Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz mesajı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Sanayi Odası ödül töreninde gündeme ilişkin konuştu

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu güne kadar reel sektörün taleplerine kulak verdik kıymet verdik. Politikalarımızı belirlerken bu ülke için çalışan siz kardeşlerimizin fikirleri bize hep yol gösterdi. Şimdi de aynı şekilde hareket ediyoruz. 14 yıldır sizlerin hislerine tercüman olmaya çalışıyoruz. 15 Temmuz sonrasında ekonomide sahnelenmeye çalışılan oyunun farkındasınız. 1 dolar ile satın alınanların, gerçekleştiremediği darbeyi faiz ve borsa hareketleri üzerinden başarmaya çalışıyorlar.

        Öğrendim ki Kayseri'de döviz ile kiralıyorlar. Bir tanesini sordum döviz ile kiraladığını söylediler. Az önce aradım uçakta yakaladım. Süleyman Çetinsaya dedi ki, mesajı aldım, emrinizdir hemen TL'ye çeviriyorum' dedi. O alışveriş merkezinde olan bütün esnaf kardeşlerim hemen bu işi TL'ye çevirsinler. Vali'ye veya Belediye Başkanına bildirilsin, takipçisiyiz.

        Diğer alışveriş merkezlerinin sahiplerine de sesleniyorum. Eğer vatanseversek gelin şu dövizleri TL'ye çevirelim. Bu söylediğim bütün döviz ile olan kiralama sistemleri içindir. İhaleleri TL olarak yapma planlaması kararı aldı hükümetimiz.

        Bir tuzak kuruldu bu tuzağı bozmamız lazım. Geri çevirmemiz lazım. Onun için tüm sanayici iş adamları kardeşlerim, 2-3 yıl bu iş tam yerine oturana kadar kararlılığınızı gösterin. Asker elbisesi giymiş piyonları ile amaçları ile ulaşamayınca ellerinde para destesi olan diğer piyonlarını öne sürdüler. Bunlar ne matematik ne ekonomi biliyorlar, ne de siyaset biliyorlar. Matematik bilseler Türkiye'nin ekonomisini 14 yılda 3 kat büyüttüğünü görürler. Siyaset bilseler 15 Temmuz gibi pek çok ülkeyi yere serecek darbe girişiminden sonra Yavuz Sultan Selim ve Avrasya tüneli gibi projeleri durduramadılar. Avrasya Tünelini açacağız, otomobillerin geçişini sağlayacağız. 2018'inin başında dünyanın bir numaralı hava limanının açılışını yapacağız. Türkiye bunları şu anki koşularda yapıyor. Yapacağız, bir dertliyiz, biz aşığız, biz inançlıyız. Başaracağız.

        "FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRMEK GEREKİYOR"

        Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Büyük projeleri hizmete açtık. Durdurabildiniz mi? Durduramadınız. Bu ayın sonunda Avrasya tünelini açacağız. Dünyanın bir numaralı havalimanını açacağız. Kanal İstanbul geliyor. Çalışmalar devem ediyor. Bu işi başaracağız. Önümüzü kesemeyecekler. Geçenlerde ekonomi toplantısı yaptık. Ne olursa olsun faiz oranlarını düşürmek gerekiyor. Faiz oranlarını düşürelim ki yatırımcının önünü açalım. İşsizliğin en önemli sebebi yatırımların durmasıdır. Faizi indiremezsek yatırımcı kaybederiz. Yatırımlar artık duruyor bizim bu yatırımları hareket ettirmemiz lazım. Onun için faizleri düşürmemiz lazım. Şuan tulumbada su yok."

        ''Pek çok ülkeyi yere serecek olan darbe girişimi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi yatırımları durduramadı. İnşallah 2018 yılının başında da dünyanın bir numaralı havaalanının açılışını yapacağız. Türkiye, bütün bunları bu durumdayken yapıyor. Yapacağız, biz aşığız, biz inançlıyız ve biz başaracağız. Bir ekonomi şurası yaptık ve faiz oranlarının arttırılmaması kararı aldık. Bu faizlerle yatırım yapılın mı? Yatırımlar artık duruyor. Yatırımcının önünü açmamız lazım. Yani şu anda tulumbada su yok. O tulumbanın suyla dolması lazım. İşte KOBİ'lere verilecek destek, tulumbaya konulacak sudur. Ancak bu su tulumbaya konulmadan kurursa, bundan fayda alamayız. Bakın faizler yüzde 5'in altına düşmüştü. Hemen Gezi olaylarını çıkardılar. Amaçları, büyüyen, güçlenen bir Türkiye olmamasıdır. Bu hain FETÖ'cüler bir anlasalar, Kurtuluş Savaşı'nda o yokluklarla beraber, 7 düvele başkaldırmış bu millet, bunların bu oyunlarına da gelmez, gelmedi de.''

        "SU UYUR FETÖCÜLER UYUMAZ"

        Konuşmasında, ''Devletle millet arasında bağ kavi oldukça evvel Allah hiç kimse bu millete diz çöktüremez'' diyen Erdoğan, ''Çağrımıza kulak vererek elindeki dövizi bozdurmaya koşmasında biz bu bağı bir kez daha gördük. Bu duruşu biz 15 Temmuz'da da görmüştük. Hep birlikte o geceden ibret alarak asla ve asla çocuklarımızın bir daha böyle olaylar yaşamaması için çalışacağız. Öncelikle 40 yıldır bu FETÖ'nün toplumumuzun içine nasıl sirayet ettiğini çözmemiz, anlamamız lazım. Artık terör örgütlerine karşı acımasız, vatandaşlarına karşı merhametli bir devlet var. Bugün artık insan odaklı bir anlayış var. Bu örgütle mücadelenin kolay ve kısa zamanda olmayacağını hepimiz biliyoruz. Su uyur, FETÖ'cüler uyumaz. Karşımızda akidesi bozuk bir yapı olduğunu unutmayacağız. Örgütün mağduriyet edebiyatı üzerinden kendisini aklamaya çalışıyor. Devletimiz ve milletimiz, uğradığı bu hain saldırıya rağmen, aklı selimle bunlarla mücadelesini sürdürüyor. Bu mesele benim ya da bir partinin şahsi meselesi değildir. Bütün uyarı ve ikazlara rağmen, 17-25 Aralık'tan itibaren hala bu örgüte destek verenlerle mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir'' ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ