Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Darbe komisyonu Atatürk Havalimanı'nda

        TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri, Atatürk Havalimanı'nda incelemelerde bulundu. Kuleyi de gezen komisyon, 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerin ailelerini ve gazileri de İstanbul'da ziyaret edecek.

        HavaTrafik Kontrol Merkezi'nde yaşananları görevliler tek tek komisyon üyelerine anlattılar. Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş:

        " Sayın Cumhurbaşkanımız sakinliğini bir an kaybetmedi. Helikopter üzerimizden geçtiğimizde silahları konukevine doğru yöneltmişti. Helikopter üzerimizden geçtiğinde Cumhurbaşkanımıza sığınağa gidelim dedim Cumhurbaşkanımız girmedi" dedi.

        Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağı ile saat 17:30'da Ankara'dan İstanbul'a gelen TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri, İstanbul'daki incelemelerine başladı.

        Komisyon üyeleri ilk önce Atatürk Havalimanı'nda başta kule olmak üzere incelemelerde bulundu. O gece hava trafiğinde görev alanlar ve polisler, komisyon üyelerine yaşananları tek tek anlattılar.

        Darbe gecesi İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın talimatı sonrası özel harekat polislerinin kuleyi teslim aldığını aktaran Emre Erdoğan, "Teslim olun mahiyetinde telkinlerde bulundu. Operasyon başlatın talimatın ardından 2 dakika içinde teslim alındılar" dedi.

        "GÖREVİNİZ ŞU ANDAN İTİBAREN BİTMİŞTİR, BİZ DEVRALDIK"

        15 Temmuz'da Hava Trafik Kontrol Kulesi'nde yaşananları komisyon üyelerine aktaran kulede görevli Enver Yavuz:

        "O gece 23.35'de kuleye 2 polis ve 7 ila 8 kadar asker geldi. Göreve el koyduklarını söylediler. Yaklaşık 15 dakika sonra kalkışları durdurmamızı söylediler. Kuleye geldiklerinde bize, "ülkemizin huzuru ve selameti için ordu göreve el koymuştur. Göreviniz şu andan itibaren bitmiştir, görevi biz devraldık" dediler. Yaklaşık 6 asker burada kontrol kulesinde kaldı. Daha sonra kalkışları tamamen kestiler" dedi.

        "3 EL SİLAH SESİ DUYDUK"

        Saat 01.30'da polislerin operasyona başladığını söyleyen Yavuz:

        "Biz operasyon bölgesinde kaldık. Polis kapıya geldiğinde yüksek sesle pazarlıklar başladı. Polis teslim olmaları için onları ikna etmeye çalışıyorlardı. O sırada 3 el ateş edildi. Aşağıda giriş kapısının orada 3 el silah sesi duyduk biz. Sanıyorum askerler, polislerin içeri girmemesi için ateş açtılar. Yaklaşık 15-20 dakika daha konuşmalar sürdü. Daha sonrasında polis içeri girdi. Askerler silahlarını teslim etti. Çatışma olmadı" diyerek o geceyi anlattı.

        "CUMHURBAŞKANI UÇAĞI BÖYLE İNDİ"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağının inişinde neler yaşandığıyla ilgili de konuşan Yavuz:

        "Başmüdürümüzden telefon geldi ve Cumhurbaşkanımızın Atatürk Havalimanına geleceğini söyledi. Fakat durum müsait değildi ki 10 dakika içerisinde polisler içeri girip askerleri kontrol altına aldıktan sonra kule güvenli hale geldi. Fakat apron tarafı dediğimiz pist tarafından insanlar vardı. İnsanlar da bilinçsiz bir şekilde olduğu için aynı tehlikeyi onlar da yaratabilirdi. Bu şekilde biraz cumhurbaşkanımızın uçağı bekledi. Halk tamamen pistten ve apronlardan uzaklaştırıldıktan sonra emniyete alındı pistler ve Cumhurbaşkanımızın uçağı bu şekilde indi" diye konuştu.

        "TAMAMEN TESLİM ALINMIŞTIK"

        Darbeci askerlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan havalimanına girdikten sonrada tacizlerinin devam ettiğini söyleyen Enver Yavuz:

        "Sayın Cumhurbaşkanımız devlet konukevi önündeydi. Orada açıklama yaptığı sırada askeri helikopterler meydanın üzerinde devlet konukevi üzerinde uçuş yaptı. Bizimle konuşması gerekiyordu bu helikopterlerin ancak hiçbir şekilde cevap vermeyince helikopterlerin de darbe girişiminde bulunan askerlerin elinde olduğunu anladık. Tamamen teslim alınmıştık. Burada konuşmalar sürerken, askerler buradaydı" dedi.

        "CUMHURBAŞKANIMIZA SIĞINAĞA GİDELİM DEDİM, GİRMEDİ"

        Cumhurbaşkanın Devlet Konukevine inişinden sonra gelişmeleri anlatan Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş:

        "Yaralı iki bayan vardı. Ve şoka girmiş bir genç yatıyordu. Sayın cumhurbaşkanımız girdi. Yaralı olan bayanlara 'geçmiş olsun' dedi. Delikanlının alnından öptü. Kendisine tanımlanamayan dost olmayan uçakları söyledim. Bir müddet sonra üzerimizden tanımlanamayan helikopter geçmeye başladı. Hava Harp okulunda kalkan tanımlanamayan helikopter gezmeye başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız sakinliğini bir an kaybetmedi. Helikopter üzerimizden geçtiğimizde silahları konukevine doğru yöneltmişti. Cumhurbaşkanımıza 'sığınağa gidelim' dedim, Cumhurbaşkanımız girmedi. Ertesi gün saat 13.00'e kadar buradaydı" dedi.

        Uluştaş Atatürk Havalimanı'nda darbeye destek verdikleri iddası 31 kamu görevlisi açığa alındığı bilgisini verdi.

        İKİ KEZ SUİKAST TEHLİKESİ ATLATTI

        Söz alan AK Parti Milletvekili Hüseyin Kocıbıyık'da Cumhurbaşkanına yönelik iki aşamalı bir suikast planı yapıldığına dikkat çekerek:

        "Hava unsurları bakımından anlaşıyor ki 2 aşamalı suikast planı mevcuttu. Birisi, 2 F-16 cumhurbaşkanın uçağını indirecekti. Cumhurbaşkanımız ise THY uçuş koduyla geldiği için göremediler. Anlayamadılar. Cumhurbaşkanını kaçırdıklarını anladıkları an B planına geçiyorlar. Helikopterli suikast timleri geliyor buraya. Atatürk Havalimanı'nda Cumhurbaşkanımı 2 kez suikast tehlikesi atlatmış gözüküyor" şeklinde konuştu.

        AİLELERİ DE ZİYARET EDECEKLER

        Atatürk Havalimanı dışında Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde de ziyarette bulunan komisyon üyeleri 3 gün kalacağı İstanbul'da, Çengelköy Emniyet Amirliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde de inceleme yapacak.

        Komisyon, 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerin ailelerini ve gazileri de ziyaret edecek. İstanbul'daki son toplantısını 11 Aralık Pazar günü gerçekleştirecek olan komisyon üyeleri; basın mensupları, akademisyenler, şehit ve gazi dernekleri temsilcileri, güvenlik düşünce kuruluşları ve '15 Temmuz kahramanları' ile müzakere toplantısında bir araya gelecek.

        Gökhan ARTAN/ İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ