Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Libya açıklarında Türk gemisi battı! SON DAKİKA HABERLERİ

        Akdeniz'de, Libya açıklarında bir Türk yük gemisinin battığı bildirildi. Libya açıklarında kötü hava koşulları nedeniyle batan Türk kargo gemisinde bulunan 13 personelden 6'sının kurtarıldığı, 7 mürettebatın ise kayıp olduğu belirtildi.

        Türkiye'nin Misurata Başkonsolusluğundan alınan bilgiye göre, Türk bayraklı "Tınaz Tepe" isimli gemi, Misurata Limanı açığında demirlediği sırada bölgede etkili olan kötü hava koşulları nedeniyle yerel saat ile 10.30'da battı.

        Kurtarılan 6 kişi, sağlık kontrollerinin ardından otele yerleştirildi.

        Gemideki 7 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor. Türkiye'nin Misurata Başkonsolusluğu olayı yakından takip ediyor.

        LİBYA DONANMA SÖZCÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA

        Libya Donanma Sözcüsü General Eyüp Kasım, Türk bandıralı geminin mermer tozu taşıdığını ve radyoyla yardım çağrısında bulunduğu sırada kıyıdan 2-2,5 deniz mili açıkta olduğunu söyledi.

        "Kayıp yedi kişi için arama çalışmaları başladı," diyen Kasım, denizin çok dalgalı olmasından dolayı arama çalışmalarının güçlükle yürütüldüğünü belirtti.

        Kasım hava koşullarının yanı sıra, geminin çok eski olmasının da batmasında etkili olduğunu düşündüğünü kaydetti.

        ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

        Geminin işletmeci kuruluşu ise yaptığı yazılı açıklamada, Libya yetkilileri tarafından bildirilen kayıp ve kurtarılan denizci sayısını doğruladı.

        İşletmeci kuruluşun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "M/V Tınaztepe-S isimli Türk bayraklı gemimiz, Marmara adasından almış olduğu 3,120 ton mermer mıcırı yüküyle bugün sabah Türkiye saatiyle 08:00'de Misurata limanı demir sahasına ulaşmıştır. Şiddetli fırtına sebebiyle bugün saat 11:51'de geminin battığı bilgisine ulaşılmıştır. Şirket temsilcimizi olay yerine göndermeye çalışıyoruz. Vize sorunu çıkmazsa yarın Libya'da olacaktır. Kurtulan personelimizin tamamının sağlık durumu yerinde olduğu bilgisine ulaştık. Umut ediyoruz ki kayıp olan personelimize de bir an önce ulaşırız."

        İKİ KARDEŞ FACİAYI BİRLİKTE YAŞADI

        Libya açıklarında tamamı Türk olan 13 kişilik mürettebattan ikisinin gemide birlikte çalışan Zonguldaklı kardeşler Cevceddin ve Celaledin Tunca olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Libya açıklarında dün yerel saatle 12.30'da Tınaztepe-5 adlı Türk kuru yük gemisi battı. Tamamı Türk 13 kişilik mürettebattan 6 personel kurtulurken, 7 personelden ise henüz haber alınamıyor. Geminin, kötü hava koşullarından dolayı battığı bildirildi.

        Kayıp olan 7 mürettabata halen ulaşılamazken gemi mürettebatından ikisinin Zonguldaklı 47 yaşındaki Cevceddin Tunca ve kardeşi 41 yaşındaki Celaleddin Tunca'nın olduğu ortaya çıktı. Henüz haber alınamayan iki kardeşin geminin makine dairesinde yağcı ustası olarak çalıştıkları ortaya çıktı. Olay sonrası firma yetkilileri Merkeze bağlı Keller köyünde yaşayan kardeşlerin ailesine ulaştı.

        Yaklaşık 10 yıldır gemi adamı olarak çalışan üç çocuk babası Cevceddin Tunca'nın kayınbiraderi Cengiz Doğan, firmadan gelen telefonla olayı haber aldıklarını ifade etti. Cevceddin Doğan'ın kazadan önce eşi Gülseren Tunca'yla cep telefonu üzerinden çağrılaştığını anlatan Cengiz Doğan, şöyle devam etti:

        "Kendisi eniştem oluyor. Ben de gemi adamıyım. Yeni geldim. Yatsı namazı sırasında kardeşim eve geldi. Eşine telefon gelmiş. Şirketten aramışlar. Geminin battığını söylemişler. Ben tabi ilk baştan inanmadım. Alt katta ağabeyi şirket tarafından arandı. Geminin Libya açıklarında battığını söylemişler. Gemide yanında bir de kardeşi var. İki kardeş birlikte çalışıyorlardı. Tahminim gemi ile kalkıyorlarmış, limana yanaşacaklarmış. Gemi mozaik yüklü. Tahminim gemi yattı. Alabora oldu. Bir anda battı. Benim eniştem makineci. Tahminim yukarı çıkamadı. Galiba kayıp. Şirket 6 kişinin kurtulduğunu söyledi. 7 kişinin kayıp olduğunu söyledi. Şirket 'biz size döneceğiz' dedi. Henüz bir gelişme yok. Eniştem ve kardeşi yıllardır ikisi birlikte orada çalışıyorlar. Şirketin gemisinde çalışıyorlardı. İkisi de kayıp. bekliyoruz. Olay meydana gelmeden önce sabah 09.00-10.00 sıralarında eşi ile birbirlerine çağrı atmışlar. Kaza meydana gelmeden önce çağrılaşmışlar. Ama konuşma yok. Çağrı atarak iyiyim mesajı vermeye çalışmış."

        "İYİ HABERLERİ BEKLİYORUZ"

        Bir ziyaret için Ankara'ya giden Keller Köyü Muhtarı Kazım Aldemir, olayı haber alır almaz köye döndüğünü ifade etti. Devlet yetkililerine ulaşarak kazaya ilişkin bilgi almaya çalıştıklarını belirten Aldemir, sıklıkla firma ile irtibat halinde olduklarını aktardı.

        Aldemir, "Öncelikle aldığmıız habere göre köyümüz halkı ve hepimiz üzgün bir haldeyiz. Tam net bir sonuç alamadık. İnşallah Cenab Allah'tan hayırlı bir haber alırız. Başta yetkililer olmak üzere ilgili yetkililere haberler verildi. Yetkililerden haber bekliyoruz. Şimdi bunları konuşmak bile erken ama inşallah hayırlı bir haberle umutlanırız. Gemide çalışan 13 personel arkadaşımız olduğunu öğrendik" dedi.

        Köy Muhtarı Kazım Aldemir, gemide yağcı ustası olarak çalışan Cevceddin Tunca'nın yaklaşık 2 ay önce çalışmak üzere gemiye gittiğini söyledi. Köy halkının umutlu haberi beklediğini belirten Aldemir, şu ifadelere yer verdi:

        "Bunlardan 6 arkadaşımızın ayakta olduğunu, 7 kişiden henüz bir haber alınamadığı bize söylendi. Onun için biz de net bir şey bilmediğimiz için gerekli yerlerden ve İstanbul'daki şirket ile irtibat halindeyiz. İyi haberleri bekliyoruz. Umut ediyorum ki biz o acıyı duymamış oluruz. Cevceddin arkadaşımız en son 1-2 ay olmadı gemiye gideli. Sonrasında küçük kardeşi Celaleddin buradaydı. İki kardeş aynı gemide aynı görevi yapıyorlar. Bu bir talihsizlik diyoruz. İnşallah umut ediyoruz ki o haberi almamış oluruz. Köy halkı olarak üzgünüz."

        Batu Denizcilik tarafından işletilen M/V Tınaztepe isimli Türk gemisinin Akdeniz'de Libya açıklarında şiddetli fırtına sebebiyle battığı açıklanırken, 7 mürettebat aranıyor. Köy halkı televizyon başında gemiden gelecek olan umutlu haberi bekliyor. (İHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ