Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Suriyelilere mesleki eğitim verilecek

        Güneyoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Suriyeli sığınmacılara, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle kapsamlı mesleki eğitim verilecek.

        GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, UNDP ortaklığında başlatılan işbirliği dolayısıyla GAP BKİ'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Harran Üniversitesi (HRÜ) Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün (GAPTAEM) de desteğiyle Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te çalışma yapacaklarını söyledi.

        Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların her türlü insani ihtiyacını karşılamaya çalıştığını ifade eden Karahocagil, bölge illerinin bir buçuk milyondan daha fazla bir sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirtti.

        Sığınmacıların hem kendilerine hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayan Karahocagil, "Türkiye'deki sığınmacıların hemen hemen yarısı bölgemizde misafir ediliyor. Suriyeli misafirlerimizin hem kendi açılarından hem de bizim ekonomimize faydalı olmaları açısından bir şeyler üretmeleri lazım. Onların hem kendileri için hem de ekonomimize faydalı olmalarını sağlamak için çeşitli programlar uyguluyoruz. Hedefimiz tamamen sığınmacıların mesleki olarak yeterliliklerini sağlamaktır. Bu sayede hem kendi hayat standartlarını yükseltmeleri hem de özellikle illerimizdeki esnaf ve sanayicimize destek olmalarıdır." diye konuştu.

        Bölge illerindeki Suriyeli sığınmacıların mesleki yeterliliklerine ilişkin ön çalışma yaptıklarını anlatan Karahocagil, ilk etapta sığınmacıların Türkçe dil eğitimine ihtiyaç duyduğunu belirlediklerini kaydetti.

        HRÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın da Suriyeli sığınmacıların eğitimlerine büyük önem verdiklerini belirterek, işbirliğinin Türkçe eğitim safhasına katkı sunacaklarını ifade etti.

        GAP TEAM Müdürü Halil İbrahim Çetiner ise sığınmacılara tarımsal eğitim konusunda bilgi vereceklerini kaydetti.

        Suriyelilerin büyük bir çoğunluğunun tarım alanlarında çalıştığını anlatan Çetiner, seracılık ve fidan üretimi gibi farklı konularda uygulamalı eğitimlerin verileceğini sözlerine ekledi.

        Toplam 6 milyon 300 dolarlık bütçeyle verilecek 75 ayrı sektör eğitimiyle ilk etapta yaklaşık 2 bin sığınmacıya ulaşılması hedefleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ