Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Erdoğan AK Parti'nin başına geçebilecek, 2 dönem daha görev yapabilecek"

        Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop Habertürk ekranlarında yeni anayasanın ayrıntılarını anlattı.

        Şentop teklifi, "tarihi" olarak niteledi. Değişikliğin çok büyük bölümünün 2019'dan sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.

        Mustafa Şentop; "Referandumdan sonra yürürlüğe girecek hükümler var. Onun dışında bir bütün olarak, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri itibarıyla, 3 Kasım 2019 da yapılacak hem TBMM hem de cumhurbaşkanlığı seçimden sonra yürürlüğe girecek."dedi.

        "CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2 DÖNEM DAHA GÖREV YAPABİLECEK"

        Değişikliğin ardından yeni bir sisteme geçildiğini söyleyen Şentop; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 dönem daha görev yapabileceğini vurguladı.

        Mustafa Şentop; "Yeni seçimle seçildikten sonra haklara sahip olacak. Hatırlarsanız Mecliste cumhurbaşkanı kanunuyla ilgili bir düzenleme vardı Gülün dönemiyle ilgili. O tek seferlik seçilmişti. Yapılan değişiklikler 5 yıl ama 2 dönem seçilebiliyordu. Anayasa mahkemesi iptal etmişti. "Daha önceki Cumhurbaşkanı yeniden 2 defa seçilme hakkına sahiptir". demişti. Olması gereken de bu." dedi

        CUMHURBAŞKANINA KARARNAME YETKİSİ

        Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop Cumhurbaşkanı'na kararname yetkisi verilmesiyle ilgili olarak; "Kanun gücünde değil. Hiyerarşide kanun altında bir normdur. Ayrıca Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ilgili olarak, kişi hak ve hürriyetleriyle ilgili alanlarda düzenleme yapılamaz. Sadece ekonomik haklarla ilgili düzenleme yapılabilir. Ve Cumhurbaşkanı kararnameleri anayasa mahkemesinin denetimine dahildir. Mecliste 5'te 1 oranındaki milletvekili götürebiliyor. Ayrıca 1 ve 2. çoğunluğa sahip partiler de götürebiliyor.

        CUMHURBAŞKANI MECLİSİ SEÇİME GÖTÜREBİLECEK

        Cumhurbaşkanı'nın seçim yetkisine ilikin olarak Şentop; "Burada durum şu. Şu anda nitelikli çoğunluk aranmıyor. Meclis karar aldığında sadece kendi seçimlerini yenilemek için karar alıyor. Şimdi karar aldığında sarece kendi değil cumhurbaşkanlığı seçimlerini de yenileme kararı alıyor. Cumhurbaşkanı 5+5 hakk asahip. Cumhurbaşkanı seçim kararı aldığında kendi süresini de kısaltma kararı alıyor. Cumhurbaşkanı kendi süresini kasten kısaltmak istemez. Cumhurbaşkanı ancak kendi süresini kısaltırsa seçim kararı alabiliyor." dedi.

        CHP'NİN ELEŞTİRİLERİNE YANIT

        CHP'nin "Erdoğan tek adam olacak" eleştirilerine de yabnıt veren Şentop; "Burada mukayeseleri yaparken, mevcut parlamenter sistemde, hükümetin ve cumhurbaşkanını sisteminin sahip olduğu yetkilerle, mukayese etmek lazım. Mevcut sistemdeki yetkilerin başka yere gitmesi mümkün değil. Bu yetkileri artık yürütme organı olarak cumhurbaşkanının yetkisine veriliyor. Tek adamlık sistemi değil. Farklı." şeklinde konuştu"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ