Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem DİTİB'den evleri aranan imamlar hakkında açıklama

        Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri Bekir Alboğa, Almanya'da camilerde görevli 4 imamın evinde, "casusluk faaliyeti yürüttükleri" iddiasıyla bugün yapılan aramaların ve soruşturmanın kesinlikle DİTİB'e ya da DİTİB çalışanlarına yönelik olmadığını söyledi.

        Alboğa, Köln'deki DİTİB Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, cami derneklerinde hukuk dışı davranışları kabul etmediklerini belirterek:

        "Biz hep şunu söyledik, 'imam hatiplerimizin amirleri, imam hatiplerimizi Almanya'ya gönderen makamdır' dedik. Bu aşamada biz çatı örgütü olarak ortada cezai mürettip bir durum var mıdır, yok mudur? bilemeyiz. Ancak şunu genel olarak söyleyebilirim ki gerek Alman hukukuna gerek Türk hukukuna göre herhangi bir kişi bizim derneklerimizde veya camilerimizde hukuk dışı bir harekette bulunursa bu asla kabul edilemez." ifadesini kullandı.

        Alman basınının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Alboğa "Savcılık tarafından yürütülen bu araştırma ve soruşturma, kesinlikle DİTİB'e ya da DİTİB çalışanlarına yönelik uygulanan bir soruşturma değildir. Burada gayrimeşru bir takım bilgileri toplayan ve onları ileten birkaç şahsa karşı yapılmış bir araştırma var. Bu, o şahısları bağlayan bir araştırmadır." dedi.

        Son dönemdeki bu tartışmalardan dolayı üzüldüklerini ve hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Alboğa, sözlerine şöyle devam etti:

        “Çünkü biz DİTİB olarak Almanya'daki camilerin yüzde 50'sinden fazlasını ve burada yaşayan Müslümanların büyük bir çoğunluğunu temsil ediyoruz. Bugüne kadar hem kiliselerin, hem siyasetin, hem de medyanın paydaşı olduk, devletin paydaşı olduk. Bundan sonra da ortak projelerimizi sürdürmeye ve diyalog paydaşı olmaya devam edeceğiz. Bu gelişmeler bizi bu yoldan, birlikte çalışma azminden asla geri çevirmeyecektir."

        Alboğa, aramaların sadece ‎özel ikametgahlarda ‎yapıldığına işaret ederek, DİTİB’in bu konuda Federal Başsavcılık ile ‎derhal iletişime girdiğini ve ‎soruşturmaya yardımcı ‎olacağını ‎bildirdiğini aktardı.

        DİTİB’in, suçlamaların ortaya ‎çıkmasından hemen sonra ‎olayın ‎aydınlatılması için ‎ yoğun çaba gösterdiğini de vurgulayan Alboğa, ”Buna ‎rağmen din görevlilerinin ‎özel ‎ikametgahlarında yapılan bu ‎aramalar, Müslüman toplumu ‎arasında yanlış anlaşılmaya ve ‎şaşkınlığa sebep ‎olmuştur. ‎DİTİB, Federal Başsavcılığa, ‎suçlamaların aydınlatılması için ‎yardım etmeye devam ‎edecektir." şeklinde konuştu.

        SAVCILIK SÖZCÜSÜNÜN AÇIKLAMALRI

        Öte yandan Federal Başsavcılık Sözcüsü Frauke Köhler, Karlsruhe kentinde yaptığı açıklamada, Federal Meclis Milletvekili Volker Beck’in suç duyurusu ve Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) ile Federal İstihbarat Teşkilatı’dan (BND) alınan bilgiler temelinde söz konusu din adamlarının evlerinde aramalar yapıldığını belirtti.

        Aramalar sonucunda tutuklanan kimsenin bulunmadığını ifade eden Köhler, “Bugün yapılan aramalar öncesinde Federal Mahkeme’deki soruşturma hakimine tutuklama emrinin çıkarılması için ön koşulların oluşup oluşmadığını incelettik. Soruşturma hakimi bunu reddetti. Bundan dolayı güçlü şüphe yetersizliğinden tutuklamalar olmadı." değerlendirmesinde bulundu.

        Aramalarda iletişim araçlarına, veri taşıyıcılarına ve belgelere el konulduğunu aktaran Köhler, bunların şimdi değerlendirileceğini kaydetti.

        4 İMAMIN EVİNDE ARAMALAR YAPILDI

        Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland Pfalz eyaletlerinde bugün “casusluk faaliyetleri yürüttükleri” iddiasıyla 4 imamın evinde aramalar yapıldığı bildirilmişti.

        Evlerinde arama yapılan imamların Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında topladıkları bilgileri Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğuna iletmekle suçlandığı ifade edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ