Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Darbeci askerler valiliğe tarihi caminin kapısını kırarak girmiş

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde, Kurmay Albay Nizamettin Aydın komutasındaki darbeci askerlerin, işgal girişimindeki bulundukları İstanbul Valiliğine, Fatih Sultan Mehmed döneminden kalma Vilayet Caminin valilik binasına açılan kapısı kırarak girdiği belirtildi.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Nizamettin Aydın'ın, emri doğrultusunda şüpheli uzman çavuş Cihan Sönmez'in valiliğe açılan Vilayet Caminin kapısını kırdığı, ardından da şüpheli Nizamettin Aydın'ın, beraberinde bulunan şüpheli askerlere valilik içinde arama yapmalarını, içeride bulunan valilik personelinin dışarı çıkarılmasını, bina içerisine girişlerin engellenmesini ve her odanın girişinde asker beklemesini emrettiği belirtildi.

        İddianamede, şüpheli Nizamettin Aydın'ın emir ve komutasında valilik binasına açılan Vilayet Caminin kapısının kırılarak girilen İstanbul Valiliği binasının bahçesinde, polis memuru Erkan Açıkgöz'ün atletle kalacak şekilde giysilerinin çıkarıldığı, elleri havada bir şekilde diz üstü çöktürüldüğü, valilik binasının kapılarının kırılarak valilik binasına girildiği, odaların kapıların kırılarak tek tek arandığı, valilik etrafındaki araç ve yaya geçişinin engellendiği, valiliği işgalden kurtarmaya gelen vatandaşların ‘Yapmayın, kandırılıyorsunuz, kışlanıza dönün' uyarılarına rağmen, vatandaşların yaşanan darbe girişimine ilişkin gösterdikleri haber ve görüntülere rağmen darbeci askerlerin valilik bölgesini terk etmedikleri ifade edildi.

        "ÇOK SIKINTIYA GİRERSENİZ SIKIN"

        Şüpheli, Nizamettin Aydın'ın, valilik binası içinde bulunduğu sırada darbe girişimini engellemeye gelen dışarıda bulunan vatandaşların seslerini duyduğunda şüpheli Yarbay Recep Karaçam'ı arayarak "Çok sıkıntıya girerseniz sıkın" şeklinde emir verdiği belirtildi.

        "BURADA ŞEHİT OLACAKSINIZ"

        İddianamede, şüpheli yüzbaşı İsa Turhan'ın, valiliği işgaline direnen vatandaşların şüpheli askerlerden oluşan barikatları geçmeye çalışması sırasında şüpheli askerlerin geri çekilmesine izin vermediği ve şüpheli askerlere hitaben "Analarınız sizi bu günler için doğurmuş, burada şehit olacaksınız" şeklinde talimat ve telkinde bulunduğu belirtildi.

        "SİZİN SOĞUKKANLILIĞINIZI ÖLÇÜYORUZ"

        Valiliğin işgal girişimine karşılık valilik önünde toplanan vatandaşların askerlere, "kışlanıza dönün yapmayın, etmeyin" şeklinde telkinlerde bulunulduğu sırada, şüpheli teğmen Sadık Efe'nin de şüpheli askerlere "çocuklar halk sizi kandırmaya çalışıyor, onlara kanmayın, sizin soğukkanlılığınızı ölçüyoruz" söylemlerinde bulunduğu belirtildi.

        İDDİNAMEDEKİ TUTUKLU ŞÜPHELİLER

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Albay Nizamettin Aydın, Yarbay Recep Karaçam,Yüzbaşı İsa Turhan, Erkan Tercan, Mehmet Umut, Mehmet Ekerbiçer, Üsteğmen Halit Turan, Teğmen Sadık Efe, Uzman Çavuşlar Ali Karaman, Ünal Memiş, Mustafa Uğurlu, Cihan Sönmez şüpheli olarak yer alıyor.

        İddianamede,15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul ayağının Tuğgeneral Özkan Aydoğdu başkanlığında, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında, ardından da Hava Harp Okulu ve 66.Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantılarda planlandığı belirtildi.

        Bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda ise İstanbul Valiliğini işgal edecek olan askeri birliği sevk ve idare etmekle Harp Akademilerinde kursiyer Kurmay Albay Nizamettin Aydın'ın görevlendirildiğine yer verildi.

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ