Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem OHAL uzatılacak mı?

        Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da yabancı basının temsilcileriyle bir araya geldi.

        Bloomberg News, Başbakan Yıldırım'ın toplantıda Olağanüstü Hal (OHAL) süresinin 3 ay daha uzatılacağını söylediğini yazdı.

        Başbakanlık'tan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

        20 TEMMUZ'DA BAŞLADI

        Mevcut durumda uygulamanın süresi 19 Nisan'da doluyordu. OHAL'in 3. kez 3 ay daha uzatılması durumunda 20 Temmuz 2016'da başlayan uygulama bir yılını tamamlamış olacak.

        OHAL NEDİR?

        OHAL (Olağanüstü Hal), devletler tarafından doğal afet, terör, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik kriz, kamu düzeninin ciddi oranda bozulması, yayın şiddet olayları gibi durumlarda ilan edilen ve sıkıyönetim kurallarının zorunlu olarak uygulanmasını mümkün kılan durumdur.

        Olağanüstü hal durumlarında belirli yaş aralıklarındaki kişiler için çalışma zorunluluğu, gerektiği durumlarda para veya mal yükümlülüğüne el koyma gibi kararlar alınabilir.

        Yakın tarihte Amerika Birleşik Devletleri ve birçok ABD eyaletinde, Kanada'da, Fransa'da, Filipinler'de, Kırım Ukrayna'da, Myanmar'da, Venezuela'da ve Türkiye'de olağanüstü hal durumları belirli sürelerle uygulanmış ve uygulanmaya devam etmektedir.

        Türkiye Cumhuriyeti'nde olağanüstü hal 4 biçimde bulunmaktadır; sıkıyönetim, olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hali olarak 1982 anayasasının 119-122 maddelerinde yer almaktadır.

        Türkiye'de 2016 yılının Temmuz ayında gerçekleşen "15 Temmuz Askeri Darbe Girişimi" bastırıldıktan sonra, kamu düzeninin yeniden kontrol altına alınması, askeri düzenin eski haline getirilmesi ve vatandaşların huzur/refaha ulaştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 21 Temmuz 2016 saat 01:00 itibariyle 346 kabul oyuyla 3 aylık olağanüstü hal ilan edilmiştir.

        Türkiye'de ilan edilen 3 ay süreli olağanüstü hal, süre olarak yetersiz kaldığında, 3 Ekim 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 19 Ekim 2016 saat 01:00 itibariyle 3 ay daha uzatılmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ