Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Reina saldırısıyla ilgili 11 kişi tutuklandı

        Ortaköy'deki Reina gece kulübüne terör saldırısını gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un eşinin de aralarında bulunduğu 3'ü kadın 11 şüpheli, İstanbul nöbetçi 6. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

        Teröristin eşi Zarina Nurullayeva'nın, "Benim oğlumu bulmama yardımcı olmanızı istiyorum. Biz gözaltına alınmadan önce 2 kişi gelip çocuğumun üstünü giydirmemi ve İran'a götüreceklerini, eşimin de haberinin olduğunu söylediler" diye ifade verdiği öğrenildi.

        Reina gece kulübüne terör saldırısını gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un eşinin de aralarında bulunduğu 11 şüpheli tutuklanması talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Emniyetteki gözaltı işlemlerinin ardından İstanbul Adalet Sarayı'na çıkarılan 11 şüpheli Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından, ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

        3'ü kadın 11 şüpheli, İstanbul nöbetçi 6. Sulh Ceza Hakimiğince, "DEAŞ örgütü üyesi olmak" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklandı. Şüphelilerden Bakhtiiar Abdurashidov ve Tuersung Xianmixiding'in 39 kişinin kasten öldürülmesine yardım etme suçundan da tutuklanmasına karar verildi.

        "EŞİM BANA PAKİSTAN'DA DEAŞ'A BİAT ETTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ"

        Reina'ya terör saldırısının gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un eşi Zarina Nurullayeva ifadesinde, Pakistan'da bulundukları sırada eşinin DEAŞ'a biat ettiğini söylediğini belirterek, " Eşim bana Pakistan'da DEAŞ'a biat ettiğini söylemişti. IŞİD burada yoktur. Sen kime biat verdin diye sordum. Eşim de ‘burada temsilcisi var. Ona biat verdim' dedi. Ancak DEAŞ'a katılmak üzere Suriye'ye gitmemiz gerektiğini söyledi" dedi.

        "NE YAPTIĞINA İLİŞKİN BİR BİLGİM YOKTU"

        Eşinin Reina'ya gerçekleştirdiğini terör saldırısından haberi olmadığını ileri süren Zarina Nurullayeva, İran'dan Türkiye'ye kaçak yollardan geldiklerini belirterek, "20 gün aynı evde kaldığımız kişilerin DEAŞ örgütü üyesi olduklarına ilişkin bir bilgim. yoktur. Kocam olaydan 3 gün önce evden çıktı ve bu olaylar meydana geldi. Ne yaptığına ilişkin bir bilgim yoktu. Ondan sonra eşimle hiç görüşmedim" diye konuştu.

        "OĞLUMU BULMAMA YARDIMCI OLUN"

        Zarina Nurullayeva ifadesinde, "Biz gözaltına alınmadan önce 2 kişi gelip çocuğumun üstünü giydirmemi ve İran'a götüreceklerini , eşimin de haberinin olduğunu söylediler. Benim oğlumu bulmama yardımcı olmanızı istiyorum. Benim bu işlerle bir alakam yoktur. Kocam da beni terk etti gitti. İki çocukla kaldım ortada" sözleriyle kendisini savundu.

        REİNA SALDIRISINA 26 TUTUKLAMA

        Reina'ya terör saldırısı soruşturmasında daha önce tutuklanan 1'i kadın 15 kişiyle birlikte tutuklanan şüpheli sayısı 26 oldu.

        SALDIRGANLA BULUŞMAK İÇİN YTS EVİNE NAKLEDİLDİ

        Sevk yazısında, şüpheli Nurullayeva'nın, birlikte saklandıkları şüpheliler Rakhnamo Zaıdzhankızı ve Gulsuya Tlegenova ile birlikte, Esenyurt'ta bulunan Yabancı Terörist Savaşçılar (YTS) evinden kaçışlarının sağlanması ve saldırgan Masharipov ile buluşmalarının temini için şüpheli Bakhtiiar Abdurashıdov tarafından Pendik'te bulunan YTS evine nakledildiği anlatıldı.

        DEAŞ'LI TERÖRİSTLER SALDIRGANIN EŞİ YAKALANMADAN BİR GÜN ÖNCE ÇOCUĞU KAÇIRDI

        Şüpheli Zarina Nurullayeva'nın, kolluk güçlerince yakalanmadan bir gün önce barındırıldığı YTS evine gelen kimliği tespit edilemeyen iki DEAŞ militanınca saldırgan ile olan ortak erkek çocuklarının tespit edilemeyen YTS evine götürüldüğü kaydedilen sevk yazısında, "Şüpheli ZarinaNurullayeva, Reina eyleminin planlanması ve gerçekleştirilmesinde aktif rol oynayan soruşturma kapsamında tutuklanan 'Yusuf' kod adlı İlyas Mamaşaripov'un ailesi ile birlikte eylem tarihine kadar aynı konutta Başakşehir ilçesinde 20 gün birlikte kalmıştır" denildi.

        "SALDIRGANIN EŞİNİN EYLEMDEN ÖNCEDEN HABERİ VAR"

        Yılbaşı gecesi saat 01.30 sıralarında şüphelinin eşinin, Reina saldırısı sırada soruşturma kapsamında tutuklanan İlyas Masharipov'un eşi Marhaba Abduloeva'ya 'Buralarda kalırsanız zarar görürsünüz' diyerek konuttan ayrıldığı ifade edilen yazıda, "Şüpheli bunun ardından DEAŞ militanlarınca Esenyurt'taki YTS evine götürülmüştür. Şüphelinin gerçekleştirilen eylemden önceden bilgi sahibi olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ