Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mersin Barosu Başkanı'ndan gerginlik açıklaması

        Mersin Barosu Başkanı Ali Er, dün düzenlediği basın toplantısı sırasında yaşanan gerginlikle ilgili, "Dün gerçekleşen olay bizi üzdü. Olayda basında yer aldığı gibi kasıtlı bir itme hareketi yok. Biz kürsüye bir arkadaşımızı davet ederken davetsiz ve izinsiz şekilde kürsüyü işgal eden bir avukat arkadaşımız var. Oradaki mesele, benim gelen arkadaşa yol açma anında yapmış olduğum bir refleks." dedi.

        Er, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve anayasa değişikliği paketine ilişkin dün basın açıklaması yaptığı sırada, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonunun (TÜBAKKOM) gönderdiği basın metninde oynama yapılmak istendiğini iddia eden bazı kadın avukatların tepkisi üzerine yaşanan tartışmayla ilgili Mersin Barosunda basın toplantısı düzenledi.

        Mersin Barosu olarak tüm meslektaşlarla bir arada olmayı hedeflediklerini ifade eden Er, herkese eşit mesafede yaklaştıklarını söyledi.

        Er, olaydan üzüntü duyduklarını belirterek şöyle devam etti:

        "Dün gerçekleşen olay bizi üzdü. Olayda basında yer aldığı gibi kasıtlı bir itme hareketi yok. Biz kürsüye bir arkadaşımızı davet ederken davetsiz ve izinsiz şekilde kürsüyü işgal eden bir avukat arkadaşımız var. Oradaki mesele, benim gelen arkadaşa yol açma anında yapmış olduğum bir refleks. Herhangi bir kasıtlı itme, kakma yok, ya da basında darp diyorlar, bu kadar ileri giden bir eleştiri bizi üzdü."

        Mersin Barosunun bu şekilde anılmasını istemediklerini aktaran Er, kadınlara ne kadar değer verdiklerinin komisyonlardaki çalışmalar ve yaptıkları işlerden görülebileceğini vurguladı.

        Er, olayın provokasyon olduğu iddiasını yineleyerek şunları söyledi:

        "Dün yaşanan böyle tatsız bir olayda, bir grup avukatın provokasyon amaçlı olarak önceden planladığını düşünüyorum. Tabii ki kadınlarımıza karşı böyle bir hareketi isteyerek yapmış değilim. Refleksti, üzüntü duyuyoruz. O arkadaşımızdan değil, tüm kadın arkadaşlarımıza üzüntü duyduğumuzu belirtmek istiyorum."

        Barodaki bin 800 avukatın yüzde 40a yakınının kadın olduğuna işaret eden Er, tartışmadan sonra Kadın Hakları Merkezi üyeliğinden istifa eden 7 kişi bulunduğunu vurguladı.

        İSTİFA EDEN KADIN HAKLARI MERKEZİ ÜYELERİNDEN AÇIKLAMA

        Yaşanan tartışmanın ardından Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanlığından istifa eden Burcu Düzen Gürler de bir grup kadın avukatla Mersin Adliyesindeki baroya ayrılan bölümde düzenlediği basın toplantısında, merkezden 21 üyenin istifa ettiğini belirtti.

        Gürler, şöyle konuştu:

        "8 Mart günü baromuzun Kadın Hakları Merkezinden ciddi emeği olan bir kadın meslektaşımızın, Baro Başkanı tarafından kürsüden itilmesini üzülerek karşıladım. Israrla siyasi bir amaç güdüldüğü vurgulanmış olsa da 8 Mart gibi bir günde 20e yakın avukatın merkezden istifa etmesi, kadın hakları merkezine yönelik süre gelen baskı, sansür ve yıldırma eylemlerinin bir sonucudur. Siyasi herhangi bir taraf veya tarafa hizmet etmemektedir."

        TÜBAKKOM tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gönderilen basın bildirisine Erin müdahale etmeye çalıştığını iddia eden Gürler, "Bu metne ve merkezin işleyişin yapılan müdahale ilk olmadığı gibi son olmayacağı yönündeki endişelerimiz olması sebebiyle istifalarımızı sunduk. İstifa eden merkez üyelerini temsilen istifa metnini okumak için kürsüye çıkan kadın meslektaşımıza yapılan fiziki müdahaleyi kınıyor, en kısa sürede amasız ve fakatsız özür beklediğimizi beyan ediyoruz." dedi.

        Gürlerin konuşmasının ardından bir kadın avukat, TÜBAKKOMun olayla ilgili yayımladığı kınama metnini okudu.

        Mersin Barosu Başkanı Ali Erin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve anayasa değişikliği paketine ilişkin açıklaması sırasında, TÜBAKKOMun gönderdiği basın bildirisinde değişiklik yapıldığını iddia eden bir grup kadın avukat duruma tepki göstermiş, istifa ettiklerini duyurmak için kürsüye çıkan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Şilan Türk ve bazı kadın avukatlar ile Er arasında tartışma çıkmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ