Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Oda TV Davası'nda beraat talebi

        Oda TV olarak bilinen ve gazeteci Soner Yalçın, Ahmet Şık, eski emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile Prof. Yalçın Küçük'ün arasında bulunduğu 13 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaa verdi. Savcı, somut delil olmadığı ve suç olgusuna rastlanmadığını belirterek, tüm sanıkların tüm suçlardan ayrı ayrı beraatlerini talep etti.

        İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya sanıklar Nedim Şener, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Yalçın Küçük, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Çoşkun Musluk ve Muhammet Sait Çakır katıldı. Diğer sanıklar duruşmaya gelmedi.

        Mütalaasını açıklayan savcı Ali Kaya, sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, suçlama konusu yapılan yazı ve yorumların gazetecilik faaliyeti sınırını aşıp suç örgütü faaliyetine ulaştığına dair somut deliller ortaya konulmadığı ve sanıkların yönlendirme ve teşviki ile işlenmiş somut bir suç olgusuna da rastlanmadığını belirtti.

        VİRÜS GÖNDERİLMİŞ OLABİLECEĞİ YÖNÜNDE BİLİRKİŞİ RAPORU VAR

        Suçlamaya dayanak gösterilen dökümanların da bir kısmının virüs yoluyla Oda TV internet sitesi bilgisayarlarına gönderilmiş olabileceğine ilişkin bilirkişi raporu bulunduğunu belirten savcı Kaya, raporda dava açılırken dahi suçlama konusu yapılan dökümanların sanıklar tarafından yazıldığı ya da Oda TV bilgisayarında açılıp okunduğuna dair somut bir kanıt bulunmadığının belirtildiğini ifade etti.

        ERGENEKON DAVASI BOZULDU

        Sanıkların suçlama konusu yazı ve yorumlarının mesleki açıdan siyasi duruşa göre eleştiri veya övgü konusu olabileceği ancak somut suç olgusu tespit edilemediğini belirten Kaya, sanıkların üyesi oldukları iddia olunan Ergenekon isimli terör ögrütünün varlığı konusunda somut bir tespit yapılamadığını ifade etti. Kaya, bu davaya dayanak gösterilen Ergenekon davası ile ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından esastan ve usülden bozulduğunu, kararda, Ergenekon isimli bir terör örgütünün varlığına ilişkin somut ve yeterli deliller bulunmadığının tespitinin yapıldığını ifade etti.

        AYRI AYRI BERAATLERİNİ İSTEDİ

        Savcı Kaya, Oda TV davasında yargılanan 13 sanığın atılı suçlardan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini talep etti.

        SÜRE İSTEDİLER

        Sanıklardan Ahmet Şık,"Bu dava ile ilgili olarak yaşadıkları olaylar ve geçirilen yargılama süreciyle ilgili olarak basit bir hükümle bu işin kapatılmasını istemiyorum. Ben tüm hususların açık bir şekilde ortaya konulması için süre istiyorum" dedi.

        Yalçın Küçük ise yargılama süreçlerinin kolay bir süreç olmadığını belirterek "Ben bütün bu süreçler boyunca yapılan haksızlıklar, hukuka aykırılıkların tespit edilmesini talep ediyorum. Ayrıca tazminat davası da açacağım. Bize yapılan haksızlıkları ortaya konulabilmesi için süre istiyorum" dedi.

        SON SAVUNMALARINI YAPACAKLAR

        Mahkeme heyeti, bazı sanıkların talebi üzerine sanıkların son savunmalarını yapmaları için süre verilmesine karar vererek duruşmayı 15 Şubat 2017 tarihine erteledi.

        43 YILA KADAR HAPİS İSTENİYORDU

        İddianamede, Yalçın Küçük'ün ''silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'' gibi suçlardan 21 yıldan 43 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

        Soner Yalçın'ın 36, Ahmet Şık, Nedim Şener ve Hanefi Avcı'nın da 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, diğer sanıklara da benzer suçlara ilişkin 7,5 ile 23 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezaları verilmesi talep ediliyor. Davanın sanıkları arasında yer alan Kaşif Kozinoğlu'nun tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde 12 Kasım 2011'de hayatını kaybetmesi nedeniyle hakkındaki dava düşürülmüştü.

        Serdar Kulaksız - HABER MERKEZİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ