Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara Garı katliamıyla ilgili ara karar açıklandı

        Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlenen terör saldırısıyla ilgili 20'si tutuklu 36 kişinin yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tamamı için tutukluluk halinin devamına hükmetti.

        Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, önceki duruşmalardaki taleplere ilişkin mahkemeye gönderilen evrak okundu.

        Davanın görüldüğü Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selfet Giray'ın açıkladığı evrağa göre gar saldırısını gerçekleştiren terör örgütü DEAŞ'ın canlı bombalarını Gaziantep'ten Ankara'ya getiren iki aracın yol boyunca hangi güzergahları kullandığına ilişkin MOBESE ve HTS kayıtları dosyaya dahil edildi.

        Sanıklardan Mehmedin Baraç'ın üst aramasında elde edilen telefonun incelemesinde, yazışma programı "Whatsapp" üzerinden yapılan Arapça sesli konuşmaların tercüme edildiği, aynı şahıs üzerinde ele geçirilen bir başka telefon ile MP3 içindeki ses ve resim dosyaların incelenerek çözüm tutanaklarının mahkemeye ulaştığı belirtildi.

        SURUÇ VE DÜĞÜN SALDIRISI DOSYALARI TALEP EDİLDİ

        Gelen evrakların okunmasından sonra müşteki avukatları, Gaziantep'te, 20 Ağustos 2016'da çoğunluğu çocuk 56 kişinin ölümüne, 94 kişinin de yaralanmasına yol açan terör örgütü DEAŞ'ın düzenlediği canlı bomba saldırısının soruşturma dosyası ile yine DEAŞ'ın 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta gerçekleştirdiği 34 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin mahkeme tarafından kabul edilen iddianamenin soruşturma dosyasına dahil edilmesini istedi.

        Avukatlar, canlı bombaları Ankara'ya getiren iki aracın gar saldırısından önce Gaziantep'te başka eylemlerde kullanılmış olabileceğine dair düşüncelerinin olduğunu, bu nedenle araçların Gaziantep'te bulunduğu sürece MOBES kayıtlarının incelenmesi, bununla birlikte sanıklardan Hakan Şahin'in saldırından 4 gün önce Ankara'da olduğu, bu süre zarfından kimlerle görüştüğü, hangi mekanlara gittiğinin ortaya çıkarılmasını talep etti.

        Ayrıca sanıkların yakalanmadan önce irtibatlı olduğu sivil toplum kuruluşlarının tespit edilmesi, bunlarla ilgili bilginin dava dosyasına eklenmesini isteyen avukatlar, sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini ve diğer taleplerinin karara bağlanmasını talep etti.

        Müşteki avukatlarından sonra söz verilen sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu.

        DEAŞ'LI TERÖRİSTLERE KIRMIZI BÜLTEN

        İddia makamının mütalaasından sonra duruşmaya bir saat ara veren mahkeme heyeti, daha sonra ara kararını açıkladı.

        Buna göre tutuklu sanıkların, "kuvvetli suç şüphesi", "delillerin toplanmamış olması", "bu aşamada adli kontrolün yeterli olmayacağı", "sanıkların delilleri karatma" ve "kaçma şüpheleri" nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına, yurt dışında olduğu tespit edilen firari sanıkların ise kırmızı bültenle yakalanması için Adalet Bakanlığına başvurulmasına, sanıkların yargılandıkları diğer dava ve soruşturmalara ilişkin ilgili başsavcılıklardan dosya talep edilmesine, saldırının gerçekleşmesinden ihmali olabilecek kamu görevlileri hakkında savcılık mütalaası ve müştekilerin beyanlarıyla ilgili işlem yapılamsı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildi.

        Davaya katılmak isteyen müşteki ve sivil toplum kuruluşlarının müdahillik talebi mahkeme tarafından kabul edilirken savcının, bazı müştekilerin ifade sırasında bir kısım kamu görevlilerine hakaret içeren beyanları nedeniyle haklarında soruşturma açılması talebini yerinde gördü.

        Ayrıca mülkiye müfettişlerinin patlamaya ilişkin hazırladığı raporunun da dosyaya eklenmesine karar veren mahkeme, davanın bir sonraki celsesinin 2,3 ve 4 Mayıs'ta görülmesini kararlaştırdı.

        SALONDA GERGİNLİK YAŞANDI

        Sanık avukatlarından Orhan Şahin, savunma sırasında Kur'an-ı Kerim'den ayetler okuyunca, müştekilerden biri "Burası şeriat mahkemesi mi?" diye bağırdı.

        Bunun üzerine diğer müştekiler de sanık avukatlarının bulunduğu tarafa yönelmek isteyince duruşma salonundaki güvenlik güçleri, taraflar arasında adeta etten duvar ördü.

        Gerginliğin artması üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, duruma müdahale ederek gerginliğin artması halinde salonu boşaltacağını söyledi.

        ANKARA GAR SALDIRISI

        Sivil toplum kuruluşlarınca Sıhhiye Meydanı'nda 10 Ekim 2015'te düzenlenecek miting için Ankara Garı önünde toplananların kortej hazırlığı devam ederken, 3 saniye arayla 2 patlama meydana gelmiş, ikisi çocuk 100 kişi hayatını kaybetmiş, 391 kişi de yaralanmıştı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma kapsamında hazırladığı iddianamede, 36 sanık hakkında "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmekten" bir kez, "100 kişiyi öldürmek" suçundan ise toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması talep edilmişti.

        Bununla birlikte "terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından da sanıklar hakkında 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis istenmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ