Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Yıldırım Malta'ya gitti

        Başbakan Binali Yıldırım, özel uçak "TUR" ile Malta'nın başkenti Valletta'ya gitti.

        Başbakan Yıldırım'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ankara Valisi Ercan Topaca, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ile diğer yetkililer uğurladı.

        Yıldırım ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Malta'ya gitti.

        "KARŞILIKLI YATIRIMLAR SAĞLAM ZEMİNLER SUNUYOR"

        Başbakan Binali Yıldırım, Malta'nın, eskiden beri Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği konusunda olumlu yaklaşım gösterdiğini belirterek, "Malta'nın bu tutumunu, Türkiye-AB ilişkileri açısından kritik bir döneme yansıyan dönem başkanlığında da devam ettireceğine ve ilişkilerin yapıcı bir diyalogla sürdürülmesi için gayret göstereceğine inanıyoruz, bundan eminiz." dedi.

        Yıldırım, resmi ziyarette bulunacağı Malta'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, ziyaretinin, Türkiye'den Malta'ya başbakan düzeyinde gerçekleştirilecek ilk ziyaret olacağını belirtti.

        Osmanlı döneminde, Akdeniz'de önemli denizcilik merkezi olan Malta'nın, bugün de denizciliğin merkezi konumundaki bir ada ülkesi olduğunu ifade eden Yıldırım, iki Akdeniz ülkesi Türkiye ve Malta'nın, bölgenin ve uluslararası sistemin karşı karşıya kaldığı birtakım zorluklardan etkilendiğini dile getirdi.

        İki ülkenin, Akdeniz havzasında güvenliği, istikrarı, barışı, demokrasiyi, kültürlerarası diyaloğu, iş birliğini en güçlü savunan ülkeler arasında olduğunu söyleyen Yıldırım, bu anlayışla Malta ile ikili ve çok taraflı platformlarda iş birliğini, mümkün olan her alanda geliştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

        Yıldırım, ziyaret kapsamında, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ve Malta Başbakanı Joseph Muscat ile görüşmeler gerçekleştireceğini belirtti. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağını, terörizmle ortak mücadele, düzensiz göç, Suriye, Irak ve Libya'daki istikrarsızlıktan kaynaklanan, iki ülkenin ortak sorunlarının kapsamlı olarak ele alınacağını dile getiren Yıldırım, küresel konulara da temas etme fırsatı yakalayacaklarını ifade etti.

        Malta'nın, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı çerçevesinde Türkiye-AB ilişkilerini ve son gelişmeleri ele alacaklarına işaret eden Yıldırım, "Malta, eskiden beri Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda hep olumlu yaklaşım göstermiş ve desteklemiştir. Malta'nın, bu tutumunu Türkiye-AB ilişkileri açısından kritik bir döneme yansıyan dönem başkanlığında da devam ettireceğine ve ilişkilerin yapıcı bir diyalogla sürdürülmesi için gayret göstereceğine inanıyoruz, bundan eminiz." ifadesini kullandı.

        Ziyaret kapsamında, Türk-Malta iş çevrelerini bir araya getireceklerini belirten Yıldırım, düzenlenecek iş forumuna Malta Başbakanı ile katılacağını ve iş adamlarına hitap edeceğini ifade etti.

        "İLİŞKİLER GELİŞTİRMESİNE BÜYÜK KATKISI OLACAK"

        Başbakan Yıldırım, Malta-Türkiye ilişkilerine yönelik şunları kaydetti:

        "Malta ile coğrafi yakınlığımız, siyasi ilişkilerimizin sorunsuz olması, iki ülke arasında eğitim, ulaştırma, denizcilik bağlarının mevcudiyeti, ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı mahiyette olması, ikili ticaret hacmi, karşılıklı yatırımların bugünden daha ileriye taşınması için sağlam zeminler sunuyor. Türk müteşebbislerinin Malta'da, liman işletmeciliği başta olmak üzere birçok alanda yatırımları var. İş forumunun, ikili ticaret hacmini daha da artıracak, mevcut fırsatların tespitine ve iş adamlarımız arasında uzun vadeli, istikrarlı ilişkiler geliştirilmesine büyük katkısı olacağını düşünüyoruz."

        Malta programı çerçevesinde Türk şehitliğini ziyaret edeceğini dile getiren Yıldırım, 1565'te Turgut Reis'in Malta kuşatması ile Birinci Dünya Savaşı'nda esir düşen ve Malta'da vefat eden Türk askerlerinin defnedildiği bir şehitlik bulunduğunu belirtti.

        Yıldırım, ziyaretlerinin dost ülke Malta ile ilişkileri yeni bir boyuta taşıyacağını vurguladı.

        MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSI

        Günübirlik Malta ziyaretinin ardından 53'üncüsü düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Almanya'ya gideceğini dile getiren Yıldırım, konferansta uluslararası güvenlik, savunma politikalarının çok boyutlu olarak ele alınacağını belirtti.

        Konferansın çok bilinen ve güvenlik alanında marka haline gelmiş uluslararası bir toplantı olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, toplantıya üst düzey devlet adamlarının, siyasetçilerin, uzmanların akademisyenlerin katılarak, görüş ve fikirlerini ifade ettiğini, tecrübelerini paylaştığını aktardı.

        Ziyareti kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'nin yanı sıra bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya geleceğini ifade eden Yıldırım, "Ülkelerimiz arasındaki konuları değerlendireceğiz, bölgesel ve küresel güvenlik konularını da ele alacağız." dedi.

        Başbakan Yıldırım, ziyareti sırasında Almanya'daki vatandaşlarla bir araya geleceğini, hasret gidereceğini belirterek, "Düsseldorf'ta düzenlenecek bir salon toplantısında binlerce gurbetçimizle bir araya geleceğiz, onlarla sohbet edeceğiz ve onların önerilerini alacağız, sorunlarını dinleyeceğiz, burada toplanacak çok sayıdaki vatandaşımıza önümüzdeki süreci de halk oylaması sürecini de değerlendirme fırsatımız olacak." diye konuştu.

        Yıldırım, üç günlük ziyaretinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye - Malta Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Azmi Ekinci, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye - Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şirin Ünal, AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan'ın kendisine eşlik edeceğini, bazı bakanların ziyaretin Almanya'daki bölümüne katılacağını da kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ