Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 17 Aralık davasında reddi hakim talebi reddedildi

        Takipsizlikle sonuçlanan, "17 Aralık soruşturması"nda kumpas kurup usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla terör örgütü FETÖ elebaşı firari Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 67 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların reddi hakim talebi bir üst mahkemece reddedildi.

        İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Yasin Topçu ile Duran Denizci, Adem Atik ve Mehmet Akif Üner katıldı. Başka suçlardan tutuklu 6 sanık ile 10 tutuksuz sanığın da hazır bulunduğu duruşmada müştekileri ise avukatları temsil etti.

        Duruşmada yoklamanın yapılmasının ardından mahkemeye gelen evraklar okundu. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklu sanıkların yaptığı reddi hakim talebinin reddine dair karar verildiği, bunun üzerine tutuklu sanıklar Üner ve Topçu'nun avukatının bu karara da itiraz ettiği açıklandı.

        Mahkeme Başkanı da CMK 29/1 maddesi uyarınca sadece sanıkların tutukluluk durumlarına ilişkin bir karar verileceğini, diğer talep ve savunmaların ise reddi hakim itirazı nedeniyle yapılamayacağını söyledi.

        Duruşmada, görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması nedeniyle sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

        Mahkeme Başkanı, tutuklu sanıklara söz vererek, sadece tahliye talebine ilişkin beyan alarak, duruşmayı erteleyeceğini söyledi.

        Bunun üzerine söz alarak kürsüye çıkan tutuklu sanık Yasin Topçu, reddi hakim talebinin gerekçesini anlatarak, tahliye talebinde bulundu. Duruşma, tutuklu sanıkların tahliye talebinin alınmasıyla devam ediyor.

        Bu arada, sanıkların reddi hakim talebinin reddedilmesine karşı yaptıkları itirazı, ilk önce İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden gözden geçirecek. Mahkeme kararından vazgeçmezse söz konusu itiraz, gönderileceği İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince nihai karara bağlanacak.

        İDDİANAMEDEN

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturma dosyasında, usulsüz işlem yapıldığı iddiasıyla, aralarında Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Nazmi Ardıç, Hamza Tosun ve Yasin Topçu'nun da bulunduğu 67 sanık yer alıyor.

        İddianamede, 1 numaralı sanık olarak yer alan Gülen ile eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Nazmi Ardıç, Hamza Tosun ve Yasin Topçu hakkında ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, gizliliğin i̇hlali'' suçlarından ayrı ayrı hapis cezası verilmesi talep edildi.

        Diğer 62 polisin ise ''silahlı terör örgütüne üye olma", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, gizliliğin ihlali'' suçlarından cezalandırılması isteniyor.

        FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün yargı ve emniyet teşkilatı içerisine yerleşerek, yasal hiyerarşik yapının dışındaki bir hiyerarşik yapılanmayla hareket ettiklerinin, yapılan soruşturmalardan anlaşıldığı belirtilen iddianamede, "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mensuplarının, örgüt lideri Fetullah Gülen'in talimatı ile devletin tüm kılcallarına sızmakla kalmayıp kamu imkanlarını kullanarak kendilerine rakip olarak gördükleri ve hedefledikleri iktidara ulaşmak için karşılarına çıkabilecek devlet kurumlarını ve şahısları bertaraf etmek için de her türlü hile ve yöntemi acımasızca kullandıkları görülmüştür.'' ifadeleri kullanıldı.

        İddianamede, 17 Aralık'ın, soruşturma kılıfında bir darbe girişimi olduğu, Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümeti'nin ulusal ve uluslararası baskı altına alınıp istifa etmesini sağlama amacına yönelik olduğu vurgulanan iddianamede, Rıza Sarraf’ın ABD'de de tutuklanmasına da değinilerek, 17 Aralık'ta örgütün başarısız olmasının ardından, bu başarısız girişiminin ABD üzerinden yeniden canlandırılmaya çalışıldığı, örgüt mensupları tarafından yurt dışına çıkarılan bilgi ve belgelerin ABD'de Preet Bharara isimli savcıya teslim edildiği aktarıldı.

        Bu bilgi ve belgeler üzerinden ABD'de iddianame hazırlanarak FETÖ tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan 17 Aralık girişiminin yeniden sahneye konma çabasına girişildiği anlatılan iddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İran ve Brezilya arasındaki doğal gaz ve petrol başta olmak üzere ticari ilişkileri hedef alan, bu sebeple de Türkiye Cumhuriyeti Devleti menfaatleri aleyhine yürütülen saldırıda ABD ve ABD savcısı ile iş birliğine giren FETÖ terör örgütünün bu planlamanın yerli ayağı olduğu ifade edildi.

        Şüphelilerin, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yurt dışına giriş çıkış kayıtlarını tuttukları, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasını şüphelileriyle irtibatlandırmaya çalıştıkları ve kayıtları adli rapor haline getirdikleri belirtilen iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, eski başbakan yardımcıları Beşir Atalay, Bülent Arınç, Ali Babacan, Bekir Bozdağ ile eski bakanların da aralarında bulunduğu 30 mağdur-müşteki yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ