Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davasında onbirinci duruşma

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor. Davada sanık savunmaları tamamlanırken, ara savunmalara geçildi. İlk savunma yapan Gökhan Sönmezateş, tutuklu yargılanma talep ederken, "90 bin yıl yatarım, yine de FETÖ'cü vatan hainliğini kabul etmem" dedi. Davada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi istenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mühadillik talebinde bulundu.

        Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan sanıklar, sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde davanın görüldüğü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'na getirildi. Binanın bahçesinde araçlardan indirilen sanıklar, jandarmalar eşliğinde salona alındı.

        Salona giriş sırasında protesto için toplanan vatandaşlardan bazıları, sanıkların üzerine yumurta ve ip attı.

        FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu duruşmada bugüne kadar eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, eski Tuğgeneral Ünsal Coşkun, eski Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Binbaşı Şükrü Seymen, eski Binbaşı Taner Berber ve Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olarak anılan eski Astsubay Zekeriya Kuzu, eski Özel Kuvvetler Tim Komutanı Yüzbaşı İsmail Yiğit, helikopter pilotları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı'nın da arasında bulunduğu tutuklu sanıkların tamamı dinlendi.

        ŞÜPHELİ ARAÇ ALARMI

        Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunan darbecilerin tutuklu bulunduğu Muğla E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu yakınında darbecilerin çıkışı öncesi şüpheli araç alarmı yaşandı.

        Darbeci askerlerin araçlarla duruşma salonuna getirilmesi için hazırlık yapılırken, cezaevi yakınında yolun karşısına park etmiş 48 V 6933 plakalı aracın yerinden kaldırılması istendi. Araç sahibine plakadan ulaşmaya çalışan trafik ekipleri, kayıtlı telefonun kullanılmadığını tespit etti. Ev telefona da ulaşılamayan aracın, 'Terör amaçlı aranan plakalar' arasında yer aldığı tespit edildi.

        Olay yerine polis ve Jandarma bomba arama köpekleri sevk edildi. Polis ve Jandarmanın bomba arama köpekleri araç üzerinde arama yaptılar. Yapılan aramada herhangi bir bulguya rastlanmadı. Araç çekici ile bulunduğu yerden kaldırıldı.

        Edinilen bilgiye göre, araç sahibinin FETÖ/PDY kapsamında cezaevinde tutuklu bulunduğu, aracın icra Müdürlüğü kanalı ile aramasının olduğu öğrenildi. Aracı FETÖ'den tutuklu şahsın yakınları tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor.

        FETÖ ELEBAŞININ İADESİ İÇİN TALEPTE BULUNULACAK

        Mahkeme, davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iadesi için Adalet Bakanlığı aracılığıyla talepte bulunulmasına karar verdi.

        Yargılamanın üçüncü haftasında, sanıkların avukatları tarafından savunmalarının yapılmasının ardından ara kararın açıklanması bekleniyor.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları, müvekkilleri adına müdahillik talebinde bulundu.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda devam eden duruşmanın öğleden sonraki oturumunda mahkeme heyeti, delillerin toplanmasına devam edildiğini, sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını daha sonra yapmaları gerektiğini belirtti.

        Müşteki vekilleri adına söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Halit Çokan, suçtan etkilenen müvekkillerinin kamu davasına katılmasına karar verilmesini talep etti.

        Çokan, "Sayın Cumhurbaşkanı, doğrudan doğruya zarar görmüştür. Sadece şahsı adına değil, devletin başı olduğu için bu suç devlete karşı da işlenen bir suçtur. Bu nedenle devletin başı olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına davaya müdahil olmak istemektedir. Milletimiz ve Türk demokrasisi adına bu davaya müdahil olma talebi vardır. Şahsı hedef alındığı için kişisel olarak da davaya müdahil olmak istemektedir." diye konuştu.

        Duruşma devam ediyor.

        SÖNMEZATEŞ: TUTUKLI YARGILANMAK İSTİYORUM

        Cumhurbaşkanına suikast girişimi davasında yargılanan suikast timi lideri Gökhan Şahin Sönmezateş, tutuklu yargılanmak istediğini söyledi.

        Cumhurbaşkanına suikast girişimi davasında sanıklar ara savunmalarını yaptı. Ara savunma yapan ilk isim Suikast timi lideri Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş oldu.

        Sanıkların savunmaları öncesi Cumhuriyet Savcısı dava ile ilgili mütalaasını verdi. Savcılık makamı Muğla Valisi Amir Çiçek ve İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan'ın tanık olarak dinlenmesini, sanıkların somut deliller göz önünde olması sebebiyle, serbest kalma hallerinde yoğun bir kaçma şüphesi olduğu, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti.

        "SAVUNMALARINI 3K ÜZERİNE KURMUŞLAR"

        Cumhurbaşkanı Avukatı Halit Çokan, "Sanıklar savunmalarını tek kalemden yapıyor. Savunmalarını 3K üzerine kurmuşlar. Birincisi hakikatları karartma, arkadaşlarını kurtarma, FETÖ'yü koruma üzerine savunma yapmışlardır. Bunlar TSK'ya sızmış haşhaşi bir örgüttür. 15 Temmuz günü köle ruhlu bu teröristler Cumhurbaşkanın öldürmek ve devleti ele geçirmek istemişlerdir" dedi.

        "KİMSENİN BİZE GÜL ATMASINI BEKLEMİYORUM"

        Sanıklardan ilk ara savunma yapan isim Suikast timi lideri Gökhan Şahin Sönmezateş oldu. Sönmezateş, duruşma salonuna getirilirken güvenlik endişe yaşadıklarını söyleyerek, "Kimsenin bize gül atmasını, kırmızı halı sermesini ve sevmesini beklemiyoruz. Yaşanan olaylar artık şiddet ve hakarete ulaştı. Ben ne dediğimi biliyorum ve suçumu kabul ediyorum. Ama FETÖ'cü değilim. Bana burada 'FETÖ'cü olduğunu kabul et bir saat sonra serbest bırakalım deseler' 90 bin yıl yatarım yine de FETÖ'cü vatan hainliğini kabul etmem. Bütün belgeler devletin elinde. Vakti gelince somut deliller ile adalet önünde hesaplaşacağız. Biz duruşma salonuna getirilirken Kubilay'ı şehit eden, Reina'da insanları katleden zihniyet ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun bir sonraki aşaması silahla vuracaklar, vuran kişiye meczup ilan edecekler. Hepsi esrar çekmiş gibi. Tekbir ile küfür aynı ağızda. Kimseden korkum yok. Fakat olan bizi korumaya çalışan bu gencecik asker ve polislere olacak. Canımdan korkmuyorum, onlardan endişeliyim" dedi.

        Tutuklu yargılanmak istediğini belirten Gökhan Şahin Sönmezateş, "Serbest bırakılma gibi bir talebim yok. Suçumu kabul ediyorum. Delilleri bekliyorum. Tutuklu yargılanmak istiyorum" dedi.

        SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI TALEP ETTİ

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast teşebbüsü ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, cumhuriyet savcısı kaçma şüphesi bulunan sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda devam eden duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, davanın savcısı, soruşturma aşamasında "ByLock" kullanıcısı oldukları tespit edilen sanıkların mesaj içeriklerinin istenmesi talebinde bulundu.

        İddianamede isimleri geçen ve sanıkların savunmalarında kendilerinden bahsettikleri Mustafa Turhan Ecevit, Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Murat Selçuk Çol ve Fethi Şahbaz'ın tanık olarak dinlenmesini isteyen savcı, ifadeleri alınamayan müştekiler için yeniden talimat yazılmasını talep etti.

        Müşteki sıfatına haiz, katılma talebinde bulunan herkesin taleplerinin kabul edilmesini de isteyen savcı, şöyle devam etti:

        "Sanıkların duruşma salonuna nakilleri sırasında güvenliklerinin sağlanması konusunda ilgili kolluk birimine müzekkere yazılmasına, sanıklardan Cenk Bahadır Avcı, Tezcan Kızılelma, Ali Yazıcı ve Hüseyin Yılmaz hakkında ek savunma hakkının tanınmasına, sanıklardan Şükrü Seymen hakkında iddianamede tarif edilen ve anlatılan Sikorsky helikopter kullanımında olan silahla ateş etmesi eylemine ilişkin olarak hakkında ayrıca ek savunma hakkı tanınmasına, halen tutuklu olan sanıkların üzerlerine atılı suçların nitelikleri, bu suçların katalog suçlardan olması ve bu suçları işlediklerine dair somut delillerin mevcut olduğu dikkate alındığında serbest bırakılmaları halinde kaçacakları konusunda yoğun şüphe olduğundan, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep ederiz."

        "HE DUALARI"

        Savcı, sanıklardan Haldun Gülmez'in üst aramasında bulunan ve kendi el yazısıyla yazdığını kabul ettiği "HE duaları" başlıklı yazının içeriğinin okunarak sanığa sorulmasını talep etti.

        Mahkeme "Hoca efendinin duaları" olarak değerlendirilen yazının mahkemede okunduktan sonra sanığa cevap hakkı tanınmasına karar verdi.

        Duruşma, diğer sanıkların yaptığı savunmalarla devam ediyor.

        'MENFEZ PAŞASI' AVUKATSIZ KALDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimi davasında sanıkların ara savunmaları alındı. 'Paşa' lakaplı sanık Astsubay Zekeriya Kuzu, "Avukatım beni bırakmış. Savunmamı yarın yapacağım" dedi.

        Muğla'nın Marmaris ilçesinde 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimiyle ilgili görülen davada savunması alınan Erdoğan'ın eski Başyaveri sanık Ali Yazıcı, "Tutuklu yargılanmak istiyorum" dedi. 'Çiğli imamı' olarak bilinen 'Paşa' lakaplı Zekeriya Kuzu ise, "Avukatım beni bırakmış. Savunmamı yarın yapacağım" dedi. Kuzu duruşmada verdiği ilk ifadesinde, "Avukatım görme engelli" demişti.

        Sanık Binbaşı Taner Berber de, "En temel ihtiyaçlarımı şu an devlet karşılıyor. Ben ağaç kökü yiyerek beslenebilirim. Ancak ailemin böyle bir şansı yok. Mal varlığıma konulan tedbir kararının kaldırılmasını istiyorum" dedi.

        Berber, "Vatandaşların bizi protesto etmesini anlıyorum. İlk gün 25-30 kişi geldi. Hafta sonu İçişleri Bakanı Muğla'ya gelmiş. Ondan sonra bizi protesto etmeye gelenlerin sayısı arttı. Protestocuların sözlü ve fiziki saldırısına maruz kalıyoruz. Başımıza bir şey gelirse sorumlusu İçişleri Bakanıdır. Bizler daha önce duruşmaya takım elbise giyip geliyorduk. Son dönemlerde psikolojik baskı yaratmak için tek tip elbise giymemiz gündeme getiriliyor. Biz mahkemeye takım elbise ile gelmek istiyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ