Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İŞTE YENİ KABİNE

        Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu'nda yapılan değişiklik ve yeni görev dağılımını açıkladı.

        Kabine değişikliğiyle ilgili olarak dün akşam da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüklerini hatırlatan Erdoğan, bugün sunduğu listenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını belirtti.

        ''Şunu açık ve net olarak söylemek durumundayım kabinede olmayan arkadaşlarımın 'hata, yanlış' gibi yorumlarla değerlendirilmesini genel başkanları ve başbakanları olarak tanımlayamam ve kimsenin de böyle tanımlamasını istemem'' diyen Erdoğan, eski bakanlarla beraber yola çıktıklarını ve hepsinin Türkiye için ülke içinde ve dışında ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini söyledi.

        Bundan sonra da kendilerine ne görev verilirse verilsin aynı heyecanla çalışacaklarından şüphe duymadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Fakat tabii iş hayatında da olduğu gibi zaman zaman bu tür şeylerde değişimin yeni bir heyecan getirmesi, psikolojik bir hava da olsa önem arz ediyor. Bu bakımdan böyle bir değişimin gerekliliğine inandığımız için de 22 Temmuz seçimlerinden sonra kısmi bir değişiklik yapmıştık. Bunu biraz daha arttırarak bir değişeme değişime gidiyoruz yeni gelen arkadaşlar var bir de kabine dışında yer değişikliği yaptıklarımız var'' diye konuştu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabine ile ilgili önerileri olduğunu, bunları değerlendirdiklerini söyledi.

        Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''kabinedeki değişikliğin bir güven oyu gerektirip gerektirmeyeceği, bu konuda bir düşüncesi bulunup bulunmadığı'' yönündeki sorusu üzerine, ''Biraz garip soru olmadı mı?'' karşılığını verdi.

        Aynı gazetecinin ''Bu yönde yorumlar vardı, o yüzden'' şeklindeki yanıtı üzerine Başbakan Erdoğan, ''Bir defa böyle bir soruyu abesle iştigal olarak görüyorum. Şu anda 9 arkadaşım, 1 tanesi parlamentonun dışından olmak üzere, yeni olarak kabineye giriyor. Diğerleri kabine içerisindeki yer değişikliğini yapıyorlar. Bunlar tamamıyla şu anda AK Parti iktidarının tasarrufudur. AK Parti'nin de böyle bir güven oyuna ihtiyacı yoktur'' dedi.

        Ekonominin koordinasyonu konusundaki değişikliklere neden ihtiyaç duyulduğu ve ne tür bir farklılığın olacağı yönündeki soru üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Ekonomi koordinasyonu zaten vardı. Fakat burada çok daha farklı bir koordinasyon gereğini duyduk'' yanıtını verdi.

        -DAVUTOĞLU'NUN ATANMASI-

        ''Kabine'de ilk kez seçilmiş olmayan bir ismi dışarıdan alıyorsunuz. Buna neden gerek duydunuz? Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu değişim sırasında gerek modalite olarak gerek isim bazında önerilerini aldınız mı?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

        ''Önerisinin olmaması mümkün değil, önerileri oldu, bunları değerlendirdik. Böyle bir değişim noktasında da yani Dışişleri çalışmaları içerisinde gerek Başbakanlık müşaviri olarak, ondan sonra da biliyorsunuz büyükelçilik unvanını alan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Bey, gerek Abdullah Gül Bey'in Başbakanlığı döneminde, gerekse benim Başbakanlığım döneminde gerçekten yoğun bir Dışişleri sirkülasyonunun içerisinde oldu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül Bey'in, gerekse benimle gerek Dışişleri bakanımızla hakikaten bu işin içerisinde çok çok büyük bir emek verdi. Dışişleri camiamızı gerek burada, gerekse yurt dışında gayet iyi tanıma fırsatını buldu ve birikimi bu işe çok çok gerçekten fırsat tanıyan bir kıymet, bir değer olduğu için, Dışişleri Bakanlığında istifade edeceğimize inandığım için kendilerini bu göreve getirmeyi faydalı gördüm.''

        -BAKANLIKLARDA DÜZENLEME-

        Bir gazetecinin, ''Yerel yönetimlerden sorumlu devlet bakanlığının kurulması, Bilim ve Teknoloji Bakanlığının kurulması, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının ayrılması gibi bir takım teknik düzenlemelerin de yapılacağı söyleniyordu, bekleniyordu. Yasal düzenlemeler de gerekiyor bunların bir çoğu için. Bununla ilgili bir çalışma olacak mı önümüzdeki süreçte?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan şunları kaydetti:

        ''Bunlar tabii hep dedikodu. Aslında biz tabii biliyorsunuz çok iddialı bir şekilde 2002 seçimlerine girdiğimizde bakan sayısını azaltmak üzereydik. O seçimlerde nitekim devlet bakanlığı sayısını on tane azalttık, düşünün. Ondan sonra maalesef iki tane artırdık. Eğer bu dediklerinizi de yapmaya kalkarsak biz icracı bakanlıklarda da artmaya gideriz.

        KEMAL UNAKITAN

        Erdoğan, görev dağılımına ilişkin bir soru üzerine, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları veya Devlet Bakanlarıyla ilgili çalışmalarını yaptığını ancak nihai kararı henüz vermediğini, onları da büyük ihtimalle bir iki gün içerisinde, Pazartesi günü Bakanlar Kurulundan sonra Hükümet Sözcüsünün bunları açıklayacağını'' söyledi.

        Başbakan Erdoğan, ''Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sağlık durumunun değişimde bir kriter olarak alınıp alınmadığının'' sorulması üzerine ise ''Tabii ki sağlık sorununun da bu konuda çok ciddi bir etkisi oldu. Şu görev süresi içerisinde hakikaten gerek pratik zekasıyla çözüm noktasındaki gayretleriyle kendisinden çok istifade ettiğim bir sayın arkadaşım oldu. Tabii bundan sonra da aynı şekilde bu pratik zekasından gerek Ali Bey gerekse ben istifade etmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

        ''Parti görevlerinde de bir değişiklik olacak mı?'' şeklindeki bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ