Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Özgür Özel: Bir ucube ile karşı karşıyayız

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Habertürk TV'deFatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. İşte anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel'in açıklamalarından satır başları:

        NEDEN HAYIR DİYORLAR?

        "Her zaman hayır demenin kötü olmadığını görmek lazım. 15 Temmuz'da bize bakanlar şunu gördü, AKP'nin anlatamadığı darbeyi anlatmaya çalışan, seçilmiş iktidarın arkasında olduğunu haykıran bir muhalefet vardı. Bu ülke önce istilaya hayır dedi ve cumhuriyet kurduk. Bir monarşi üzerine devam edilebilirdi. Dört bir yandan isyana hayır diyen bir cumhuriyet. Artısı ile eksisi ile bugünki parlamenter sistem kusursuz değil. Eksiklikleri olan geliştirilmesi gereken, üzerinden darbeler geçen kuvvetler ayrılığında eksiklikleri olan bir sistem."

        "Son 4 yıldır parlamenter sistemi geliştirmek için neler önerdik? Başkanlık sistemine parlamentersistemi tercih ediyorum. Bakıldığında sistemin adına şimdiki destekçisi MHP karşı çıktığı için Cumhurbaşkanlığıdendi ama bir ucube ile karşı karşıyayız."

        "Esas tartışma şu. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanıyım o yüzden ben anayasaya uymayacağım anayasayı bana uydurun diye bir şey yok. Ertesi gün bu sınırlarıda aşıp yeni yetkliler talep edebilir. 12 Eylül anayasına en çok hayır diyen parti biziz. Bugün bir hedef kirliliği var."

        "BİZ DÖRT YIL BOYUNCA ÇOK ŞEY TEKLİF ETTİK"

        "Bir parti bir buçuk parti ile bir şey yapmaya çalıştığınız zaman yüzde 50ye yakının karşı olduğu bir anayasa yapmış oluyorsunuz. Biz 4 yıl boyunca birçok şey teklif ettik. 550 milletvekilini440'ı ön seçim ile seçilsin dedik. Yüzde 1 oy alan partilerin mecliste tek başına kalmanın bir sakıncası yoksa o partilerin temsilcileri de mecliste olsun. Bu meclis güçlü olur."

        "Dün AKP MYK'sındakararalınmış gazetcilerin bile karşısına çıkmayacaklar. Biz diyoruz ki çıkalım konuşalım. Ama bunu yapmayınca benim verdiğim cevap ne kadar tatminkar olur? Sonra CHPliler uyduyor. Nerde isterlerse hodri meydan onlar muğlak bir şekilde savunuyor. Bakanlarla ilgili meclis siyasi ve adli denetim yapabilir."

        "YASAMA, YÜRÜTME VE YARGININ BAĞIMSIZ OLARAK SEÇİLMESİ LAZIM"

        "Siyasi denetim tamamen kalkıyor. Bir bakan görevini düzgün yapmaz ise7 imza ile gensoru verirsin bu gensoru 10 kişi için görüşülür. Bunu kaldırıyorlar. İlk seçildiğinde meclis güvenoyu kullanır bu yok. Hükümetin tümü için gensoru yok. Bu bakanlara sözlü soru soramıyorsunuz sistem meclis kadar sorumlu değil. Siyasi sorumluluk yok geri çağırma mekanizması da yok. Cumhurbaşkanı gaf yaptı 100 bin imza toplayınca seçebilirsin. 5 yıl boyunca onlara ondan başka kimse dokunamıyor. Suç işlediklerini iddia edecekseniz soruşturma komisyonu kurararak hesap sorabilisiniz. Bugün 55 milletvekili talep edebiliyordu yeni sistemle 301 milletvekili. 600'ün en az 300'ünü cumhurbaşkanının belirlediğibir 300. Aynı gün seçim yapılıyor. Yasama yürütme ve yargının bağımsız olarak seçilmeleri lazım. Birçok sistemde başkan ve meclis ayrı seçiliyor. Bir hafta ara ile olabilir."

        "HESAP VERMESİ İMKANSIZ BİR CUMHURBAŞKANI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

        "Bakanların ve cumhurbaşkanı yardımcılarınınmeclise hesap vermedikleri bir durum. 20 Temmuzda OHALden sonra anayasa mahkemesi üyelerinin nasıl azledileceği belli olduğu halde bunlarınyerine başkalarını atadılar. Bugünki OHALi kullanış yöntemi kapsam süre bakımından denetim yapamayarak istediğini yaparsın. Bu siyaseten hesap vermeyen yetkileri artırılmış ama hesap vermesi imkansız bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız."

        "Meclisteki milletvekili beni buraya yazmasalar ben buraya gezmeye bile gelemezdim diyor. Ben de aslında doğru bulmuyorum diyor. Milletvekili böyle düşünüyorsa doğru karar veremiyor."

        "Meclise karşı bir sorumluluğu olmayan salla başını al maaşını bir meclislebu vatandaşa saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Bugün ki yönetim anlayışı ile bağdaşır bir emsal değil. Dünyada bu tür yönetimleri tercih edenlerin sonu hayırlı değil. Sistem Türkiye'ye demokrasi, zenginlik, huzur vadetmiyor o yüzden karşı karşıyayız. İki partili bir sistem."

        "BİR FELAKETİN ÖNÜ AÇILIYOR"

        "İran da kendisine cumhuriyet diyor ama orada bir demokrasiden bahsetmek mümkün mü?Gücü kullananı değiştiriyorsan bir rejim değişilikliği yapıyorsun demektir. Ama öyle bir durumki ortaya konan reçetegücü değiştiriyor. Bir felaketin önü açılıyor. 15 yılda terörü bitirmek için neyimiz eksik de yapmadınız diyoruz cevap yok."

        "Eğer başkanlık siteminde olsaydık taciz tecavüz düzenlemesini ertesi gün resmi gazetede okuyacatık. Meclisten geçemeyecektik. Başkanlık kararnamesi olarak geçecekti. Bir başkanlık kararnamesine bırakılan alanlar var. Meclisin yapabileceği alanlar var. "

        "KILIÇDAROĞLU OLSA BİLE KARŞIYIZ"

        "Biz bir formül arıyoruz ki bizden başkası iktidar olamasın demekoluyor. Bu koalisyonları ortadan kaldırmyoruz. İki tur arasıda 15 günlüksüre içinde kapalı kapılar arkasındapazarlıkları getiriyor. Bize eleştiri getirirken gerçek niyeti ortaya koyuyor. Biz bu meseleyi çok net söylüyoruz. Seçilecek ilk başkan ve sonraki başkan Kılıçdaroğlu bile olsa karşıyız. O yüzden bir kişininüzerine bir kıyafet dikiyorlar sonrakinin üzerine oturması mümkün olamayan bir kriz çıkmasına neden olacak bir elbise dikiyorlar."

        "Bir kişinin siyasi başarısızlığı bir ülkenin felaketi olabilir mi? Siz bir tavla oynarkenkendiniz kaybedeceksiniz kahvehaneyi kapatamazısın. Ya başaramazsan? Bu ülke kolay kazanılmadı. 14 Temmuz günü arkasındaki 5 yaverin 4'ü FETÖ çıktı bu mu düzgün seçim.

        "ALDANABİLEN BİRİNE BU KADAR YETKİ VERMEMEK LAZIM"

        "Aldanabilen birine bu kadar yetki vermemek lazım. Bize dur diyecek bir daha düşün diyecek bir mekanizma lazım güvenliaraç en çok şoföre lazım. Hayır demek her zaman kötü bir şey değil. Bir siyasi obezlik ile karşı karşıyayız. Yanlış yapıyorsunuz. 12 Eylül 2010 başta şahsım ve hepimiz kandırıldık dedi. Biz o zaman diyorduk HSYK'yı böyle yaparsan adaleti, yürüyen davaları bütün bürokrasiyi cemaate davet edersin dedik. O zaman Fetullah Gülen Hocaefendi mezardakileri oy vemeye davet ediyordu. Buradan sonra Sayın Cumhurbaşkanı ile geriye dönük hesaplaşma yapsak o gün beni herkes kandırmışbir tek siz doğru söylemişsiniz CHPliler demesi gerekirdi. Bozuk saat gibi bir kezdoğruyu göstermişsiniz de."

        "Erken seçim planlıyor ve bunu MHP'yi ürkütmemek için söylemiyorsunuz. Bunu ilk kez söylüyorum MHPye bir tuzak kuruldu. MHP'nin haberi olmadanbir erken seçimyapamasınlar. MHP'nin bir kısmı karşı çıkıyor.Seçimler bittikten sonra MHP ile işi bitecek AKP Dar Seçim Bölgesini getirecek ve bu işte AKP için hava hoş bugün kimle koalisyon yapıyor onu da MHPliler düşünsün."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ