Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Numan Kurtulmuş: Bu Avrupa için bir alarm zilidir

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Hollanda'daya tepki göstererek, "Buna gerekil her türü cevap verilecek ve sonunda Hollanda özür dileme noktasına getirilecektir" dedi. Avrupa'da yükselen ırkçılığa dikkat çeken Kurtulmuş, "Bu Avrupa için bir alarm zilidir" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye ekonomisine etkilerini anlatı.

        "HOLLANDA ÖZÜR DİLEME NOKTASINA GETİRİLECEKTİR"

        Konuşmasının başında Hollanda'da yaşanan diplomasi skandalına tepki gösteren Kurtulmuş, "Avrupa'da 2014 yılında da gittik propaganda yapık, konuştuk, ettik. Çok sayıda toplantılar yapıldı. Hiçbir tartışma kavga gürültü olmadı. Örneğin son cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanıldı. Aynı şeyin olması beklenen birşeyken, maalesef Avrupa'dan arka arkaya referanduma ilişkin sesler çıkmaya başladı. Önce Avusturya Dışişleri Bakanı 'Sakın ha Erdoğan gelmesin' dedi. Ardından Almanya'da sesler yükseldi. En son Hollanda hiçbir şekilde kabul edilemeyecek, hiçbir şekilde müsamaha etmeyeceğimiz bir edepsizlikle, terbiyesizlikle önce Dışişleri Bakanımıza müsaade etmedi, ardından da Aile Bakanımıza yaptığı çirkin tavır ile ilişkilerimizi gerilimli bir noktaya getirdi. Türkiye'deki kampanya niye Hollanda'yı, niye Almaya'yı, niye Avusturya'yı ilgilendiriyor. Nihayetinde vatandaşlarımız anayasal hakları olarak orada oy kullanacaklar. Hem diyeceksiniz ki 'oy verin', hem diyeceksiniz ki 'kampanya sürecinde propaganda yapmayın'. Bunu anlamak mümkün değildir. Buna gerekil her türü cevap verilecek ve sonunda Hollanda özür dileme noktasına getirilecektir" diye konuştu.

        "BU AVRUPA İÇİN BİR ALARMZ ZİLİDİR"

        Avrupayı siyasetçiler açısında iyi bir geleceğin beklemediğini söyleyen Kurtulmuş, "Onlar adına endişeleniyor. Avrupa'da yükselen aşırı sağın ayak sesleri bunlar. Rap, rap, rap geliyor. Eğer bu girdaba katılırlarsa, ırkçı, göçmen karşıtı, İslam düşmanı tavrın içinde kalırlarsa bu Avrupa'daki aşırı sağcıların ekmeğine yağ sürecek, birkaç seçim sonra Avrupa'nın mutedil siyasetçileri kendi kampanyaları yapamayacak hale geleceklerdir. İslamofobik bu dalganın altında boğulmamalarını ifade etmek istiyoruz. Bu Avrupa için bir alarm zilidir aynı zamanda. Türkiye olarak biz bunun altında kalmayacağız ama Avrupa'nın bu azgın dalgaların altında kalmaya başladığını gösteriyor. Avrupa siyaseti tedbirlerini almak durumundadır. Birkaç sene sonra aşırı sağın seslerini daha güçlü duyarsak bu hiç de güzel olmaz. Bu sadece yabancı düşmanlığı, sadece İslam düşmanlığı şeklinde kalmaz, 2. Dünya savaşı öncesinde görüldüğü gibi bu sefer Avrupa milletlerinin birbirlerine karşı düşmanlığı körüklenir" şeklinde konuştu.

        "HOLLANDA YENİ IRKÇI TAVRIN UTANCINI ASIRLAR BOYU YAŞAR"

        Hollanda'da yaşananlara vicdan sahibi her insanın tepki gösterdiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Atları ile köpekleri ile vatandaşlarımıza karşı yapmış oldukları aşağılık saldırı, sadece Avrupa'da yaşayan Türkler tarafından değil, bütün nisanlar tarafından görülüyor. Bunun ne hazin bir tablo olduğu açıkça lanetleniyor. İsterse Avrupalı siyasetçiler aşırı sağcılardan korkularından çıt çıkarmasın. Biz biliyoruz ki Avrupa'daki makul kitlelerin o saldırılarında vicdanları ciddi şeklide yara aldı. Sel gider kum kalır. Hollanda yeni bir ırkçı tavrın utancını asırlar boyu yaşar. Bize bir şey olmaz, oradaki vatandaşlarımıza da bir şey olmaz. Allah'ın izni ile bu işin nihayetinde kazançlı çıkarız" ifadelerini kulandı.

        "PROVOKASYONLAR OLABİLİR"

        Numan Kurtulmuş Avrupa'da yaşayan vatandaşlara da çağrıda bulunarak şunları söyledi:

        "Bundan sonraki süreçte Hollanda, Avusturya ve Almanya'da yaşayan ve o toplumu önemli bir azınlığı haline gelen kardeşlerimize karşı bir takım provokasyonlar olabilir. Buna karşı yurt dışında yaşayan kardeşlerimizin uyanık olmalarını, birlik ve beraberlik içinde olmalarını, provokasyonlara fırsat vermeyecek feraset içinde hareket etmelerini bir kere daha rica ediyoruz. Bunları aşacağız. Utanç içinde kalacaklar, Türkiye'den özür dilemek mecburiyetinde kalacaklar."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ