Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Binali Yıldırım: Merkel bize söz vermişti

        Başbakan Binali Yıldırım, Almanya’da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Türk vatandaşlarıyla buluşmasının engellenmesiyle ortaya çıkan krizi çözmek üzere Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yapacak. Başbakan Yıldırım, Merkel’in Ankara’daki görüşmede, mitinglerde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağı sözünü verdiğine dikkat çekti.

        ‘ÇİFTE STANDART OLUR’

        Başbakan ile Bartın ve Sinop yolunda uçaktaki sohbetimizin ana konusu, Almanya ile yaşanan toplantı kriziydi. Yıldırım, “Die Welt muhabirinin tutuklanması nedeniyle Almanya’dan Türkiye’ye bir misilleme mi söz konusu?” sorusuna, “Umarım öyle değildir. Öyle ise daha vahim.

        Bu tam bir çifte standart olur, böyle bir anlayışı gösterir. Bizim 4 bin 500 bölücü terör örgütü mensubunun iadesi yönünde talebimiz var. ‘Biz yargının işine karışamayız’ diye bir kenara koyuyorlar” yanıtını verdi. Başbakan, “Teröriste evet, demokrasiye hayır diye bir durum mu söz konusu?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Türkiye’ye gelince efendim ‘Bunlar niye gözaltına alınıyor, niye tutuklanıyor?’ diye soruyorlar.

        Almanya’ya gelince ‘Bu yargının işi, biz yargının işine karışamayız’ diyorsa, doğru olan o değildir. Bizde de aynısı oluyor. ‘Bu yargının işi, bizim karışmamız doğru olmaz.’ Neticede Türkiye hukuk devletidir. O kişinin mahkemesi görülecek ve kararı verilecek. Ama bizim canımızı sıkan, cezası kesinleşmiş bir şahsın (Can Dündar), devlet protokolü ile muamele görmesidir. Bu kabul edilebilir bir şey değildir.”

        ‘MERKEL SÖZ VERDİ’

        Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel’in Ankara’daki baş başa görüşmesinde mitinglerle ilgili sorun çıkmayacağı konusunda söz verdiğini hatırlatarak, “Merkel ile de telefonla bir görüşme yapacağım, arkadaşlar hazırlık yapıyorlar. Bu işleri konuşmamız lazım” dedi. Başbakan, “Almanya, Türkiye’nin Suriye’de proaktif rol üstlenmesinden rahatsızlık duyuyor olabilir mi?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

        “Yok. Benim gördüğüm, yani orada maalesef FETÖ ve bölücü PKK terör örgütünün çok muhipleri var, ciddi bir propaganda güçleri var. Onlar Alman kamuoyunu ifsat ediyorlar. Belki siyaset de bunun etkisinde kalıyor olabilir. Zamanla göreceğiz, biz iyi niyetli düşünmek istiyoruz. Biz, aksi ispatlanmadıkça iyi niyetli olmak durumundayız. Umarım bu tip çıkışlarla bu dostluğa daha fazla zarar verilmez.”

        ‘BU TUTUMLA ‘EVET’ OYLARI ARTAR’

        Başbakn Yıldırım, Almanya’nın tutumunun referandumda “Evet” oylarına zarar verip vermeyeceği sorusu üzerine, “Hayır, aksine artar. Bizim vatandaşımız bundan gerekli mesajı alır ve gereğini de yapar. Türkiye’de zaten Allah’ın izniyle bizim bir sıkıntımız olmaz” dedi. Yıldırım, “Alman Sol Parti Başkanı’nın ‘Turist göndermeyin’ diye çağrısı vardı. Sanki Türkiye ile ilgili başka bir sorun varmış gibi anlaşılıyor” hatırlatması üzerine ise “Malum tabii Almanya’da da seçim var. Seçim dolayısıyla çok değişik tonda söylemlere şahit olacağız son ana kadar. Bakalım” ifadesini kullandı.

        BÜLENT AYDEMİR/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ