Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YÖK Denklik başvuru sorgulaması nasıl yapılır?

        Yükseköğretim Kurulu, yurt dışında yer alan üniversite kurumlarından mezun olan öğrenciler için diploma denklik başvuru işlemlerinin durumunu öğrenmeleri için Diploma Denklik Başvurusu Sorgulama hizmetini başlattı. Peki Denklik Başvurusu Sorgulama nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

        DENKLİK BAŞVURUSU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

        Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin diploma denklik başvuru durumlarını öğrenmeleri ve işlemlerini daha hızlı bir biçimde yapmaları için "Denklik Başvurusu Sorgulama" hizmetini aktifleştirdi. Sistemi kullanmak için öncelikle e-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapmak gerekiyor. Ardından arama bölümünden "Denklik Başvurusu Sorgulama" hizmetine kolayca ulaşılabiliyor.

        DENKLİK BAŞVURUSU SORGULAMA HİZMETİ İÇİN TIKLAYIN

        YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, geliştirilen yeni yazılıma 13 Haziran 2016 tarihinden itibaren YÖK'e yapılan tüm diploma denklik başvurularının entegre edildiğini bildirdi.

        Aynı zamanda 13 Haziran 2016'dan önce başvuru yapan öğrencilerin diploma denklik başvuru işlemlerinin de yaklaşık üç-dört ay içerisinde sisteme entegre edileceğini açıkladı.

        "YENİ SİSTEM SAYESİNDE YAZIŞMA SAYIMIZ AZALACAK"

        Çavuşoğlu, yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların YÖK'te bir diploma denkliği alma süreci olduğunu belirterek, "YÖK olarak bugüne kadar toplamda yaklaşık 110 bin diploma denkliği vermişiz. Her yıl 10 bine yakın diploma denkliği başvurusu alıyoruz. Bu çok büyük bir rakam. YÖK'teki toplam 100 bin resmi yazışmanın yüzde 40'ı denklikle ilgili yazışmalar. Yeni sistem sayesinde bu yazışma sayımız da çok azalacak." dedi. Çavuşoğlu, proje ile başvuru yapan kişilerin başvuru sonrasında, dosyasının durumunun hangi aşamada olduğunu, o tarihe kadar hangi işlemlerin gerçekleştirildiğini öğrenebileceğini ifade etti. Çavuşoğlu ayrıca denklik başvurularının yine eski usulle alınacağının altını çizdi.

        PASAPORT BİLGİLERİ DE ELEKTRONİK ORTAMDA ALINACAK

        YÖK'ün Emniyet Genel Müdürlüğüyle imzaladığı protokol kapsamında, yurtdışında okuyanların pasaport bilgileri, yurtdışında kaldığı süre ve yurtdışına giriş-çıkış tarihlerinin elektronik ortamda alınacağını söyleyen Çavuşoğlu, emniyetten pasaport giriş çıkış bilgilerinin temini sürecinin yeni yöntemle saniyeler düzeyine ineceğini ve zaman kayıplarının ortadan kalkacağını kaydetti. Protokol çerçevesinde başlayacak yenilikle, diploma denkliğine başvuran kişinin yurtdışında okuma süreci teyit edilmiş olacak.

        İLK 1000'E GİREN ÜNİVERSİTELERE DİREKT DENKLİK

        YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, dünyada ilk bine giren üniversitelerden mezun öğrencilerin diplomalarına artık direkt denklik verdiklerini, ek işlemlere tabi tutmadıklarını hatırlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ