Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Buradan geçmek için kişi başı 5 bin dolar veriyorlar!

        Yunanistan'ın Midilli Adası’na yaklaşık 10-12 kilometrelik uzaklığı ile göçmen grupların en sık kullandığı geçiş bölgesi olan Çanakkale’nin Assos-Babakale sahil hattından karşı yakaya geçişlerin, güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla kişi başına 5 bin dolara (18 bin TL) kadar çıktığı belirtiliyor.

        Gazete Habertürk'ten Erdem Şahin'in haberine göre; geçtiğimiz yıllara göre geçişlerin azaldığı, fiyatların ise ikiye katlandığı bölgede geçirdiğimiz 5 günde, çevrede kara ve denizde başvurulan çok sıkı güvenlik önlemlerine şahit olduk, köylüleri dinledik.

        KIYILAR TENHALAŞMIŞ

        Assos-Babakale sahil hattında geçtiğimiz yıllarda göçmenlerden geçilmeyen kıyılar şimdilerde tenhalaşmış durumda. Baharın gelmesiyle birlikte geçişler artmış ancak bunlar yüzler, binlerle ifade edilen rakamlar değil.

        Bölgede kaldığımız süre içinde, 46 kişilik bir mülteci grubu jandarma ekipleri tarafından bir köyde yakalandı ve kısa sürede ilgili birimlere teslim edildi. Göçmen kaçakçılığı fiyatları ise geçtiğimiz yıllara göre olağanüstü artmış. Hem karada hem de denizde alınan önlemlerle insan kaçakçılarına, mültecilere göz açtırılmıyor.

        Ama sahillerde göçmenlere ait eşyalar, çocuklara ait giysiler hâlâ duruyor. Ayvacık’a bağlı köylerde yaşayanların aktardığına göre, İstanbul’daki organizatörler bölgede yaptığı işler karşılığında geçtiğimiz yıllarda kişi başı bin 200 dolar alıyordu.

        Telefonla görüştüğümüz, kimlik bilgilerini vermeyen ve geç- tiğimiz yıllarda bu işi yaptığı belirtilen bir kişi ise şunları anlatıyor:

        “Görevim 40 kişilik göçmen grupları minibüsle İstanbul’a getirmek, buradan da belirlediğimiz yere yollamak oluyordu. Bu işe kendi aramızda ‘paketlemek’ diyoruz. Botun ben gelmeden şişirilip hazırlaması ve gözcülük yapması için mutlaka adamım oluyordu. 9 metrelik bota genellikle 40 kişi bindiriyorduk. Bazen korkup binmek istemeyen oluyordu. Zorla bindiriyorduk. Bu işin içinde o dönem birkaç otobüs firması bile vardı. Ben artık yapmıyorum ama bir süredir önlemler artınca fiyatların iki katına çıktığını duydum. Bir kişiyi 5 bin dolara götürüyorlar.”

        ‘JANDARMAYA TAŞ ATTILAR’

        Bir gece bekçisinden ise geçtiğimiz aylarda tanık olduğu ve kendisini hayretler içinde bırakan bir tanıklığı dinliyoruz: “Akşam 8-9 gibi yaklaşık 200 kişilik bir göçmen grup yandaki koya geldi. Hemen arkalarından da jandarma geldi. Plaj taşlık olduğu için bir anda bütün göçmenler taşla jandarmaya saldırmaya başladı. Özel bir ekip gelip o şekilde aldı grubu.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ