Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ABD Büyükelçiliği Başmüsteşarı Kosnett: Daha güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacımız var

        ABD Büyükelçiliği Başmüsteşarı Philip Kosnett, daha geniş pazarlara ulaşmak için 60'tan fazla ABD merkezli şirketin Türkiye'yi bölgesel merkez olarak kullandığını belirterek, “Amerikan kurumları Türkiye'ye yapılan yatırımlara destek vermeye devam ediyor.” dedi.

        Kosnett, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası ve Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li firmaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye-ABD ilişkilerine değindi.

        Türkiye’de bin 400'ten fazla ABD’li şirketin faaliyet gösterdiğini anlatan Kosnett, “Bunlar 60 binden fazla kişiye iş imkanı sağlıyor. Her yıl 7 milyar liradan fazla vergi ödüyorlar. Daha geniş pazarlara ulaşmak için 60'tan fazla ABD merkezli şirket Türkiye'yi bölgesel merkez olarak kullanıyor. Son 10 yılda ABD- Türkiye ticareti ciddi anlamda arttı. Amerikan kurumları Türkiye'ye yapılan yatırımlara destek vermeye devam ediyor.” ifadesini kullandı.

        Kosnett, ABD'li şirketlerin Ortadoğu ve Orta Asya'ya yaptığı açılımlarda, Türkiye'nin ekonomik merkez rolünden faydalandığını belirterek, özellikle sağlık, inşaat, altyapı ve enerji sektörlerine yapılan yatırımların desteklendiğini anlattı.

        Tüm zorluklara rağmen, iki ülkenin uzun süredir paylaştığı derin ve dayanıklı ilişkilere devam edeceğini dile getiren Kosnett, bunun için iş birliğine, daha derin bir iletişime, daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

        Kosnett, Türkiye’nin terör örgütü DEAŞ'e karşı yaptığı mücadeleyi takdir ettiklerini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

        “Türk Silahlı Kuvvetlerine teröristlere karşı yaptığı başarılı mücadeleden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu sayede artık Suriye Türkiye sınırında hiç DEAŞ’li kalmadı ve evlerini terk eden Suriyelilerin bir kısmı da artık evlerine dönüyorlar. Bizim ortak çabalarımız sayesinde hayatlar kurtuluyor. Türkiye aynı zamanda çok uzun süredir ayrı düşmüş olan iki toplumun birleşmesi için Kıbrıs'taki müzakereleri destekleyerek liderlik yapıyor. Türk diplomasisi İsrail ile ilişkilerini yeniden başlatarak ve Rusya ile bozulan ekonomik ilişkilerini tamir ederek ne kadar etkili olduğunu gösterdi. Medya politik dramalar üzerine eğilse de şunu söylemekten memnuniyet duyuyorum ki iş dünyası birbirini daha iyi anlıyor. ABD’nin Türkiye ile birlikte daha güçlü olacağını daha geniş kitlelere hatırlatmaya devam edeceğiz. Biz Türkiye'nin daha güçlü ve müreffeh olmasını istiyoruz. Daha güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacımız var.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ