Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik MİT TIR'ları davasında mütalaa açıklandı

        MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi eski Yayın Yönetmeni Can Dündar, Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı.

        Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu'nun, "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisleri talep edildi. Savcı ayrıca, Enis Berberoğlu için "Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezası da istedi.

        İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklardan Erdem Gül ile Enis Berberoğlu hazır bulunurken yurtdışında olan Can Dündar katılmadı.

        Duruşmada dosya ile ilgili olarak görüşünü açıklayan savcı Mehmet Yeşilkaya, sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül'ün hiçbir kamu yararı olmadığı halde Adana Ceyhan ve Hatay Kırıkhan ilçelerinde adli soruşturma yürütülüyormuş görüntüsü altında yapılan operasyon ve işlemlere ilişkin yayın yaparak görüntülüri ifşa etmekteki amaçlarının Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini yıpratarak görev yapamaz hale getirmek olduğunun anlaşıldığını belirtti.

        FLASH DİSK VERİLMİŞ

        Savcı Yeşilkaya, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amaç ve stratejisine uygun nitelikte gerek ulusal gerekse uluslar arası kamuoyu algısı oluşturmak amacıyla sanık Can Dündar'ın genel yayın yönetmeni olduğu Cumhuriyet Gazetesi'nde 29 Mayıs 2015'de hiçbir kamu yararı olmamasına rağmen kamuoyunu manüpüle etmek amacıyla MİT tırlarının durdurulması ve aranmasına ilişkin görüntülerin basına servis edilmesi, devam eden süreçte yapılan araştırmalarda bu görüntülerin sanık Enis Berberoğlu tarafından Dündar'a flash disk içerisinde verilmesi sonrasında basında yayınlandığının tespit edildiği belirtti.

        Mütalaada sanıklar Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu'nun amaç ve eylem birlikteliği ve bütünlüğü içerisinde tespit edilemeyen bir şekilde FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün mensuplarından temin etmiş oldukları görüntü ve belgeleri siyasal amaçlara ulaşmak için ifşa ettiklerinin değerlendirildiği anlatıldı.

        CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ

        Savcı Yeşilkaya mütalaa da, sanıklar Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu'nun "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis talep etti. Mütalaa da ayrıca sanık Enis Berberoğlu için "Devletin güvenliği veya iç dış siyasal yararlar bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadı ile açıklayıp yayınlamak" suçundan müebbet hapis cezası da talep etti.

        Mahkeme heyeti, sanıkların mütalaaya karşı diyeceklerinin belirtmeleri için duruşmayı erteledi.

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ