Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yasin Börü davası ertelendi

        Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 19'u tutuklu 41 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine alınan davanın 13'ncü duruşmasına, tutuklu sanıklar Mahsun Kurt, Mehmet Çağlar, Resul Savur, Abdurrahman Turan, Ahmet Turan, Ali Karakurt, Ali Güler, Hasan Uyanık, Abdurrahim Pamuk, Remzi Özşan, Sedat Çoban, Ahmet Taylan, Mecnun Akkoyun, Mehmet Şah Yüce, Erkan Balaban, Uğur Doğanay ile Ümit Doğanay ile şikayetçi aileler ve tarafların avukatları katıldı.

        Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, geçen hafta cumhuriyet savcısının mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasını özetledi.

        Geçen celse karar verilme ihtimali olduğunu ve tarafların hazır olmasını istediğini hatırlatan Başkan Otçu, bazı sanık avukatlarının mazeret bildirmesi üzerine "Gecikmiş adalet, adalet değildir. Adaletin gecikmesine taraftar değiliz. Gelecek celse, geçe yarısı da olsa karar verebilmek için elden geldiği kadar katılımın sağlanmasını istiyoruz." dedi.​

        Bazı sanık avukatları, mütalaa karşı yazılı beyanlarını hazırlamak üzere süre talep etti.

        Sanık avukatları, mütalaanın göz önünde bulundurularak, delillerinden toplanmasını ve bazı sanıkların tahliyesini istedi.

        Maktul ailelerinin avukatlarından Murat Sadak, mütalaa karşı sanık müdafilerinin istediği süre verilmesini kabul ettiklerini belirterek, "Bu aşamada, sanıkların tutukluluk hallerini devamına ve özellikle mahkumiyet kararı talep edilenler de dahil olmak üzere tutuksuz sanıkların da tutuklanmalarının talep ediyoruz." diye konuştu.

        Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Yalçın, sanık ve müdafilerin istediği sürenin verilmesini ve tutuklu sanıklarını tutukluluk hallerinin devamını istedi.

        Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamı, mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması ve eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

        SAVCININ MÜTALAASI

        Geçen hafta esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan Cumhuriyet Savcısı Yalçın, sanıklardan 23'ü hakkında "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ve "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma" suçlarından 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 15'i için de beraat talebinde bulunmuştu.

        Savcı Yalçın ayrıca, yargılamanın, haklarında yakalama kararı bulunan 3 sanığın dosyaları ayrılarak devam etmesini istemişti.

        Sanıklardan Uğur Doğanay, Abdurrahim Pamuk, Sedat Çoban, Mecnun Akkoyun, Mehmet Şah Yüce, Ümit Doğanay, Remzi Özşan, Ahmet Taylan, Hasan Uyanık, Ali Karakurt, Erkan Balaban, Resul Savur, Ali Güler, Ahmet Tura, Mehmet Çağlar, Cevher Türk, Cihan Yıldız, Rıdvan Baş ve suça sürüklenen çocuklar Y. O, F.G, A.S, M.D. ile A.K hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası talep edildi.

        Savcı Yalçın, sanıklar Hasan ve Hüseyin Okçu, Yıldız Doğanay, Ahmet Biçici, Mahsun Kurt, Hasan Aldemir, Burhan Dicle, Adem Kaçmaz, Ahmet Arif Yusufoğlu, Ahmet Tanrıverdi, Abdulvahap ve Abdurrahman Turan, Ersin Adıyaman ile suça sürüklenen çocuklar M.İ. ve F.K'nin suça karıştıklarına dair yeterli delil olmadığı için haklarında beraat kararı verilmesini istedi.

        ADLİYE ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

        Öte yandan, duruşmanın ardından adliye önünde toplanan mağdur yakınları, avukatları ve Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) yöneticileri ile üyeleri basın açıklaması yaptı.

        Maktullerin ailelerinin avukatlarından Murat Sadak, "asrın katliam davasında sona doğru gelindi" değerlendirmesinde bulunarak, "İlk günden beri bu katliamın A'sından Z'sine kadar gerek ihmal gerekse de icraatından kim sorumluysa hepsinin adalet önüne çıkarılması için mücadele verdik. Gelinen nokta itibari ile maalesef sadece figüranlar cezalandırılmak isteniliyor. 22 Mart'ta figüranlar için karar duruşması olabilir ama bizim adalet arayışımız devam edecektir." ifadelerini kullandı.

        HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz da adaletin​ yerini bulabilmesi için "tetikçilerle" birlikte azmettirenlerin de cezalandırılması gerektiğini savundu. Davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, Yasin Börü ve arkadaşlarını öldürülmesinde ihmali olan kamu görevlileri hakkında da işlem yapılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

        İDDİANAME

        İddianamede, Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un 7 Ekim 2014'te, Diyarbakır'da PKK/KCK mensuplarınca, "IŞİD üyesi oldukları" iddiasıyla saldırıya uğradığı belirtiliyor.

        Maktuller ile olayda yaralanan Er'in, saldırı üzerine Bağlar semtinde bir daireye sığındıkları, eylemi gerçekleştiren grubun binanın çevresini sardığı ve bu kişileri aramaya başladığı aktarılan iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaralı dairede olduğunu anlamaları üzerine bir kişinin mutfak balkonundan daireye girdiği ve içeridekilere silahla ateş etmeye başladığı kaydediliyor.

        Silahlı kişinin kapıyı açarak, grubun diğer üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgaha sığınanları linç ederek ateşli ve delici silahlarla yaralayıp üçüncü kattaki camdan aşağı attıkları, birini de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları anlatılan iddianamede, aşağı atılan ve can çekişen maktullere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya devam edildiği belirtiliyor.

        Olayda Er dışındakilerin öldüğü, ikametgahın tuvaletine sığınan ve bir süre fark edilmeyen Er'in daha sonra bulunduğu, darbedilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı ancak Er'in sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 metre kadar gittikten sonra bayıldığı da iddianamede yer alıyor.

        Sanıkların, 4 maktulü "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan dörder, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan birer olmak üzere beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede, Er'in yaralanmasına ilişkin de ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.

        Diyarbakır'daki izinsiz gösterilerde Börü, Dakak, Güneş ve Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 17'si tutuklu 34 sanık yargılanırken, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin, aynı suçlamalarla ilgili suça sürüklenen 7 çocuk hakkında, çocuk ağır ceza mahkemesinde açılan 2 davanın bu davayla birleştirilmesi kararıyla davada yargılananların sayısı 21'i tutuklu olmak üzere 41'e yükselmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ