Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Org. Başbuğ'un andığı isimler

        İşte Org. İlker Başbuğ'un konuşmasında geçirdiği isimler:

        ATATÜRK

        Türkiye'de bir etnik ayrışmadan söz etmenin mümkün olmadığını belirterek, Atatürk'ün, Türk milletini ''Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Türkiye halkına, Türk milleti denir'' şeklinde tanımladığını anımsattı.

        MONTESQUIEU

        Fransız politik düşünür Montesquieu, kuvvetler ayrımı esasını ortaya atmıştır. 20 yıl üzerinde çalıştığı De l'esprit des lois adlı kitabında "yasama, yürütme ve yargı"yı birbirlerinden ayırmanın önemini vurgulamıştır. Başbuğ, konuşmasında Montesquieu'nun özellikle "Cumhuriyet ve erdem" ilişkisi üzerine sözlerine yer verdi.

        SAMUEL PHILIPS HUNTINGTON

        ABD'li siyaset bilimci Samuel Phillips Huntington, Harvard Üniversitesi'ne bağlı John M. Olin Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde öğretim görevlisi. Aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı'na danışmanlık yapıyor. Başbuğ, Medeniyetler Çatışması kitabında Türkiye'ye ayırdığı sayfalarda Türkiye'nin tek parti dönemindeki uygulamalar nedeniyle "bölünmüş ülke" statüsü kazandığını savunan Huntington’un “Askerlere otonomi tanınmalı” görüşünü hatırlattı.

        ELIOT COHEN

        George W. Bush yönetiminin dış politika çevrelerinin etkin isimlerinden Prof. Dr. Eliot Cohen ABD Donanma Akademisi Stratejisi Öğretmeni. Başbuğ, Cohen şu görüşlerine yer verdi: “Sivil ve asker ilişkilerini eşit olmayanlar arasındaki bir diyalog olarak tanımlamaktadır. 2 Bu ilişkide elbette sivil liderler gerçek güce, otoriteye sahiptir. Ancak sivil otoritenin askerî konulara müdahalesinde, tespit edilmiş katı prensiplerden ziyade sağduyulu davranışlar öne çıkmalıdır.

        RAYMOND ARON

        1905-1983 yılları arasında yaşamış olan ünlü Fransız sosyolog ve filozofu Raymond Aron, kariyerinin başlarında ünlü varoluşçu filozof Jean-Paul Sartre'ın yakın çalışma arkadaşı olmuş, ancak, Aron daha sonra Sartre'la Marksistleri şiddetle eleştirmiş bir isim.

        ANTHONY SMITH

        Anthony D. Smith Uluslar, ulus-devlet kavramı, milliyetçilik ve etnik köken üzerine yaptığı çalışmalarla dünya çapında bir üne sahip bir bilim adamı.

        MAX WEBER

        Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı Max Weber ise modern antipozitivistik sosyoloji incelemesinin babası sayılıyor. Sosyolojiyi metodolojik olgunluğa ulaştıran Weber, siyaset sosyolojisi ve eğitim sosyolojisi alanında yaptığı araştırmalarıyla da tanınıyor.

        MORRUS JANOTWITZ

        Laiklik ve demokrasi kitabının yazarı Toulose Siyasal Etütler Enstitüsü'nde Siyaset Bilimi profesörü olan Morris Janowitz, uluslararası ilişkiler ve güvenlikle ilgili Morris Janowitz Merkezi'nin yöneticisi. Uluslararası ve askeri sorunlar konusu ile gelişmekte olan ülkelerin siyasal-anayasal evrimi konusunda birçok kitap ve makalenin de yazarı.

        CHAIM KAUFMANN

        Chaim Kaufmann'ın “Etnik çatışma ortamlarında etnik grupların güvenlik kaygıları, onları göç yoluyla homojen yaşama alanlarına yönlendirmektedir” görüşlerine yer verdi.

        METİN HEPER

        1940 İstanbul doğumlu Prof. Dr. Metin Heper, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi. Türkiye’nin Siyasal Hayatı üzerine araştırmaları bulunan Heper, Osmanlı döneminden günümüze kadar pek çok konuda eserler vermiş bir bilim insanı.

        İHSAN GÜNEŞ

        Prof. Dr. İhsan Güneş de İnkilap Tarihi üzerine eserleriyle tanınıyor.

        UTKAN KOCATÜRK

        1937 Gümüşhane doğumlu Prof. Dr. Utkan Kocatürk, 1983’de üçlü kararname ile Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı’na atanarak ilk başkan oldu. Kocatürk Atatürk ve Cumhuriyet tarihi hakkında çok sayıda bilimsel makalesi ve eseri ile tanınıyor.

        KENNEDY VE OBAMA

        ABD eski Başkanı John F. Kennedy ile geçtiğimiz hafta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Obama’nın Anıtkabir Özel Defterine yazdığı yazı ile Meclis’te yaptığı konuşmasından bazı bölümler de Orgeneral Başbuğ’un konuşmasına alıntı olarak yansıdı.

        SAMMY SMOOHA VE THEODOR HANF

        Org. General Başbuğ'un konuşması sırasında çalışmalarından sık sık bahsettiği diğer iki isim ise Sammy Smooha ve Theodor Hanf oldu

        ORG. JAMES JOHNS

        Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ