Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Edirne Dereköy Sınır Kapısı'nda papağan operasyonu

        Edirne Dereköy Sınır Kapısı'nda bir otomobil yönelik yapılan operasyonda, bez kılıflara ve çorap içerisine gizlenerek yurda sokulmak istenen 45 adet sultan cinsi papağan ele geçirildi. Olayla ilgili Bulgaristan uyruklu otomobil sürücüsü gözaltına alındı.

        Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriş yapmaya çalışan Bulgaristan plakalı bir otomobili durdurarak detaylı arama yaptı.

        Otomobilin içerisinde ve bagajında yapılan aramalarda, bez kılıflara ve çorap içerisine gizlenerek kaçak olarak yurda sokulmaya çalışılan 45 adet sultan cinsi papağan ele geçirildi.

        PAPAĞANLARI SES ÇIKARMASIN DİYE SARMIŞLAR

        Papağanları getiren otomobilin Bulgar uyruklu sürücüsü D.D. gözaltına alındı. D.D. ifadesinde, "Papağanları ses çıkarmaması için bez kılıflara ve çorabın içine gizledim. Bu papağanları Bulgaristan'da ucuza alıp, Türkiye'de daha pahalı fiyattan satacaktım" dedi.

        Papağanlar Kırklareli Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Kaçak eşya taşınmasında kullanılan Bulgaristan plakalı otomobile de el konuldu. Gözaltına alınan otomobil sürücüsü D.D.'ye de "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında "eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmadan ülkeye sokmak" suçundan adli işlem başlatıldı.

        GÜMRÜK KAPILARINDA 4 BİN 107 ADET CANLI HAYVAN YAKALANDI

        Gümrük mevzuatına göre belli şartları sağlamak kaydıyla ülkeye evcil hayvan getirmek serbest; ancak belirli sayının üzerinde getirilmek istendiğinde, gümrük idaresine beyan edilmesi gerekiyor. Aksi halde, evcil hayvanı ticari amaçla ülkeye getiren kişiler hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefetten yasal işlem yapılıyor. 2017 yılı başından bu yana 4 bin yavru kaplumbağa, 42 kedi, 20 güvercin ve son yakalama ile birlikte 45 adet papağan gümrüğe takıldı. Canlı hayvanları gümrük kontrolü olmaksızın ülkeye sokmaya çalışan 15 kişi hakkında cezai işlem uygulandı.

        Nihat ULUDAĞ/ İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ