Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Darbeci komutandan 'Polis ateş açarsa siz de açın' emri

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin 245'i tutuklu 330 sanık hakkında açılan davanın bugünkü duruşması, sanıkların savunmalarıyla tamamlandı.

        Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, sanık, sanık yakınları, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

        Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan sanık eski Yarbay Mustafa Kemal Biber, eski 58. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün'ün 15 Temmuz'da öğle saatlerinde tugaya gelerek, "Suriye sınırında gelişen olaylara ilişkin gösterilecek reaksiyonun ölçülmesi için 48 saat içinde ne kadar hazırlıklı olduğumuzu ölçmek amacıyla hazırlıklarımızın ne aşamada olduğu görmek istiyorum. Akşam tüm personele gece eğitimi olduğunu söyleyin ve araçlara mühimmat yükleyin." dediğini öne sürdü.

        Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Biber, evinde yapılan aramada ele geçirilen 1 doların da Haziran 2016'da ABD'de evlenen kardeşinin düğününden kalan paraların içinde olduğunu savundu.

        "BELİRLİ İSİMLERİ, BAZI YERLERİN EMNİYETİNİ ALACAK"

        Darbe girişimi gecesi kendisini çağırtan eski Tugay Komutanı Aygün'ün, yanına gittiğinde telaşlı şekilde "Kemal, alarm verildi, elinizi çabuk tutun." dediğini iddia eden Biber, "Artan terör olayları nedeniyle sıkıyönetim ilan edildi. Belirlediğim isimler, bazı yerlerin emniyetini alacak, güvenlik sağlayacak' dedi. Sıkıyönetim emrinin gelip gelmediğini sormak istedim fakat komutan 10-12 yerin ismini sayınca ikna oldum." ifadelerini kullandı.

        "DOSTA GÜVEN, DÜŞMANA KORKU SALIN"

        Aygün'ün görev dağılımı yaparken panik halinde olduğunu kaydeden Biber, şöyle devam etti:

        "Komutan o kadar panik ve sinirliydi ki toplantıya gelmeden önce kilitli olan fotokopi odasının kapısını kırmış. Kendisine 'Ne yapacağız?' diye sorulduğunda komutan, 'Dosta güven, düşmana korku salacaksınız. Gittiğiniz yerdekiler anlatır, her şeyi bana sormayın' yanıtını vererek ne kadar aceleci ve stresli olduğu hissettirdi. Terörle ilgili bir saldırı olduğu söylenince, 'Her tarafta saldırılar oldu, ülkemizde sıkıyönetim ilan edilmesinde geç bile kalındı' dedim. Terör denilince aklımıza PKK geliyor, işte bu yüzden o gece bir an evvel gidip önlem almak için yanımıza garson almışız, dönerci almışız."

        Genelkurmay Başkanlığından terör olaylarına ilişkin çok sayıda eylem ikaz mesajları geldiğini söyleyen Biber, "Artan terör mesajları sonrası tugay komutanı, 'terör' dedi, 'sıkıyönetim' dedi. Hassasiyet var ve hepimiz işimizi gücümüzü bırakarak, 'Bu işi hemen nasıl yaparım' derdine düştük. 'Biz yerimizi aldıktan sonra hükümet, sıkıyönetimi açıklayacaktır' niyetiyle yola çıktık. Olayın başarılı olması ve dillendirilmemesi için bilgilendirmenin tugay komutanı düzeyinde kaldığını düşündüm." diye konuştu.

        "POLİS SİZE ATEŞ AÇARSA SİZ DE ONLARA AÇIN"

        Eski Tugay Komutanı Aygün'ün kendisini TİB'in güvenliğini sağlamakla görevlendirdiğini belirten Biber, "Hazırlıkları yapıp bir an evvel gitmemiz gerektiği için hemen yola çıktık. Temelli'yi geçtikten sonra Üsteğmen Melih Yasin Yüksel, Ankara'da polis-asker çatışması olduğunu söyledi. Ben de 'Komutanı arayıp soralım' dedim. Tugay komutanını aradım, durumu sordum. O da bana 'Polis size ateş açarsa siz de onlara açın, bir an evvel görev yerinize gidin' dedi. Bu konuşmadan sonra bir daha komutanı aramadım." ifadelerini kullandı.

        Önce yasal olarak verilen emirleri yerine getirmek için hareket ettiğini ifade eden Biber, "Sonradan gelişen olaylar çerçevesinde kanunsuzluğuna inandığım bu emirleri yerine getirmemek için irademi ortaya koydum ve söylenileni yerine getirmedim. Zaten bütün gecemiz yollarda intikalle geçti." dedi.

        Darbe girişiminden saatler önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştükten sonra bütün birliklere, kara ve hava ulaşımının yasaklandığına yönelik emir gönderildiğini anlatan Biber, böyle bir emirin o gece birliklerine ulaşmadığını iddia etti.

        Davanın yarınki duruşması, sanık Biber'in çapraz sorgusuyla devam edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ