Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bülent Tüfenkci: PKK en ağır bedelleri Kürtlere ödetti

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Terör örgütü PKK, en çok Kürt kökenli vatandaşlarımıza ağır bedeller ödetti. Ekonomik ve finansal açıdan terör ortamı doğrudan ve dolaylı etkileriyle yüz milyarlarla ifade edilebilecek maddi kayba neden oldu" dedi.

        Bakan Tüfenci, çeşitli ziyaretlerde bulunmak amacıyla geldiği Tunceli'de esnaf ziyaretinde bulunup sorunlarını dinledi.

        Yöredeki izlenimlerini de esnaflarla paylaşan Tüfenkci, bölgenin kalkınmasındaki en büyük engelin terör olduğunu söyledi.

        Tunceli'nin gelişmiş şehirlerden birisi olmasını çok istediğini söyleyen Tüfenkci, "Tunceli, tarihine, gelişimine baktığımızda gelişmeyi fazlasıyla hak eden bir şehrimizdir. Esnafı gezerken söyledikleri iki ana başlık var. Birincisi terör ve etkileri, ikincisi ise işsizlik. Esasında baktığımızda birinci maddeyi hallettiğimizde ben burada işsizlik sorunun kalmayacağına inanıyorum, bu potansiyel var." dedi.

        Tüfenkci, Tunceli'nin Alevi inancının merkezi konumunda olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

        "İnanç turizmi bakımından değerlendirilse işsizlerin yarısı bu sayede iş bulabilir. Terörü bu topraklarda bitirme konusunda kararlı olduğumuzun bilinmesini isterim. Bu coğrafyanın hizmetin en iyisine layık olduğuna inanıyoruz. 30 yıldır ekonomik ve sosyal anlamda en büyük zararı bu bölge gördü. Terör örgütü PKK en çok Kürt kökenli vatandaşlarımıza ağır bedeller ödetti. Ekonomik ve finansal açıdan terör ortamı doğrudan ve dolaylı etkileriyle yüz milyarlarla ifade edilebilecek maddi kayba neden oldu."

        Terör yüzünden bölgenin kalkınmasında, refahının artırılmasında kullanılabilecek kaynakların yıllarca heba olup gittiğini vurgulayan Tüfenkci, "Güvenlik sorunları bölgenin doğal kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını engelledi. Terör bölgedeki insan kaynağının istihdama etkin şekilde katılımını engelledi. Eğitim imkanlarını kısıtlayarak nitelikli iş gücünün artırılmasının önüne geçti. Biz, bu bölgelerin hayvancılık potansiyelinin yüksek olmasına rağmen sırf bu terör belasından dolayı bu imkanları maalesef kullanamadık. Biz bundan sonra bu kaynakların heba edilmesinden değil bu yörenin vatandaşlarına verilmesinden yanayız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ