Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Hava durumu 5 Ocak! İstanbul'da kar ne zaman yağacak? Haftasonu hava durumu!
        1

        AKOM'dan alınan bilgilere göre, cuma günü batı kesimlerden itibaren Balkanlar üzerinden gelmekte olan (Sibirya kökenli) soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek.İstanbul'da bugün sağanak yağışlar etkili olurken, AKOM vatandaşları su baskınlarına karşı uyardı.

        2

        İstanbul ve Marmara Bölgesinin tamamında yarın akşam beklenen kar yağışının, cuma gecesi yoğunlaşması, çarşamba gününe kadar da aralıklarla devam etmesi öngörülüyor. AA muhabirine açıklamada bulunan Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürlüğü yetkilisi, beklenen kar nedeniyle paniğe gerek olmadığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

        3

        "Güneyli kuvvetli rüzgar ve lodosla beraber yarın öğle saatlerine kadar yağmur devam edecek. Yarın öğleden sonra hava soğumaya başlıyor. Rüzgar, kuzeye dönüyor. Hava da yavaş yavaş karla karışık yağmura geçiyor. Hava yarın saat 20.00 gibi kara çevirecek. Gece boyunca ve cumartesi öğlene kadar da yoğun şekilde kar yağışı bekliyoruz. Cumartesi, pazar ve pazartesi de kar yağışı aralıklarla devam edecek."

        4

        Balkanlar’dan gelecek yoğun kar yağışının İstanbul ve Marmara genelini kapsayacağını belirten Meteoroloji yetkilisi, mesai saatlerinden sonra başlamasını bekledikleri kar yağışının hayatı çok fazla olumsuz etkileyeceğini öngörmediklerini vurguladı.

        5

        Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinde yer alan bilgilere göre, bugün Marmara genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde Edirnede yer yer sis bekleniyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişikliğin olmayacağı belirtilirken, güney ve güneybatı yönünden (lodos) kuvvetli ve kısa süreli saatte 40- 70 kilometre hızla fırtına beklentisi bulunuyor.

        6

        Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezinden (AKOM) yapılan açıklamada, hafta sonu beklenen yoğun kar yağışına ilişkin şunlar kaydedildi: "Orta Akdeniz üzerinden lodos yönlü rüzgarın taşıdığı ılık hava etkisiyle sıcaklıklar 12 dereceler seviyesine kadar yükselirken, ılık ve yağışlı havanın yarın akşam saatlerine kadar il genelinde etkili olması bekleniyor. Yurdumuz, cuma günü batı kesimlerinden itibaren Balkanlar üzerinden gelmekte olan Sibirya kökenli soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek.”

        7

        AKOM verilerine göre bugün 9 ila 6 derece civarında seyredecek sıcaklıklar cuma günü 2 dereceye kadar gerileyecek. Cumartesi günü sıfırın altında 4 ve 1 derece olması tahmin edilen sıcaklıkların yanı sıra kar fırtınası bekleniyor.

        8

        Ayrıca bugün metrekareye 10 ila 20 kilogram arasında yağış düşmesi beklenirken, deniz suyu sıcaklığının 10 derece civarında olacağı tahmin ediliyor. Cuma günü metrekareye düşmesi beklenen 15 ila 30 kilogram civarındaki yağışın, cumartesi günü kar fırtınasıyla birlikte 7 ila 15 kilogram olacağı tahmin ediliyor.

        9

        Pazar günü sıcaklıkların sıfırın altında 5 dereceye kadar düşmesi beklenirken, kar yağışının çarşamba gününe kadar aralıklarla devam edeceği öngörülüyor. Çarşamba günü ise parçalı ve çok bulutlu bir hava beklentisi var.

        10

        Gazete Habertürk'ten Nagihan Alan'ın haberine göre, İstanbul’da yağışsız ve güneşli günleri geride bırakıyoruz. Yarından itibaren yağmur, cumartesi günü ise kar, hava sıcaklığındaki 15 derecelik ani sıcaklık düşüşüyle geri dönüyor. Gece -6’yı göreceğimiz İstanbul’da uzmanlar 6 yıl sonra en sert kışın yaşanacağını ve etkisini 5 gün sürdüreceğini söylüyor...

        11

        İstanbul’da yağışsız ve mevsim normallerinin biraz üzerinde seyreden havanın keyfini birkaç gündür sürüyoruz ama cumartesi adeta bir şok yaşayacağız. Yılbaşı öncesinde gelen karı aratacak yağışlar uzmanlara göre 5-6 yıldır gelmeyen sert ve en uzun soluklu kar yağışı olacak.

        12

        Cuma günü 11 derece dolaylarında seyredecek sıcaklık cumartesi -1’e aynı günün gecesi ise -6 ya kadar düşecek. Peki son yıllarda rutin bir kış yaşadığımız İstanbul’da bu kış yaşadığımız ani sıcaklık ve hava değişimleri ne kadar normal, olması gereken bu mu?

        13

        Cuma gecesinden etkisi başlayacak ve cumartesi günü şiddetini artırarak kenti 5 gün boyunca etkisi altına alacak karakış için uzmanlar ne diyor? İşte o görüşler..

        14

        ‘ZEMİNDE UZUN SÜRE KALACAK’

        Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek: Hava değişimleri normal. Çünkü soğuk hava öncesi güneyden sıcak hava girişi gelecek sert havanın habercisidir. İstanbul’da yaşadığımız da budur. Bu seferki yağış İstanbul’un zemininde uzun süre kalacak, bu kez kar tutacak.

        15

        Çünkü kar tutmasında en önemli faktör deniz suyu sıcaklığının 8-9 dereceye inmesi. Bu faktörü göz ardı ederek hava tahminleri yapanlar yanılır. Çünkü şu an bu seviyeyi gördüğümüzden dolayı kar yerde uzun soluklu kalacak. Cuma günü 14’e kadar çıkacak sıcaklık cumartesi günü ani düşecek ve -4’ü göreceğiz.

        16

        Ama kar yağdıktan sonra yüksek basınç kalırsa -7’ye de iner. Ama bu yağışta bunu görmeyebiliriz. Bu kar yağışı 11 Ocak Çarşamba’ya kadar sürecek. Çarşamba öğlen etkisini azaltacak.

        17

        ‘CUMA BAŞLAMASI AVANTAJ’ 5 gün yoğun bir karla mücadelenin içinde olacağız. Hatta pazartesi okullar tatil bile olabilir. Bu kar ben geliyorum diye bağırıyor. Önceki yağış çok abartıldı. Ama asıl kar bu olacak. Özellikle son 5-6 yılın en uzun soluklu kar yağışı olacak. Sert bir soğuk kapıda. Ve bu kar son olmayacak. Ocak ayı içinde aralıklarla göreceğiz. Gerçek kışı yaşayacağız.

        18

        Yağışların ardından 12 Ocak Perşembe gününden sonra 8 derecelere kadar çıkacak. 13 Ocak Perşembe günü 12 dereceyi bulacak. Şubatta aralıklarla yağış görecek olsak da sert etkisini kaybediyor. Rüzgârla birlikte soğuk hava hissedilen soğuğu daha da artırabiliyor. Geçen yağışlarda 90 km’ye kadar çıkmıştı rüzgar hızı.

        19

        Bu yağışta da rüzgârla bu etki artabilir. -4’e kadar düşecek sıcaklıklar rüzgar etkisiyle -8 hissedilebilir. Ama bu yağışın cuma gece başlayacak olması avantaj, yolda apansız yakalanmayacağız, hafta sonu yağışın keyfini çıkarabiliriz.

        20

        GRÖNLAND BENZETMESİ YERİNDE!

        Kuzeyden sarkmış olan soğuk havayı gösteren bu eğrilerdeki işaretlenmiş mavi bölge özellikle de soğuk havanın cumartesi günü şiddetlendiğini gösteriyor. İstanbul ve Grönland havası üzerinde yapılan benzetmelerin bu eğriler nedeniyle yerinde olduğunu söyleyen Adil Tek, “İngiltere’nin kuzeyine bakınca aynı renkleri görüyoruz üzerimizde. Yani benzer değerler var. Benzetme yerinde” diyor.

        21

        ‘KIŞI KIŞ GİBİ YAŞIYORUZ’

        İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu ise normalde kış şartlarında olması gereken havayı yaşadığımızı söyleyerek, “İklim değişikliği ve hava olaylarını karıştırmayalım. Bu hava olması gerekendir. Ani değişiklikler normaldir. Kışı kış gibi yaşıyoruz. 15 dereceden 0 dereceye düşmesi soğuk sıcak cephenin yer değiştirmesinden. Lodosun gözü yaşlı deriz. Arkasından yağar ya da güneş sonrası kar gelir. Olması gereken bu. Anormal bir durum yok” diyor.

        22

        Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, cuma gününden itibaren Balkanlar üzerinden aşırı soğuk havanın geleceğini, yoğun kar yağışı görüleceğini bildirdi.

        23

        Genel Müdür Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin halen yüksek basınç merkezinin etkisi altında bulunduğunu, mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarıyla iç kesimlerde yer yer sisin etkili olduğunu belirtti.

        24

        Güneş, bugün akşam saatlerinden itibaren güneybatı kesimlerden başlayarak, perşembe günü doğu kesimler hariç ülke genelinde yağış görülmesinin beklendiğini ifade etti.

        25

        Rüzgarın, perşembe günü kuzey, iç ve batı kesimlerde güneyli yönlerden kuvvetli, yer yer fırtına şeklinde eseceğini belirten Güneş, şunları söyledi:

        26

        "Cuma günü, batı kesimlerde önce kuvvetli lodosla beraber Marmara ve Ege'de yer yer şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, Trakya'dan başlayarak öğle saatlerinden sonra ve akşam saatlerinde İstanbul ve Marmara genelinde kuvvetli kuzeyli rüzgar ve hızlı sıcaklık düşüşleriyle yer yer yoğun olmak üzere kar yağışına dönüşeceğini tahmin ediyoruz.

        27

        "Cumartesi günü, kar yağışlarının iç kesimlere doğru etki alanını genişletmesini, Marmara, Kuzey ve İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in yer yer yoğun olmak üzere kar yağışlı geçmesini bekliyoruz."

        28

        Güneş, 8 Ocak Pazar ve 9 Ocak Pazartesi günleri kar yağışlarının kuzey, iç ve doğu kesimlerde etkisini devam ettireceğini kaydetti.

        29

        Güneş, genellikle yağmur ve sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ile kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların Marmara'nın batısı, kıyı Ege ile Antalya ve Isparta çevrelerinde kuvvetli olacağının tahmin edildiğini aktardı.

        30

        İsmail Güneş, perşembe günü iç ve batı kesimlerde kuvvetli güneyli rüzgarlarla birlikte artacak hava sıcaklığının, cuma günü kuzeybatı kesimlerden başlayarak kuvvetli kuzeyli rüzgarlarla, hafta sonu iç ve batı bölgelerde hissedilir derecede, 8 ila 15 derece azalacağının beklendiğini ifade etti.

        31

        Güneş, balkanlardan gelen soğuk havanın etkisiyle şiddetli sağanak ile gök gürültülü sağanak ile yoğun kar yağışlarının etkili olacağını ve önce güney, sonra kuzey yönlerden kuvvetli fırtına, ani sıcaklık değişimleri, ekstrem düşük sıcaklıklar, kuvvetli buzlanma, don gibi kuvvetli hava olaylarının yaşanmasının beklendiğini bildirdi.

        32

        Güneş, ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ile tedbirli olmaları, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayınlayacağı güncel günlük rapor ve meteorolojik uyarıları takip etmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

        33

        AKOM'dan alınan bilgilere göre, İstanbul'da Orta Akdeniz üzerinden lodos yönlü rüzgarın taşıdığı ılık hava ve güneşin etkisiyle hava sıcaklıkları 10 derecelere kadar yükseldi. Ancak cuma gününden itibaren sıcaklıklarda ciddi düşüş bekleniyor. Pazar günü sıcaklığın -2 derece olması tahmin ediliyor.

        34

        Yeni yağışlı sistem perşembe günü etkisini artırıyor. Yurdun tamamında yağışlar görülecek. Yağışlar kıyılarda yağmur, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

        35

        Çanakkale'den başlayarak Muğla'ya kadar olan hatta kıyı kesimde kuvvetli yağışlar bekleniyor. Yağışlar yağmur şeklinde gerçekleşecek. Sıcaklıkların cuma gününden sonra yurt genelinde hissedilir derecede düşmesi tahmin ediliyor.

        36

        Perşembe günü yurtta hava durumu... Meteoroloji'nin tahmin haritasına göre, İstanbul'da perşembe sağanak yağış, cuma günü kar yağışı bekleniyor.

        37

        Hava sıcaklığı 11-10 derece seyreden İstanbul'da cumartesi ve pazar günü sıcaklıklarda büyük düşüş tahmin ediliyor. Pazar günü İstanbul'da gündüz sıcaklığının -2 ila -3 derece olması bekleniyor. Ankara'da da perşembe günü kar yağışı bekleniyor.

        38

        Cuma günü Edirne, Çanakkale ve Tekirdağ'da kuvvetli ve yoğun kar yağışı beklentisi var. İzmir ve Muğla'da da kuvvetli yağışlar bekleniyor. Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli yağışlar görülecek.

        39

        Balıkesir, Bursa, Kütahya çevrelerinde yoğun kar yağışı bekleniyor. Cuma günü kuvvetli lodosun etkisi bütün yurtta etkili olacak. Kuvvetli lodosun etkisiyle Eskişehir, Ankara, Çankırı, Konya, Isparta çevrelerinde yağışlar karla karışık yağmur şeklinde görülecek.