Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Beykoz'da restoranda silahlı saldırı

        İstanbul'da Anadoluhisarı Sabancı Öğretmen Evi'nin hemen yanında bulunan ve Anadolu yakasının tanınmış işletmelerinden biri olan Big Chefs Restaurant'ta yemek yiyen Mehmet Ali Büyüksarıoğlu (58), Hüseyin Mert Saral tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. Göğsüne 3 kurşun isabet eden Büyüksarıoğlu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayda 2 kişi de seken kurşunlar ve kargaşada hafif şekilde yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alındı.

        "12 YIL ÖNCE BABAMI ÖLDÜRMÜŞTÜ"

        24 yaşındaki zanlı Hüseyin Mert Saral, gözaltına alınırken, olayda kullandığı Glock marka tabancasını da el konuldu. Özel bir üniversitenin iletişim fakültesinde okuyan ancak kaydını dondurduğu öğrenilen Saral'ın 12 yıl önce İtalya'da öldürülen babası Hüseyin Saral'ın intikamını almak amacıyla cinayeti işlediği öne sürüldü. Zanlının, olayın alacak verecek meselesinden kaynaklandığını da söylediği iddia edildi.

        "ONU GÖRÜNCE ATEŞ ETTİM"

        Gözaltına alınan zanlının ilk ifadesinde, Büyüksarıoğlu'nu önceden tanıdığını ve 2005 yılında babası Hüseyin Saral'ın öldürülmesinde azmettirici olduğunu söylediği kaydedildi. Saral verdiği ilk ifadesinde, "Maltepe'den taksiye binerek Anadoluhisarı civarına geldim. Yemek yemek amacıyla restorana gittim. Büyüksarıoğlu, yanında bir kişiyle restorana geldi. Onu görünce yanına gidip ateş ettim" dediği öğrenildi.

        POLİSİ ARAYIN

        Bir görgü tanığı ise olayı şöyle anlattı: "Ölen ve arkadaşı kafede sigara içme bölümüne geldiler. Olay burada yaşandı. Silah seslerinden sonra saldırgan silahı masaya koyup ‘polisi arayın' dedi. Polise haber verdi."

        "SARAL-ŞAHİN DAVALARINDA İFADE VERMİŞTİ"

        Tanık olarak dinlenen Büyüksarıoğlu'nun şoförü de patronunun sabah saatlerinde Kıbrıs'tan geldiğini, Oktay Ü. ile buluşmak üzere kendisini restorana getirdiğini söyledi. Oktay Ü.'nün oto alım satım işi yaptığını bildiğini kaydeden şoför, "Olayı görmedim. Ben araçtaydım. Patronumun, Şahinler ve Sarallar arasındaki düşmanlık nedeniyle defalarca mahkemelerde ifade verdiğini biliyorum" dedi.

        ÖLENİN YANINDAKİ KİŞİ KAÇTI

        Bu arada Büyüksarıoğlu'nun yanındaki Oktay Ü. ise cinayetin ardından kayıplara karıştı. Oktay Ü.'nün, gasp, yağma, suç örgütüne üye olmak, hırsızlık, mala zarar verme, hakaret, kumar oynama gibi çok sayıda suçtan kaydının olduğu anlaşıldı.

        SEDAT ŞAHİN'E İSTİHBARAT TOPLUYORDU İDDİASI,

        Ancak saldırganın kimliği, cinayetin Saral - Şahin hesaplaşmasının başka bir boyutu olduğunu da ortaya koydu. Mehmet Ali Büyüksarıoğlu'nun ismi, Saral ailesinden Hüseyin Saral'ın 2005'te İtalya'nın başkenti Roma'da bir alışveriş merkezinde öldürülmesinde geçmişti. Hüseyin Saral'ın kayınbiraderi olan Büyüksarıoğlu'nun, Sedat Şahin'e istihbarat topladığı iddia ediliyordu. Hüseyin Saral'ın öldürülmesinden sonra İstanbul'da yargılanan Büyüksarıoğlu, mahkemede Sedat Şahin'in cinayetle ilgili olmadığını söylemiş ve şöyle ifade vermişti: "Sedat Şahin, Hüseyin Saral'ın öldürüldüğünü ilk benden duydu. Hüseyin Saral, İtalya'dan Türkiye'ye, birine 16 milyon Euro'yu kaçak getirecekti, ama paranın üzerine yattı. Bu kişilerce öldürülmüş olabilir."

        "CİNAYETİ PKK İŞLEMİŞ OLABİR" DEMİŞTİ

        Büyüksarıoğlu, Hüseyin Saral'ın İtalya'da PKK'yla ilişkisi olduğunu ve örgüte ait 50 kilo altın ile 500 bin dolara el koyduğunu öne sürerek, "Cinayet PKK tarafından işlenmiş olabilir. Kızkardeşimin eşini öldürmekle elime ne geçebilir" demişti.

        Aynı mahkemede Sedat Şahin de iddiaları reddetmişti.

        CİNAYETİN YILDÖNÜMÜYDÜ, YİNE RESTORAN

        Beykoz'daki cinayetle ilgili ilginç bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Hüseyin Saral, 31 Ocak 2005 tarihinde İtalya'da bir restoranda yemek yerken öldürülmüştü. Beykoz'daki cinayet, Hüseyin Saral'ın öldürülme yıldönümünden bir gün önceye rastlarken, cinayet de yine restoranda işlendi.

        DEMET AKALIN DA RESTORANDAYDI

        Şarkıcı Demet Akalın'ın da silahlı saldırı sırasında restoranda olduğu öğrenildi. Akalın, sosyal medya hesabında olay yerinde olduğunu belirtip şunları paylaştı: "Korkunçtu. Korkunç kargaşada kolumu incittim. Birçok kişiye kırılan camlar saplandı."

        SARALLAR VE ŞAHİNLER GRUBU ARASINDA 13 YILLIK HUSUMET

        Beyko'daki cinayet, Saral ailesi ile Sedat Şahin grubu arasında 12-13 yıla dayalı husumeti yeniden gündeme getirdi. Sedat Şahin ve Saral grubu arasındaki düşmanlık 2004 yılında başladı. 2004'te tefecilik yapan Kamber Ocaklı'nın, kendisine borcu olduğu gerekçesiyle Sedat Şahin tarafından sıkıştırıldı. Ocaklı, Hüseyin Saral'dan yardım istedi. Saral'ın adamları Ocaklı'yı korumaya aldı. 4 Ekim 2004'te Şahin'in yeğeni Zekeriya Kocaman ile Saral'ın adamları çatıştı. Kocaman'ın belden aşağısı felç oldu. İddiaya göre Sedat Şahin intikam yemini etti. Hüseyin Saral yurtdışına gitti. Olaylar, 2005'te Hüseyin Saral'ın İtalya'da öldürülmesiyle başka bir boyuta taşındı. İki grup birçok kez karşı karşıya geldi. Bu süreçte yaklaşık 10 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Bu arada Saral'ın cenazesi sırasında yakınlarının intikam yemini ettiği öne sürüldü.

        2014 YILINDA HUSUMET ZİRVE YAPTI

        Uzun süre sessiz kalan iki grup arasındaki çatışma Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin'in 2014 yılı Aralık ayında Nişantaşı'nda öldürülmesiyle zirveye çıktı. Ardından iki grup arasında iri ufaklı çatışmalar çıkarken, geçen yılın son günerinde polis Saral ve Şahinlere yönelik büyük bir operasyon yaptı. İki çeteye yönelik operasyonda toplam 42 kişi gözaltına alındı. 3 cinayet ile 2 yaralama eylemi de aydınlatıldı. Yine aynı günlerde Sarallarla ilgili düzenlenen iddianamede, aile bireylerine çeşitli cezalar istendi. Grubun 35-40 bin kişilik bir çeteyi yönlendirdiği belirtildi.

        Müslim SARIYAR-Mustafa ŞEKEROĞLU-Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ