Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Soylu: Teröre destek verenlerden kurtuluyoruz

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dizi temaslarda bulunmak için Van'a geldi. Van Valiliği ziyaretinde açıklama yapan Soylu şunları söyledi: "Demokrasi sadece bir seçim yöntemi değildir. Yönetime vatandaşı, sivil toplumu kattığınız ölçüde demokrasi güçlenir. Demokrasinin güçlendiği yerde hukuk, adalet, ekonomi, zenginlik ve refah güçlenir. Uzun zamandır ülkemizde ve Ortadoğu coğrafyasında etkinliğini arttırmaya çalışan terörün esas hedefi aslında tam da budur. Demokrasiyi etkisizleştirmek, hukuku, siyaseti baskılamak böylece kendisini tek egemen güç olarak dayatmak. Buradaki terörü, PKK'yı onun işbirlikçilerini askerimizin polisimizin gösterdiği fedakârlıklarla, yatırımlarımız ve gençlerimize sağladığımız iş imkânları ve insanlarımızın refahını arttırarak bitireceğiz. Ama öyle ama böyle. Bu işi kökünden ve kısa zamanda temizleyeceğiz.

        'BELEDİYE KAYNAKLARI ARTIK TERÖRİSTE AKMIYOR'

        Artık belediyenin devlet kaynaklarını dağdaki teröristin hizmetine veren maşalardan, belediyeden teröriste maaş veren, belediyenin iş imkânlarını askerimizin, polisimizin, vatandaşımızın huzuruna karşı hendek kazmak için kullanan içimize sızmış hain mihraklardan birer birer kurtuluyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamu bürokrasinin her noktasına sızmış olan FETÖ/PDY belasından kurtuldukça, bunların unsurlarını temizledikçe terörle mücadelemiz daha da güçlenmektedir. Dolayısıyla bu şer odaklarının akıbeti yakındır ve akıbet onlar için hayır değil şerdir.

        '400 MÜLKİ İDARE AMİRİ GÖREVDEN ALINDI'

        Yaklaşık 400'e yakın mülki idare amiri FETÖ/PDY'den bu süreç içerisinde 15 Temmuz'dan sonra görevden alınmıştır. İlçelerimizde hakikaten bu dönem içerisinde bir boşluk meydana gelmiştir. Ama yine bir devlet sürekliliği anlayışı içerisinde kimisini vekâleten, kimisinin başka bir ilçeyi yönetmesiyle beraber bugüne kadar götürdük. Altını çizerek söylüyorum; Cumhuriyet tarihinin 616 kişiyle en yüksek kaymakamlar kararnamesini geçen gün çıkardık. Sorduğunuz mesele, teknik bir meseledir. Yani 313 kişi ihraç edilmiştir mülki idareden, 90'ı aşkın kişi de şu anda açıkta ve soruşturması sürmektedir. Daha doğrusu açıkta durmaktadırlar. Bunların bir kısmı tutukludur, bir kısmı 15-16 Temmuz'da görevden alınmış, tekrar serbest bırakılmış, bir kısmı denetimli kontrollükle serbest bırakılmış, bir kısmının herhangi kusuru görülmemiş. Bizim yaptığımız idari tetkiklerde 11 arkadaşımızı, bu kadar sayıdan göreve iade etmiş bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız hala devam ediyor.

        'ZORLUKLAR YAŞANIYOR'

        Bizim için önemli olan kaymakamlıktır. Kaymakamlık sahalarının bu açık işleminden kurtulmasıdır. Bu dönem içerisinde muhakkak birtakım idare zorluklar yaşanacaktır. Neden yaşanacaktır. Çünkü 400 rakamından bahsediyorum ve kısıtlı sayıda olan bir mülki idare amirinden bahsediyorum. Bu mülki idare amirini şu anda belli bir kalıp dışında da alıp getirebilmeye yönelik kanuni açıklığımız da söz konusu değil. Yapmamız gereken onları aldık, hukuk işleri gibi vali yardımcılıkları gibi açık olarak pozisyonlarını devam ettirdikleri bir göreve verdik, yerlerine kaymakam atadık ve o ilçelerimizin çalışma sürdürülebilirliğini ortaya koyduk. Belki basın da haklıdır. Bu kadar teknik bir meseleyi bilebilme kabiliyetine sahip olamayabilirler. Biz de bunu açıklamamızın sebebi, yani buradan şöyle bir sonuç çıkabilir; acaba bütün vali yardımcılıkları, hukuk işleri müdürlükleri böyle midir? O da böyle değildir.

        'BİR KISMI İHRAÇ EDİLECEKTİR'

        Soylu, bunun teknik bir mesele olduğunu yineleyerek, şu ifadeleri kullandı: "Burada teknik bir mesele var. Bunların açıklıkları devam ediyor. Yani FETÖ ve Paralel Devlet Yapılanmasından şüpheli olanların açıklıkları devam ediyor. Bunların bir kısmı ihraç edilecektir bir kısmı da belki bir şey olmayıp, geri dönebilecekleri bakanlığımızca takdir edilecektir. Onun için mesele teknik bir meseledir.

        'DEZENFORMASYON VAR'

        'İşkenceye sıfır tolerans' dedik. Ama özellikle FETÖ/PDY ve PKK konusunda bizim mücadele gücümüzü zayıflatmak ve uluslararası arenada bizi yalnızlaştırmak için uluslararası örgütler, bu FETÖ/PDY, KCK, PKK konusunda dezenformasyonla dünyayı yanlış bilgilendirmeye çalıştığı açıktır. Güneş balçıkla sıvanmaz. Bunlar hep olacaktır. Gerçeğin üzeri algıyla örtülemez."

        Meral YILDIZ/VAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ