Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yaşar Kemal kimdir? Yaşar Kemal ölümünün ikinci yılında anılıyor. Yaşar Kemal sözleri!

        Yaşar Kemal,28 Şubat 2015 tarihindeorgan yetmezliği sebebiyle kaldırıldığı yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetti. Peki Yaşar Kemal kimdir? İşte Yaşar Kemal hayat hikayesi ve sözleri...

        YAŞAR KEMAL KİMDİR?

        Yaşar Kemal (Kemal Sadık Gökçeli), 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye'nin Hemite ilçesinde dünyaya geldi. Henüz 5 yaşındayken babasının camide öldürülüşüne şahit oldu. İlkokulu Adana'nın Burhanlı köyünde yer alan bir köy okulunda tamamlayan Yaşar Kemal, okurken bir yandan da farklı işlerde çalıştı.

        Sanat hayatına atılana kadar ırgat katipliği, kitaplık memuru, ırgatbaşlığı, öğretmen vekilliği ve traktör şoförlüğü gibi çeşitli işlerde çalışan Yaşar Kemal, ortaokulun ardından folklor derlemelerine başlayarak Çukurova'dan ve Toroslar'dan derlediği ağıtları barındıran "Ağıtlar" adlı kitabı yayınladı. 1943'te yayına alınan folklor derleme kitabının ardından 1944'te Pis Hikaye, 1950'lerde de Dükkancı, Bebek, Memet ile Memet Öyküleri adlı kitapları yayınladı.

        1947'de İnce Memed'i yazdı ancak yarım bıraktı. Kitabı 1953-1954 yılları arasında bitirdi. Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan eseri, Bebek öyküsüdür ve eseri Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rusça ve Romence'ye çevrildi.

        Yaşar Kemal, pek çok eserinde Anadolu'nun efsanelerinden ve masallarından ilham almıştır. Aynı zamanda Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.

        Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı yoğun bakım ünitesinde 91 yaşında hayatını kaybetti.

        YAŞAR KEMAL SÖZLERİ

        ● O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler ve çekip gittiler.

        ● İnsan, evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar.

        ● İnsanoğlu, umutsuzluktan umut yaratandır.

        ● İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, İşte oraya değmemeIi.

        ● İnsan çürümedikçe, şiir çürümez.

        ● Açlıktan ölümü izlemek, acıların en büyüğü.

        ● İnsan bir kere birine geç kalır ve bir daha hiç kimse için acele etmez.

        ● Düşünmek, en küçük anlamda, var olmak demektir.

        ● Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışanbir pervane.

        ● İnsan, düşleri öldüğü gün ölür.

        ● Çekemeyenlere bakma, fikirler hep ayrı olur. Hiç bir aşkı sözIe yıkma, söz yarası ağır oIur.

        ● Zulmün artsın ki çabuk zeval buIasın. Anadolu'da zalimIer için böyle derler.

        ● Dünyanın ucunda bir gül açılmış, efil efil esen yele merhaba. Karanlığın sonu bir ulu şafak, sarp kayadan geçen yele merhaba.

        ● Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.

        ● Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır, bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır.

        OSMANİYE'DE YAŞAR KEMAL ANISINA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

        Yazar Yaşar Kemal'in anısına doğa yürüyüşü ve kano etkinliği düzenlendi.

        Korkut Ata Gençlik, Spor ve Doğa Derneği organizasyonunda, Kırmıtlı Kuş Cenneti'nde düzenlenen etkinliğe üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

        Etkinlik kapsamında 4,5 kilometrelik parkurda yürüyüş yapılarak, yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı. Ceyhan Irmağı'nda 450 metrelik alanı kanolarla geçen katılımcılar, Türk bayrağı ve Yaşar Kemalposteri açtı. Ardından Hemite Kalesi'ne yürüyen doğaseverler, kale surlarında da Türk bayrağı dalgalandırdı.

        Etkinlikte, Yaşar Kemal'in doğum yeri olan Hemite köyündeki Yaşar Kemal Kültür Evi ve İnce Memed Anıtı ziyaret edildi. Burada, usta yazarın Türk Edebiyatı'ndaki yeri anlatıldı ve onun şiirleri okundu.

        Korkut Ata Gençlik, Spor ve Doğa Derneği Başkanı Murtaza Çil, yılın ilk kano safari etkinliğini Yaşar Kemalanısına gerçekleştirdiklerini belirtti.

        KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN YAŞAR KEMAL TWEET'İ

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yazar ve şair Yaşar Kemal'in ölüm yıl dönümünde andı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden attığı tweet'te "Ne kadar şanslıyız ki, ülkemizden bir Yaşar Kemal geldi geçti. Değerli insan Yaşar Kemal’i vefatının 2. yılında saygıyla anıyorum." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ