Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Levent Gök: Türkiye'nin stratejik ortak olmaktan çıkıp, operasyonel ortak izlenimi veriliyor

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CIA Başkanı, İngiltere ve ABD Genelkurmay Başkanlarının Türkiye ziyaretlerinin, Türkiye'nin bir stratejik ortak olmaktan çıkıp, operasyonel ortak izlenimi uyandırdığını savundu.

        Gök, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, 2 Ocak 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla bazı kişilerin meslekten ihraç edildiğini, aynı tarihli kararla göreve iade edildiğini söyledi.

        Bu konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a 4 gün önce soru sorulduğunu ifade eden Gök, "İnceleyeyim, açıklama yapayım." diyen Kurtulmuş'un peşini bırakmayacaklarını belirtti. Gök, aynı kişilerin, nasıl oluyor da meslekten ihraç edilip, aynı tarihli kararla tekrar göreve nasıl iade edildiğinin anlatılması gerektiğini kaydederek, "Hükümetin ne kadar gayriciddi iş yaptığını, kimsenin hukuki güvencesinin bulunmadığını gösteren tipik tabloyu teşhir etmek bizim görevimizdir. Hükümetin, açıklama yapması gerekiyor. Gayriciddi kararnameler, Bakanlar Kurulu kararıyla ülkenin nasıl acz içinde düşürüldüğünü teşhir etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

        "İSTİFASIYLA BU İŞ GEÇİŞTİRİLEMEZ"

        Gök, Türkiye'nin kritik bir referanduma doğru giderken AK Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı'nın, "Eğer referandumda evet çıkmazsa Türkiye bir iç savaşa sürüklenir." açıklamasının, sıradan bir söz olmadığını kaydetti. Bu sözün azmettiricilerinin bulunduğunu ileri süren Gök, "Yardımcı bu sözü söylerken, birilerinden himaye gördü, destek aldı. Olayların oraya doğru akmasını isteyen çevreler, azmettirenler var. Hayır diyeni terörist ilan eden Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın olduğu ülkede il başkan yardımcı istifasıyla bu iş geçiştirilemez. Sıradan bir hadise değil." görüşünü savundu.

        Türkiye'de ciddi bir silahlanma başladığını öne süren Gök, 2016'da Türkiye'de ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısının 25 milyona ulaştığını, bunun yüzde 85'inin ruhsatsız olduğunu belirtti.

        Gök, dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un, 15 Temmuz'dan sonra, "Şimdi vatandaşın ruhsatlı silah almasının önüne engel çıkartılıyor. İçişleri Bakanımız yasal düzenleme talep edecek, milletimizin ruhsatlı silah almasının önü açılacak." dediğini söyledi. Gök, bu açıklamadan sonra 29 Ekim 2016 tarihli 679 sayılı KHK ile silah ruhsatları iptal edilenlere, 3 bin liralık para cezasını ödemeleri halinde tekrar verilebileceği hükmünün getirildiğini belirtti.

        "Neden bir devlet silahlanmayı teşvik eder" diye soran Gök, "Devletin güvenlik görevlileri, polisi, askeri yok mu? Silahları onların taşıması gerekmez mi? Manisa İl Başkanı Yardımcısı ifadesinin altında bu tablolar var. Bunları görmeden, sıradan olay gibi değerlendiremeyiz. İstifası da sorunu çözmez. Türkiye'de çok ciddi silahlanma var. Türkiye, silah cennetine dönüştü." diye konuştu.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hakaret içeren tweetler atan TBMM çalışanının, halen görevini sürdürdüğünü ifade eden Gök, bu kişinin görevine son verilmesini istedi. Gök, CHP olarak da bu kişi hakkında yasal işlem başlatacaklarını dile getirdi.

        Pamukkale İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü'nün de referanduma ilişkin attığı tweeti eleştiren Gök, bu kişinin de görevinden alınmasını talep etti.

        "MEKTUPLARIN FATURASINI KİM KARŞILAYACAK"

        Türkiye'nin akademisyenler yönünden ağır bir kıyıma uğradığını, ülkenin yetiştirdiği en büyük beyinlerin görevine son verildiğini savunan Gök, başta Siyasal Bilgiler Fakültesi olmak üzere pek çok fakültenin eğitim sisteminin çöktüğünü, öğrencinin varolduğunu ancak ders anlatacak hoca bulunmadığını iddia etti.

        Gök, ders saati başına 17 lira alıp birikimlerini öğrencilerine aktarmak isteyen Türkiye'nin en saygın öğretim kadrolarına, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün ödenek olmadığı gerekçesiyle ders veremeyeceğini söylediğini kaydetti. Gök, "Başbakan,15 milyon gence mektup yazacak. Ne kadar eder, bunun faturasını kim karşılayacak? 15 milyon gence bir Başbakan mektup yazarken bulunan ödenek, ders saatini 17 liraya veren hocalara bulunamıyor." diye konuştu.

        Daha sonra soruları yanıtlayan Gök, "Siyasal temsilcinin daha Türkiye'ye gelmediği ortamda CIA Başkanı, İngiltere ve ABD Genelkurmay Başkanlarının Türkiye'ye gelmesi, Türkiye'nin bir stratejik ortak olmaktan çıkıp, operasyonel ortak izlenimini uyandıran bir uygulama gibi geliyor. Operasyonlara itilen Türkiye ile ortaklık sürdürülür çerçevesinde bir görünüm var. Endişe verici bir tablo. Türkiye, El Bab'da yaşanılan sıkıntılardan ders almalı. IŞİD'in sınır dışı ve sınır içi boyutu var. IŞİD ile mücadele Türkiye sınırları içinde niye yapılmıyor? Türkiye'deki IŞİD ile ilgili istihbarat ne yapıyor. Stratejik ortaklıktan çıkarılıp, operasyonel ortak izlenim verdirilmesi Türkiye açısından sıkıntılar doğurabilir." diye konuştu.

        Haymana'daki cinsel istismar iddiasına ilişkin soruya karşılık Gök, bu haberlerin çıktığı gün Haymana'ya gidip, yetkililerle görüştüğünü anlattı.

        CHP Grup Başkanvekili Gök, referandum sürecinde, medeni, güleryüzlü şekilde AK Parti, MHP, HDP'liyi, bütün Türkiye'yi kucaklayan bir kampanya yürüteceklerini dile getirdi. Gök, çok sıcak, güleryüzlü kampanyayla yollarına devam edeceklerini ifade etti.

        Başbakan Binali Yıldırım'ın 26 Kasım'da, "OHAL döneminde referandum yapılıyor dedirtmem" açıklamasının gereğini yapmasını isteyen Gök, "O sözünüzün altında kaldınız. Ya o sözün gereğini yapın ya da bize cevap verin." görüşünü savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ