Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 2017 YGS saat kaçta, kaç dakika sürecek? YGS sınav giriş belgesi sorgula!

        YGS saat kaçta başlayacak? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 12 Mart Pazar günü (yarın) uygulanacak 2017-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için 2 milyon öğrenci hazırlık içinde. Sınav gününü heyecanla bekleyen adaylar, sınavın saat kaçta başlayacağını merak ediyor. Peki 2017-YGS saat kaçta başlayacak? YGS sınav giriş belgesi nasıl, nereden öğrenilir? Detaylar haberimizde...

        2017-YGS SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

        2 milyon üniversite adayı için 2017-YGS heyecanı başladı. Öğrenciler, yarın yapılacak YGS'de üniversiteli olabilmek için ter dökecek. Heyecanla beklenen sınav, 12 Mart 2017 Pazar günü saat 10.00'da başlayacak. Tek oturumda yapılacak sınav 160 dakika sürecek.

        YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır.

        BAKAN YILMAZ: "YGS BOYUNCA KORNA ÇALMAYIN"

        Bakan Yılmaz, Kars Valiliğini ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yarın yapılacak YGS´ye girecek öğrencilere herkesin destek vermesini istedi.

        Bakan Yılmaz, " Öğrencilerimizin sınav süresince, özellikle şoförlerimiz olmak üzere işi olmayan sokağa çıkmasın yani ilave trafik sıkışıklığı oluşturulmasın. Kimse okul ve sınav yerlerinden geçerken kornaya basmasın." diye konuştu.

        Yarın 2 milyonun üzerindeki öğrencinin YGS´ye gireceğine dikkati çekerek herkesin elinden geldiğince öğrencilere yardımcı olmasını isteyen Bakan Yılmaz, "Her türlü tedbiri almak, öğrencilerin sınavını gönül rahatlığı ve huzurlu şekilde geçirmesini sağlamak lazım. Kendilerine başarılar diliyorum. İnanıyorum ki Türkiye´nin yarını bu kardeşlerimin gireceği sınavdan alınacak sonuçla çok daha iyi olacaktır." ifadelerini kullandı.

        Bakan Yılmaz, YGS dolayısıyla yarın bazı belediye otobüslerinin ücretsiz hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

        ÖSYM'DEN "YGS İPTAL TROLÜ" İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

        ÖSYM, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "2017-YGS'ye ilişkin resmi internet sitemiz ve twitter hesabımız dışındaki bilgilere itibar edilmemesi gerekmektedir. 2017-YGS'ye ilişkin sosyal medya yoluyla provokasyon yürüten tüm hesaplar tespit edilmekte olup gerekli yasal işlemler tesis edilmektedir." ifadelerini kullandı.

        https://twitter.com/OSYMbaskanligi/status/840606103171944453

        YGS SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ÖĞRENİLİR?

        Üniversiteye giriş için ilk aşama olan YGS'ye sayılı günler kala öğrenciler sınava girecekleri yerleri merak etmeye başladı. Binlerce üniversite adayının beklediği YGS sınav giriş belgesi, geçtiğimiz gün ÖSYM tarafından erişime açıldı. Sınava girecek adaylar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'ne T.C Kimlik No ve Aday Şifresi ile giriş yaparak YGS sınav giriş belgesine ulaşabilecek.

        YGS SINAV GİRİŞ YERLERİNİZİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

        ADAYLAR EN GEÇ SAAT 09.00'DA BİNA ÖNÜNDE HAZIR BULUNMALI

        Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor. Adaylar, sınav salonuna 2017-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartları veya pasaportları kontrol edilerek alınacak ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacak.

        Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak. Sınavın yapıldığı her bir salonda en az bir duvar saati bulunacak. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete, ÖSYM tarafından verilecek. Adaylar, sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.

        Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere, Türkçeden 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden 13 soru sorulacak.

        Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek, kısa süre için bile olsa salondan çıkamayacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar, sınav binasında bekletilecek.

        LYS BAŞVURULARI 4-17 NİSAN'DA

        YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.

        YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

        YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

        YGS'YE ULAŞIM ÜCRETSİZ OLACAK

        İstanbul'da 12 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) öğrenci ve görevliler, toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanacak.

        İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde (İBB) AK Parti ve CHP Grubu'nun konuyla ilgili sunduğu ortak önerge, teklif kararı olarak görüşülerek meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Karara göre, 12 Mart Pazar günü YGS sınavına girecek öğrenciler sınava giriş belgelerini, öğretmenler ise sınavda görev aldıklarını gösteren kâğıtları göstererek toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebilecek. Öğrenci ve görevliler sınav günü İstanbul'da hizmet veren İETT otobüsleri, metrobüs, halk otobüsleri, Otobüs AŞ, metro, füniküler, tramvay, teleferik, Şehir Hatları Vapurları ile özel deniz motorlarına ücret ödemeyecek. Toplu taşıma araçlarının akaryakıt ve enerji bedelleri İBB tarafından karşılanacak.

        YGS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAKTIR?

        YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmamaktadır. YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır

        YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem ön lisans programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

        YGS PUANLARI NASIL HESAPLANACAKTIR?

        YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

        * Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

        * Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

        * Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

        * Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı

        bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        * Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır.

        * AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.

        * Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS’de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; 2017-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır. Tüm 2017-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ