Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Başbakan Binali Yıldırım, Münbiç’e rejim güçlerinin konuşlanmasını değerlendirdi

        Başbakan Binali Yıldırım, referandum mitingi için gittiği Sinop’tan dönüşte ülke ve bölge gündemine yönelik önemli değerlendirmeler yaptı. Başbakan Yıldırım, ATA uçağında, aralarında Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in de bulunduğu gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

        MÜNBİÇ ANAHTAR:

        Münbiç’te verilen sözün yerine getirilmesini bekliyoruz. Ama Münbiç’te işler biraz daha karmaşık hale gelebilir. Rejim de ilgileniyor orayla, Ruslar da ilgileniyor. ÖSO var, ABD var. Belki Münbiç, Suriye sorunun çözümünde anahtar konum teşkil edebilir.

        SURİYELİLERE AİT:

        “Rejim güçleri girdi, YPG’liler de şehirden ayrılıyor” diye, yeni bir bilgi var. Bu, bizim açımızdan olumsuz bir şey değil. Bizim orada istediğimiz, PYD/YPG unsurlarının olmaması. Bu sağlandıktan sonra nihayetinde Suriye toprakları Suriyelilere aittir. Gerek Fırat Kalkanı’nda emniyetli hale getirilen topraklar, gerek Münbiç, Rakka’da önemli olan zorlamayı gerektiren işler olmaması. Bir avuç silahlı grup yerleşik halkı esir alıyor ve onları yönetmeye kalkıyor. Bu, eski yanlışların tekrarıdır.

        REJİMLE TEMAS OLMAZ:

        Rejimle ilişkileri İran ve Rusya yürütüyor. Bizim herhangi bir şekilde Suriye’nin geleceği konusunda bir temasımız yok. Olması da doğru değil, düşünmüyoruz. Cenevre sürecinin amacı adil, kalıcı bir çözümü oluşturmak.

        SİNCAR’DAN ÇIKARILACAK:

        Peşmerge güçleri oraya yerleştirildi. Peşmerge birlikleri, Barzani birlikleri buradan PKK’nın kesinlikle çıkmasını istiyorlar. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Sincar’ın ikinci bir Kandil olması asla söz konusu değil. Irak ordusu ile peşmerge birlikleri “Biz bu işi halledeceğiz” dediler. Şimdi bunları bekliyoruz.

        KARARSIZ KİTLE ÇOK AZ:

        (Referandum) Ben hiç kimsenin kararsız olduğunu düşünmüyorum; olsa da çok az. Mutlaka bir kararları var ama bunu paylaşmıyorlar.

        HASSASİYET PAYLAŞILDI:

        (“Karargâh rahatsız” başlığıyla çıkan açıklamalar) O mevzu kapandı bitti. Söylenecek her şey söylendi. Bu konular kamuoyunda zerre kadar ilgi görmedi. (TSK görüşlerini medya ile paylaşıyor) O da doğru değil. Gayet tabii, biz bu konuların tüm detaylarını Genelkurmay Başkanı ile görüştük. Hassasiyetler paylaşıldı. Umarım bundan sonra böyle şeyler olmaz.

        MERKEL’LE GÖRÜŞTÜ

        Yıldırım, Kırşehir mitingi sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda 1 saat görüştü. Başbakan, görüşmeye ilişkin şu bilgiyi verdi: “Vatandaşlarla buluşmalara kısıtlama getirilmesi konusunu konuştum. Bundan sonraki programlar için biraz daha farklı bir yol izleyeceğiz. İnşallah önümüzdeki hafta içerisinde iki ülkenin dışişleri bakanları bir araya gelecekler, bu konuya da bir açıklık getirecekler.”

        ‘BAHÇELİ İLE GÖRÜŞ AYRILIĞIMIZ YOK’

        “(MHP Lideri Bahçeli’nin, IKBY bayrağının asılmasıyla ilgili sözleri) Hassasiyetini anlayışla karşılıyoruz. Teröre bakış konusunda aramızda zerre kadar görüş ayrılığı yok. Kürt vatandaşlarımız noktasında da görüş ayrılığımız yok. Bizim Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle görüşmemiz yeni değil, evveliyatı da var. Bu görüşmemizin odağında güvenlik ve istikrar var. Sayın Bahçeli ile görüşmedim. Bayrakla ilgili değerlendirmeler konusunu açıkçası daha fazla gündemde tutmanın bir anlamı yok. Sayın Bahçeli’nin açıklaması gayet açık ve bu olay nedeniyle de duruşlarında herhangi bir sapma olmayacağını, ‘Evet’ yönünde kampanyayı da sonuna kadar sürdüreceklerini beyan ettiler.”

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ