Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Adana'da FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava başladı

        Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili tutuklu bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen il jandarma bölge komutanlığında görevli 5 eski subayın 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

        Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen tutuklu sanıklar dönemin İl Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Halil Çelik, Çukurova İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Binbaşı Hüseyin Yalçınkaya, darbe girişimi gecesi nöbetçi olan İl Jandarma Komutanlığında görevli Binbaşı Osman Tunahan Berk, Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Atilla Demir ile eski Üsteğmen Hasan Şahna hazır bulundu.

        Görüntü ve ses kaydı alınarak yapılan duruşmada ilk savunmayı veren Halil Çelik, suçlamaları kabul etmeyerek, birliklere emir verme yetkisinin olmadığını öne sürdü.

        Sıkıyönetim ilan edildiğiyle ilgili mesajı sanıklardan Berk’in telefonla bildirdiğini ileri süren Çelik, kendisine iftira atıldığını iddia etti.

        Çelik, odasına birçok kişinin gelip gittiğini, hiç kimseyle yalnız kalmadığını ve toplantı yapmadığını öne sürdü.

        Sıkıyönetim direktifini dönemin İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'a gönderdiği iddialarını da kabul etmeyen Çelik, şöyle konuştu:

        "Konuştuğum kişilere kendimi devamlı kurmay başkanı olarak tanıttım. Burada yanlış anlaşılma var. İftiraya uğradım. Gelen mesaja da itibar etmedim. Darbe girişimine itibar etseydim, bölge komutanı ve vali ile görüşmezdim. Mesajı yayınlatırdım. Bölge komutanlığına atandığımı birliklere yayınlatırdım. Böyle yapmış olsaydım, kaos olurdu, kan dökülürdü. Mesaja itibar edilmesine ben izin vermedim. Mesaja itibar etmeyerek hiç kimsenin burnu bile kanamadı."

        Çelik ayrıca, o gece kendisini bölge komutanı olarak tanıttığı iddialarını da reddetti.

        Sanıklardan Osman Tunahan Berk de savunmasında, kendisinin de FETÖ mensubu olmadığı, aksine kendisinin de bu örgütün mağduru olduğu iddiasında bulundu.

        O akşam nöbetçi amir olduğunu belirten Berk, darbe girişimiyle ilgili evrakın kendisine bildirilmesi üzerine bunu telefonla Halil Çelik'e ilettiğini ve onun da "Yazıyı dikkate almayın" dediğini ileri sürdü.

        Tanıkların ifade değiştirdiğini ve kendisine iftira atıldığını savunan Berk, "Darbeyi asıl durduranlar tankların, uçakların önünde duran polisler ve askerlerdir. Vatandaş 2. derecede etkili oldu. Darbeyi TSK durdurmuştur. Darbeyi Cumhurbaşkanımızın cesareti durdurmuştur." dedi.

        Berk, Çelik'in emriyle dönemin İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'a darbe girişimiyle ilgili evrakı götürdüğünü ileri sürmesi üzerine Çelik de "Evrakı götür diye emir vermedim." dedi.

        "İncirlik'in darbe girişiminde rolü olduğunu bilmiyordum." diyen Berk, şöyle konuştu:

        "İncirlik’ten uçakların kalktığını bilseydim evrakı teslim etmeyebilirdim. Benim yerimde kim olsa emri yerine getirirdi. Art niyetim yok. Halil Albay şimdi verdiği emri inkar ediyor anlamadım. Bekir Ercan Van ile özel görüşmemiz olmadı. Kendisi ile 5-10 cümle konuştum. Evrakı kendisine verdiğimde bana 'diğeri' dedi. Herhalde sıkıyönetim komutanlığı ile ilgili olanı sordu. Daha sonra İncirlik'ten ayrılmak istedik, polisler bizi bırakmadı."

        Berk ayrıca, halen görevinin başında olan FETÖ mensuplarının olduğunu iddia etti.

        Mahkeme heyeti duruşmaya ara verirken, aranın ardından diğer sanıkların dinleneceği bildirildi.

        Sanıklar hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü FETÖ/PDY'yi kurmak ve üyesi olmak" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ