vurguladı. Paketin, Meclis seyri bu tarihe denk gelirse 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışının 97. yılında Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmiş olacak. AK Parti tabanı açısından bu tarih, milli iradenin “çifte bayramı” olarak tarihe geçecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ