Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem DEAŞ, PKK taktiğine geçti

        Fırat Kalkanı Harekâtı’nda 126 gün geride kalırken, TSK’nın yürüttüğü operasyonlarda önceki gün hedef tespit vasıtalarıyla belirlenen terör örgütü DEAŞ’a ait 113 mevzi bombalandı. DEAŞ hedefleri baskı altına alınırken, çok sayıda barınma yeri, savunma mevzii, komuta kontrol tesisi, silah ve araç kullanılamaz hale getirildi.

        30 SİVİLİ KATLETTİLER

        REKLAM

        Bölgeden gelen istihbarat raporlarına ve belirlenen telsiz görüşmelerine göre; DEAŞ sivilleri El Bab’ı terk etmemeleri yönünde tehdit ediyor. Yerel halk meskûn alanlarda kalmaya zorlanırken, kentin anayol ve sokaklarına çok sayıda barikat kuruldu. Böylece halkın kent dışına çıkması engelleniyor. DEAŞ kent merkezinde mayın ve EYP kullanarak yüzlerce tuzak kurdu. Bu tuzaklar harekete duyarlı sensörlerle donatıldı. Patlayıcılar arazi, yol ve bina yapısına uygun malzemelerle kamufle edilerek doğal görünüm sağlandı. Tuzaklar nedeniyle başta çocuklar olmak üzere her gün onlarca masum sivil yaşamını yitiriyor. Önceki gün El Bab’dan kaçmaya çalışan en az 30 sivil tuzaklanmış patlayıcıların harekete geçmesi nedeniyle hayatını kaybetti.

        EVLER SİLAH MEVZİİ OLDU

        REKLAM

        Sivillere ait evleri ele geçiren DEAŞ duvarlara delikler açarak evleri silah mevzilerine de dönüştürdü. Evlerin kapı önlerine genellikle düzenli ordu birliklerinin kullandığı RDX türü patlayıcılar yerleştirildi. Patlayıcılara yüzlerce demir bilye kullanılarak tesir gücü artırıldı. Karşılaşılan bu tablo DEAŞ’ın meskun mahal çatışması hazırlığını haftalar öncesinden yaptığını gösteriyor. PKK Sur, Cizre ve Nusaybin’de, PYD/ YPG de Kobani’de aynı taktikleri uygulamaya koymuştu. TSK mayın imha timleri ise bir gün içerisinde 74 EYP’yi etkisiz hale getirdi. Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başladığı günden itibaren etkisiz hale getirilen mayın sayısı 42’ye, EYP sayısı 2 bin 335’e ulaştı.

        KOMANDO TAKVİYESİ

        TSK’nın Fırat Kalkanı Harekâtı’nda El Bab kuşatmasını takviye edecek komando birliklerinin intikali de sağlandı. Bu kapsamda Denizli’deki 11. Komando Tugayı’ndan 300 komando ile Bingöl’deki 49. Mekanize Komando Tugayı’ndan komandolar El Bab’daki görev yerlerine ulaştı.

        MURAT GÜRGEN/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ