Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Proje ortaya çıktı! İşte cami yapılınca Taksim'in görünüşü
        1

        İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda onay verdiği Taksim Cami'nin görselleri ve Koruma Kurulu kararı ortaya çıktı.

        2

        İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 19 Ocak günü yaptığı toplantıda caminin, Taksim'e adını veren ve I. Mahmud tarafından 1731 yılında bölgeye ‘su taksimi' yapmak için inşa edilen Taksim Maksemi''nin arkasına yapılmasına onay verdi.

        3

        Maksemin arkasında şu anda derme çatma bir mescit bulunuyor. Mescit ile maksemin arkasındaki otoparkın olduğu alana yapılacak cami ile bu alanda yer alan çiçekçi tezgahları kaldırılacak.

        4

        MİMARI CUMHURBAŞKALIĞI KÜLLİYESİNİN DE MİMARI

        Vakıflara ait 2 bin 482 metrekarelik araziye yapılacak caminin mimarları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni tasarlayan Y. Mimar Şefik Birkiye ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde inşa edilen Beştepe Millet Camii'ni Birkiye ile birlikte tasarlayan Dr. Mimar Selim Dalaman.

        5

        KİLİSELERİN YÜKSEKLİKLERİ DİKKATE ALINMIŞ

        İstanbul'un kalbi olarak adlandırılan Beyoğlu'nda yapılacak Taksim Camisi'nin zemin üstü bina yüksekliği 20,70 metre, kubbe yüksekliği 9,6 metre, toplam mahya yüksekliği ise 30,3 metre olacak.

        6

        Bu yükseklik özellikle diğer dini mabetlerin yüksekliği dikkate alınarak projelendirilmiş.

        7

        Beyoğlu'nun tarihi hassasiyeti, bölge dokusu ve en önemlisi hemen arkasında yer alan Rum Ortodoks Kilisesi ile Ermeni Katolik Kiliselerinin yükseklikleri dikkate alınmış.

        8

        20. yüzyıl başındaki Art Deco mimari stilinden esinlenilen Taksim Camii tamamlandığında Rum Ortodoks ve Ermeni Katolik Kiliselerinin komşusu olacak.

        9

        960 KİŞİ İBADET EDEBİLECEK

        Proje tamamlandığında aynı anda zemin katta 960 kişi ibadet edebilecek.