Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'den mühürsüz pusulalarla ilgili yeni hamle!

        CHP, YSK'nın referandum kararına ilişkin bugün Danıştay'a başvurdu. Başvurunun ardından açıklama yapan CHP'nin avukatı Atilla Kart, "Yürütmenin durdurulmasını da talep ettik" dedi. Kart, YSK'nın bu kapsamda seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerektiğini söyledi.

        CHP'nin avukatı Atilla Kart, Danıştay'a başvuru sonrasındaşu açıklamalarda bulundu:

        Sadece Hayır oyu verenlerin hukukuna değil, Evet oyu verenlerin de hukukuna sahip çıkıyoruz. Vatandaşlarımızın iradelerine sahip çıktığımız gibi 80 milyon vatandaşımızın da hak ve hukukuna sahip çıkıyoruz.

        Anayasa'nın 79. maddesi 1. fıkrasına göre yargı organları, yani burada YSK, seçimlerin genel yönetim ve denetimi ile sorumludur. Oy kullanımı bitmiştir, tasnif yapılmıştır, o aşamada ilçe ve iller üzerinden gelen talepler hakkında YSK, adeta bir yargı organı gibi değerlendirme yapıp karar vermiştir. Oyların kullanılmasından ve sandıkların kapanmasından sonraki aşamadır. Sandıkların kapanmasından evvel, 298 sayılı yasanın ilgili maddelerinde orada ilçe seçim kurulu ve sandık kurullarının zarfları ve pusulaları ne şekilde mühürleyecekleri, kimlerin huzurunda yapılacağı ve tasnif aşamasında mühürsüz olan oy ve zarflar ile geçersiz olan oyların tespit edileceği yer alıyor. Mühürsüz oy, mühürlü oy, geçerli, geçersiz oy ayrımını sayfalarla izah etmiş.

        "TAM KANUNSUZLUKTAN SÖZ EDİYORUM"

        Burada tam kanunsuzluk hali söz konusudur. Hukuka, yasaya aykırılıktan söz etmiyorum, tam kanunsuzluktan söz ediyorum. Yani yok hükmünde olan bir işlemden söz ediyorum. Yargı demokrasiye sahip çıkmak zorunda.

        "YSK'NIN SEÇİM SONUÇLARINI KESİNLEŞTİRMEMESİ GEREKİR"

        Yaptığımız başvuru idari işleme karşı, yargısal denetime karşı değildir. Başvurunun kesin sonucuna kadar yürütmenin durdurulması talebinde de bulunduk. Bugün YSK'ya ayrıca bir dilekçe de verdim. YSK'nın Danıştay kararı netleşmeden seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir.

        CHP’li Tezcan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetmişti:

        Mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle bugün Danıştay’da dava açıyoruz. Ayrıca dava sonuna kadar halkoylaması sonuçlarının kesinleştirilmesinin önlenmesi için yürütmeyi durdurma talep ediyoruz. Avukatımız Atilla Kart bugün Danıştay’a dava dilekçesini verdikten sonra saat 16.00’da YSK önünde gerekli açıklamaları yapacaktır. İster 'Hayır' ister 'Evet' demiş olsun oy kullanan 49 milyon vatandaşımızın hakkını korumak için hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ