Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (23 Mart 2017)

        15 Temmuz Darbe Girişimi'nin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) destekçi ve üyelerinin yakalanması için başlatılan operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor. İşte FETÖ ile bağı olduğu ya da örgütün haberleşme programı Bylock kullandığı tespit edilen kişi/kurumlara yönelik operasyonlarda 23 Mart 2017 Perşembe günü raporu.

        Haberler anlık güncellenmektedir...

        FETÖ'NÜN SÖZDE IĞDIR SORUMLUSU TUTUKLANDI

        Iğdır'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan örgütün sözde "Iğdır sorumlusu" tutuklandı.

        FETÖ/PDY'ye yönelik Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, 2013 yılından beri örgütün sözde "Iğdır sorumlusu ve imamı" olduğu, Iğdır Özel Nergiz Fırat Eğitim Merkezinde öğretmenlik yaptığı belirtilen Y.Y. hakkında "yakalama kararı" çıkartıldı.

        Örgütün gizli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu ve firari olarak arandığı tespit edilen Y.Y'nin yakalanması için İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı.

        Bu çalışma sonucu kentte gözaltına alınan Y.Y, polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        Cumhuriyet savcılığındaki ifadesi sonrası sulh ceza hakimliğine çıkartılan zanlı, "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan tutuklandı.(AA)

        SERBEST PİYASA KURULU'NA FETÖ OPERASYONU: 18 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Sermaye Piyasası Kurulundaki (SPK) yapılanmasına yönelik operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 33 kişiden 18i gözaltına alındı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, SPKdaki FETÖ yapılanmasına yönelik operasyon başlattı.

        Bu kapsamda, savcılığın hakkında yakalama kararı çıkardığı 33 kişiden, aralarında kurumdaki görevinden daha önce uzaklaştırılanların da bulunduğu 18i yakalandı.

        Şüphelilerden 8inin Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı, firari durumdaki 15 kişinin yakalanması için de çalışmaların sürdüğü öğrenildi. (AA)

        BARTIN'DA 13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Bartın merkezli 3 ilde yapılan FETÖ/PDY operasyonunda 13 kişi gözaltına alındı.

        Bartın Emniyet KOM Şube ekiplerince Bartın merkezli Zonguldak ve İstanbul'da eş zamanlı 19 adreste gerçekleştirilen FETÖ/PDY operasyonu kapsamında, 13 kişi gözaltına alındı. (İHA)

        KOCAELİ'DE 2 KİŞİ YAKALANDI

        Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen 'Güven ve Huzur' uygulamasında farklı suçlardan aranmakta bulunan 2 kişi yakalandı.

        Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince Gölcük ilçesinde Güven ve Huzur uygulaması yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü, Asayiş, Güvenlik, Uyuşturucu ve KOM Şube Müdürlüğü ile İlçe Jandarma Komutanlığının destek verdiği uygulamalarda sabit yol arama, kontrol noktalarında ve umuma açık alanlarda aramalar yapıldı. Uygulamalar ise polis kamerasından saniye saniye kaydedildi.

        Kimlik kontrolü yapılan bin 765 şahıstan, aralarında FETÖ/PDY suçundan 1 şahıs, yoklama kaçağı suçundan 1 kişi olmak üzere toplam 2 aranan şahıs yakalandı. Sabit yol uygulamasında yapılan kontrollerde 1 adet ruhsatsız tabanca, 13 adet mermi, 2 adet kuru sıkı tabanca, 1 adet av tüfeği ile 150 adet tüfek kartuşu ele geçirildi. Seyir halindeki araçlara yönelik yapılan uygulamalarda ise trafik kontrolü yapılan 510 araçtan 23 araç sürücüsüne 14 bin 684 TL idari para cezası

        uygulanarak, 5 araç trafikten men edildi. (İHA)

        RİZE'DE 7 ASKER TUTUKLANDI

        Rize'de, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında gözaltına alınan İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli 13 rütbeli askerden 7'si tutuklandı.

        Rize Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan ve örgütle bağlantısı olduğu öne sürülen 12 Astsubay ile 1 Uzman Çavuş hakkında gözaltı kararı alındı. Rize ile birlikte Bursa, Şanlıurfa, Antalya, Diyarbakır, Bitlis, Artvin, Ankara, Kastamonu ve Tunceli illerinde gözaltına alınan 13 askerden adliyeye sevk edilen A.M., H.Ç., L.Y. S.S., A.B., K.K. ve B.Y. tutuklandı. 6 askerin sorguları sürüyor. (DHA)

        DARBECİ AKIN ÖZTÜRK'ÜN ESKİ EMİR ASTSUBAYI BERAAT ETTİ

        15 Temmuz darbe girişiminin önemli sanıklarından, eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi olan Orgeneral Akın Öztürk'ün Kayseri'deki emir astsubayı subayı emekli astsubay Ali Üstünel, tutuksuz olarak yargılandığı FETÖ terör örgütü üyeliğinden bugün yapılan duruşmada beraat etti.

        Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz olarak yargılanan Ali Üstünel'in iddia edildiği gibi FETÖterör örgütüyle bağlantısının bulunmadığı ve Akın Öztürk ile 15 Temmuz gecesi görüşme yapmadığı, telefon kayıtlarından belirlendi. Üstünel'in evinden alınan dijital belgelerde de suç unsuruna rastlanmadığı anlaşıldı.

        Duruşmada, 15 gün gözaltında, 50 gün tutuklu olarak cezaevinde kaldığını söyleyen Ali Üstünel, ''FETÖ/PDY terör örgütü ile irtibatım olmamıştır. Akın Öztürk paşayla tanışıklığım, kendisinin Garnizon komutanı olduğu dönemde emir astsubaylığını yapmamdır. Ben, Türk ordusuna yıllarca hizmet etmiş, şerefli bir TSK mensubuyum. Hakkımdaki yakıştırma, ihbar ve iddialar yersiz ve tutarsızdır. O nedenle bu davadan beraatimi istiyorum'' dedi. Cumhuriyet savcısının da olumlu mütalasının ardından mahkeme heyeti, emekli astsubayın beraatına karar verdi. (DHA)

        VATAN PARTİSİ YÖNETİCİSİ VE 10 KİŞİ TUTUKLANDI

        Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY), soruşturmasında, örgütün kriptolu haberleşme programı ‘ByLock'u kullandığı iddiasıyla, aralarında Vatan Partisi Ankara Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Anıl Eren Y.'nin de olduğu 11 kişi tutuklandı.

        Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün Ordu yapılanmasına yönelik, kriptolu haberleşme programı olan 'Bylock'u kullandıkları iddiasıyla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Ordu merkezli Samsun ve Adana'da düzenlenen operasyonlarla, 6 gün önce gözaltına alınarak kente getirilen 27 şüpheliden 11'i tutuklanırken, 16'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 6 kişinin yakalanması için operasyon sürerken, tutuklanan şüpheliler arasında Vatan Partisi Ankara Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Anıl Eren Y.'nin de bulunduğu belirtildi. (DHA)

        KAHRAMANMARAŞ'TA 6 AVUKAT TUTUKLANDI

        Kahramanmaraş merkezli 2 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında mahkemece serbest bırakıldıktan sonra Cumhuriyet savcısının itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan 7 avukattan 6'sı tutuklandı.

        Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Kahramanmaraş ve Gaziantep'te gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılan, aralarında Kahramanmaraş Baro Başkanı Vahit Bağcı'nın da bulunduğu 7 avukat, Cumhuriyet Savcısının itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı.

        Mahkemeye sevk edilen avukatlardan 6'sı tutuklanırken, Bağcı adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

        Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca 14 Mart’ta Kahramanmaraş ve Gaziantep'te düzenlenen operasyonlarda 24 avukattan 22'si gözaltına alınmıştı.

        Firari 2 avukatın yakalama çalışmalarının sürdüğü soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan avukatlardan 5'i savcılık sorgusunun ardından, 5'i de çıkarıldığı mahkemece adli kontrol kararıyla serbest bırakılmış, 5 avukat da tutuklanmıştı. (AA)

        KIRŞEHİR'DE 4 ZANLI YAKALANDI

        Kırşehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, eski binbaşı ve polisin de aralarında yer aldığı 4 zanlı yakalandı.

        İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen binbaşı G.Ü, eski polis memuru S.D. ile H.A. ve Y.Ayı, kent merkezinde gözaltına aldı.

        Örgüte finans desteği sağladıkları, FETÖ üyesi oldukları ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLocku kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 4 zanlının ikametleri ve araçlarında arama yapıldı.

        Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. (AA)

        FETÖ'NÜN AVUKAT İMAMLARINA OPERASYON

        İstanbul merkezli 5 ayrı ilde FETÖ'nün avukat ve hukuk imamlarına yönelik yapılan operasyonda 35 avukat ve hukuk imamı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Erhan Tuncel'in avukatı E.S. ve Akın İpek'in avukatı olan B.U.B.'de bulunuyor.

        İstanbul Terörle Macadele Şube Müdürlüğü ekipleri, haklarında gözaltı kararı bulunan FETÖ/PDY üyesi 80 avukat ve hukuk imamının yakalanması için İstanbul merkezli olarak Antalya, Ankara, Çanakkale ve Edirne'de eş zamanlı operasyon başlattı.

        AVUKATLARIN İSTANBUL İMAMI GÖZALTINA ALINDI

        Yapılan operasyonda, 35 avukat ve hukuk imamı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, FETÖ'nün, Türkiye ve İstanbul avukatlık yapılanmasında görev alan Danıştay ve Yargıtay'daki işleri takip eden İstanbul imamı A.Y.B. gözaltına alındı. A.Y.B.'nin Hidayet Karaca'ya ifade vermeme talimatı verdiği ileri sürüldü.

        HRANT DİNK DAVASI ZANLISI ERHAN TUNCEL'İN AVUKATI DA GÖZALTINA ALINDI

        Gözaltına alınanlar arasında, FETÖ'nün 2008 yılında ilk avukatlar imamı olan A.G., Zaman Gazetesi'nin avukatı N.A., Akın İpek'in avukatı F.Ü., Hrant Dink davasında Erhan Tuncel'in avukatı olan E.S., E.S.'nin hukuk bürosunda çalışan Bylock kullanıcısı O.Ç., Bank Asya, eski polis müdürleri Nazmi Ardıç ve Yakup Saygılı'nın avukatlığını yapan K.B. gözaltına alındı.

        53 AVUKAT BYLOCK KULLANICISI ÇIKTI

        Yürütülen soruşturmada haklarında gözaltı kararı verilen FETÖ'nün üst yönetiminin avukatlığını yapan 53 kişinin bylock kullanıcısı olduğu belirlendi. (Nihat ULUDAĞ / İSTANBUL)

        HARP AKADEMİLERİ'NDE FETÖ DARBE GİRİŞİMİ İDDİANAMESİ TAMAMLANDI

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemlerine ilişkin hazırlanan iddianamede, bazı şüphelilerin, Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak cezaevine konulması ve Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem'in kaçırılmaya teşebbüs edilmesine ilişkin ''cebir kullanarak silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs etme'', ''cebir kullanmak suretiyle konut dokunulmazlığını ihlal etme'', ''haksız arama'', ''nitelikli yağma'', ''silahla birden fazla kişi tarafından birlikte tehdit'' suçlarından da cezalandırılmaları talep edildi. (AA)

        DÜZCE'DE 1 İCRA KATİBİ GÖZALTINA ALINDI

        Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında bir icra katibi gözaltına alındı.

        Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından açığa alınan icra katibi E.D'nin adresine operasyon düzenlendi.

        Evde yapılan aramalarda, bazı belge ve dokümanlara el konuldu.

        Gözaltına alınan E.D, sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

        E.D'nin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği bildirildi. (AA)

        BALIKESİR'DE KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVLİ 14 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Balıkesir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görevli 14 şüpheli gözaltına alındı.

        Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖnün kamu kurumlarındaki yapılanmasına yönelik soruşturma çerçevesinde 20 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

        İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla 14 zanlıyı gözaltına aldı.

        Adreslerinde bulunamayan diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor. (AA)

        NEVŞEHİR'DE 1 ESKİ ÖĞRETMEN TUTUKLANDI

        Nevşehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski öğretmen tutuklandı.

        Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, FETÖ/PDY soruşturması çerçevesinde, hakkında tahkikat başlatılan ve daha önce kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretmen Gülcan A. gözaltına alındı.

        Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. (AA)

        İZMİR'DE 65 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        İzmir merkezli 28 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) eğitim yapılanmasına yönelik soruşturmada haklarında yakalama kararı verilen 155 kişiden 65i gözaltına alındı.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün eğitim yapılanmasında yer aldıkları iddia edilen 155 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

        Bu sabah İzmir merkez olmak üzere 28 ilde eş zamanlı operasyon düzenleyen İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 65 zanlıyı gözaltına aldı.

        Şüphelilerin, KHK ile kapatılan eğitim kurumlarında örgütsel faaliyette bulundukları ve FETÖnün şifreli haberleşme programı ByLocku kullandıkları belirtildi. (AA)

        İSTANBUL'DA 59 POLİS HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLDİ

        FETÖ'nün şifreli ByLock haberleşme programını kullandığı tespit edilen 59 polis hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'den gözaltı kararı verildi.

        Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla hareket geçen polis ekipleri, ByLock kullandığı tespit edilen 59 polisi gözaltına almak amacıyla 16 ilde eş zamanlı operasyon başlattı.

        İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince verilen ‘ arama ve elkoyma kararı' doğrultusunda, 59 polisin ev ve işyerlerinde arama yapılıyor. (Veli SARIBOĞA / İSTANBUL)

        ASELSAN'DAKİ FETÖ OPERASYONUNDA 44 KİŞİ TUTUKLANDI

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), ASELSAN'daki yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 75 kişiden 44'ü tutuklandı.

        Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan, aralarında ASELSANdaki görevinden daha önce uzaklaştırılanların da bulunduğu 75 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        Soruşturmayı yürüten savcıya ifade veren bu kişilerden 74'ü tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıkarıldı, biri ise savcılıkça salıverildi.

        Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliklerince sorgulanan 74 şüpheliden 44'ü tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi. Diğer 30 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA)

        İZMİR MERKEZLİ OPERASYON: 155 GÖZALTI KARARI

        İzmirde FETÖ'nün eğitim yapılanmasına yönelik yapılan çalışmalar sonucu 155 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şimdiye kadar 28 ilde toplam 65 kişinin gözaltına alındığı bildirilen operasyon sürüyor. (Neşet Dişkaya/HABERTÜRK HABER MERKEZİ)

        İZMİR'DEKİ "ASKERİ CASUSLUKTA KUMPAS" DAVASI

        FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddialarına ilişkin 10u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

        İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

        Duruşmanın öğleden önceki oturumunda tanıklar dinlendi, öğleden sonraki oturumda ise mahkeme heyeti açıklayacağı ara karar için müşteki ve sanıklara son ifadelerini sordu.

        Müştekiler, "ByLock" kullanan tutuksuz sanıkların tutuklanmasını talep etti.

        Tutuklu sanıklardan Gökay Ersel Gülek, hakkındaki iddiaları reddederken tutuklu sanık Yaser Özoğlu ise "ByLock" verilerinin usulen hukuka uygun olarak elde edilmediğini ileri sürerek itiraz etti.

        Mahkeme heyeti karar için verdiği aradan sonra, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, "ByLock" ile ilgili verilerin içeriğinin beklenmesine, müştekilerin "ByLock" kullanıcısı olduğu iddia edilen tutuksuz sanıkların tutuklanması talebini reddederek duruşmayı erteledi.

        DAVA VE İDDİANAME

        "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010da gelen ihbar e-posta üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

        Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ise 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Fetullah Gülenin bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

        İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri kapsamında, "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi suçlamalar yer alıyor. (AA)

        ESKİŞEHİR'DE 46'SI TUTUKLU 79 SANIĞIN YARGILANMASINA BAŞLANDI

        Eskişehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) emniyet yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 46sı tutuklu 79 sanığın yargılanmasına başlandı.

        Sanık sayısının fazlalığı nedeniyle 2. Ağır Ceza Mahkemesince Adalet Sarayı konferans salonunda görülen duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan sanıklar hazır bulundu.

        Kameralarla 2 farklı açıdan kayıt altına alınan duruşmada, savunma yapan sanıklardan Yalçın Öğreten, Etkin Pişmanlık Yasasından faydalanmak istediğini bildirdi. Örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"un Malatyada bulunduğu sırada bir örgüt üyesi tarafından telefonuna yüklendiğini iddia eden Öğreten, tahliyesini talep etti.

        Savunma yapan diğer sanıklar ise iddianamedeki suçlamaları kabul etmeyerek haklarında beraat kararı verilmesini istedi.

        Duruşmada, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında farklı bir dosyadan Edirnede tutuklu bulunan Mehmet Sait Çoban, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlenildi.

        Sanıklardan Hacı Ahmet Değirmenciyi tanıdığını anlatan Çoban, şunları kaydetti:

        "İstanbulda görev yaptığımız sırada evlerde toplanır, kitap okurduk. Bu kitaplar arasında Fetullah Gülen kitapları da yer alıyordu. Ayrıca Gülenin vaazını dinliyorduk. O dönemde grup üyeleri evlerin yakınlığına göre belirleniyordu. Kim müsaitse onun evinde toplanıyorduk. Grup içinde Hacı Ahmet Değirmenci de vardı. O dönem abilerin talimatıyla ByLock programını kullandım."

        "ELLERİNDEKİ LİSTELERLE İNSANLARI FİŞLİYORLARDI"

        Tanıklardan Sezgin Kocabay ise 24 yıllık polis memuru olduğunu ifade ederek, "Burada yargılananlardan bazılarını tanıyorum. Gözlemlerime göre onlar FETÖ üyesi. FETÖ mensupları yüzünden hayatım mahvoldu, yuvam yıkıldı. Sürekli üzerimize baskı kuruldu. Ellerindeki listelerle insanları fişliyorlardı. Ayrıca bu davaya tanık değil müdahil olmak istiyorum." dedi.

        Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan 8inin adli kontrol şartıyla tahliyesine, tutuksuz yargılanan 4 sanığın ise tutuklanmasına hükmetti.

        Diğer sanıkların mevcut hallerinin devamına karar veren heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 22 Hazirana erteledi. (AA)

        İZMİR MERKEZLİ 4 İLDE FETÖ OPERASYONU: 6 TUTUKLAMA

        İzmir merkezli 4 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda adliyeye sevk edilen 11 kişiden 6'sı tutuklandı.

        Ödemiş Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye ilişkin sürdürülen soruşturma kapsamında İzmir'in yanı sıra İstanbul, Bursa ve Denizli'de Gölbaşı-9 adıyla gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 5' i kadın 11 zanlının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Ödemiş Adliyesi'ne sevk edilen, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığı tespit edilen ve "himmet toplamak, örgüte finansal destek sağlamak, terör örgütü yöneticisi ve üyesi olmak, örgüt adına faaliyette bulunmak ve örgüte eleman temin etmek" suçlamalarıyla hakım karşısına çıkartılan zanlılardan 6'sı tutuklandı. 4 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Ödemiş Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik sürdürülen ve FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Ankara'da Özel Harekat Daire Başkanlığının tesislerinin bombalanmasına ithafen "Gölbaşı" adıyla sürdürülen soruşturmada, daha önceki 8 operasyonda 294 şüpheli gözaltına alınmış, bu kişilerden 108’i tutuklanmıştı. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ