Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İstanbul'da askerlere yönelik darbe girişimi davası

        Darbe girişimi gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgale gittikleri gerekçesi ile rütbeli olan 28 askerin tutuklu, 34 erin ise tutuksuz yargılandığı 62 sanıklı davaya Silivri Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda başladı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu yargılanan 28 rütbeli asker ile tutuksuz yargılanan 34 erden 15'i katıldı. Sanıkların kimlik tespiti yaklaşık 1 saat sürdü.

        Jandarma ekipleri, duruşmanın yapılacağı salonun çevresinde saat 07.00'den itibaren geniş güvenlik önlemleri aldı.

        Yerleşkeye gelen araçlar ve içindeki yolcular kontrol noktalarında arandı. Güvenlik önlemleri kapsamında yerleşkeye giren kişilerin kimlikleri de kontrol edildi.

        Sanıkların yakınları ve avukatlar, saat 09.00 itibarıyla mahkeme salonuna girmeye başladı. Duruşmayı çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu da takip ediyor.

        Ayrıca alanda, olası bir duruma karşı ambulanslar hazır bekletiliyor.

        YARGILANMA GEREKÇELERİ VE CEZA İSTEMİ

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 28 rütbeli subay ve astsubay ile 34 erin, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

        İddianamede ayrıca, bazı şüphelilerin "silahlı terör örgütüne üye olmak", bazılarının da "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

        "EN İYİ NİŞANCI OLDUĞUM İÇİN SEÇİLDİM"

        Sabiha Gökçen Havalimanı işgali girişimi davasında tutuklu olarak yargılanan sanık uzman erbaş Selami Göktürk, suçlamaları kabul etmeyerek, "Bölükteki en iyi nişancı ben olduğum için buradayım. Sabiha Gökçen Havalimanı'na giden tanka en iyi nişancı olduğum için seçildim" dedi.

        Mahkeme başkanı sanık Göktürk'e, "Sizin silahınızla intihar eden tank komutanı Astsubay Ferhat Daş orada bulunan vatandaşlar veya harekatı yöneten Yarbay Şakir Çınar ile tartıştı mı?" diye sordu.

        Bir şey duymadığını, Fatih Daş'ın tankın içinde iken silahını istediğini söyleyen Göktürk, "Fatih Daş'ın silahları topladığını düşünerek silahımı verdim. Şakağına dayadı ve ateş etti" dedi. Göktürk, silahın yere düştüğünü, silahı alıp, şarjörünü çıkardığını, bu sırada Daş'ın kanının üzerine akması ile bayıldığını belirtti.

        Başkan Ali Öztürk, 50 tonluk bir tankın yerleşim yerlerinde yürütülmesinin normal olup olmadığını sorduğu Selami Göktürk, "Değil, ama o anki psikoloji ile öyle düşünemiyorsunuz" yanıtını verdi.

        Mahkeme başkanı, tüm sanıklara batı illerinde umuma açık alanlar, havalimanları, alışveriş merkezleri, park ve bahçelere askeri araçlarla meskun mahallerde göreve gidip gitmediklerini sordu.

        Sanıklar, daha önce böyle bir göreve gitmediklerini, o anki psikolojiyle akıllarına farklı bir düşünce gelmediğini söyledi. Duruşma, kaldığı yerden devam etmek üzere 24 Ocak Salı sabahı 09.00'a ertelendi.

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ