Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güle güle Türkan Hoca

        Ergenekon operasyonu kapsamında evi arandığı için incinen Türkan Hoca, bugün alkışlarla son yolculuğuna uğurlanacak.

        GAZETE HABERTURK

        Yaşamını Türkiye’nin çağdaşlaşmasına adayan, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, kanser tedavisi gördüğü Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nde dün sabah yaşamını yitirdi. ÇYDD üyelerine cuma günü “Burslu kız öğrenci sayısının 36 binden 100 bine çıkarılmasını” vasiyet eden Saylan’ın

        son söz olarak “Bana düşen bütün görevleri yerine getirdim, ölüme de hazırım” dediği belirtildi. Saylan, bugün toprağa verilecek. Aynı zamanda “Türkiye’de cüzzamı bitiren bilim kadını” olan Saylan’ın ölüm haberini alan yakınları ve sevenleri hastaneye akın etti.

        “ÖLÜME HAZIRIM”

        Prof. Dr. Pınar Saip Kürkan, Saylan’ın bilincinin son 24 saate kadar açık olduğunu belirterek, cumartesi sabahı dondurma yediğini ve su içtiğini ifade etti. Saylan’ın, sorulara mantıklı cevaplar verebildiğini belirten Kürkan, “Bilinci son 24 saatte kapandı. Ondan önce kısık sesle konuşabiliyordu, kaş göz hareketiyle cevap veriyordu. ‘Bana düşen bütün görevleri yerine getirdim, ölüme de hazırım’ diyordu.

        YAPTIKLARI VASİYETİDİR

        1990 yılından beri meme kanseri tedavisi görüyordu. 2002’de karaciğer

        metastazı olduğu süre içinde günlük yaşamını aksatmadan devam ettirdi.

        Ölümü onurlu bir şekilde karşılamıştır. Organ yetersizliğinden öldü” diye konuştu.

        ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Aysel Çelikel, hastane önünde yaptığı açıklamada, Saylan’ın, çok sevdiği çocuklarda, gençlerde ve yol arkadaşlarının yüreğinde hayalleri, düşünceleri ve değerleriyle yaşamaya devam edeceğini söyledi. Saylan’ın ölmeden önceki vasiyetinin sorulması üzerine Prof. Dr. Çelikel, ‘’Onun vasiyeti yaptıklarıdır. Bugüne kadar genel başkanı olduğu dernekte ya da başka sivil toplum kuruluşlarında yaptığı hizmetlerin devam etmesi en büyük isteğiydi’’ dedi. Çelikel, ÇYDD’nin Türk insanına ve toplumuna hizmet etmeye devam edeceğini vurguladı.

        SON NEFESİNE KADAR

        ÇYDD yöneticisi Nihal Kızıl, Türkan Saylan’ın son sözlerinde de eğitimden bahsettiğini belirterek, “Gece geç saatlerde rahatsızlığı arttı. Yönetim kurulu üyeleri ile oğulları son anına kadar yanındaydı. Son nefesine kadar hep yeni projelerden söz etti” dedi.

        Ergenekon operasyonu kapsamında bir süre tutuklu kaldıktan sonra itiraz

        üzerine serbest bırakılan ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe

        Yüksel de dernek merkezinde yaptığı açıklamada şöyle dedi:

        “Türkan hoca Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün değerlerini çok iyi biliyordu. Onun tek amacı Türkiye’de okumak isteyip de ekonomik imkansızlıklar nedeniyle okuyamayan hiçbir çocuğun kalmamasıydı.”

        “Türkan Saylan’ın, öğrencileri tarafından gelecekte hep anlatılacağını belirten Yüksel, Türkan Saylan’ın yol arkadaşı ve manevi kızı olmanın büyük sorumluluk olduğunu söyledi. Saylan’ın Türkiye’nin gelişmesi ve çağdaşlaşması için çalıştığını belirten Yüksel, “Onun arkasından ağlamak,

        sızlamak bize yakışmıyor. O da böyle olmasını istemezdi. Onun mutlu

        olmasını istiyorsak, gösterdiği yolda gitmeliyiz” dedi.

        DEVLET ÖZÜR DİLEMELİ

        Profesörü İbrahim Kaboğlu ise şunları söyledi: “Devlet görevlilerinin dernek

        merkezinde arama yapmasıyla hukukdışı bir işlemle karşı karşıya kaldık. 5 hafta sonra da Türkan hocamızı kaybettik. Onun çağdaşlaşma yolunda yaptığı çalışmalar birilerini rahatsız etti. Devlet görevlilerinin hukuki özür borcu var. Türkan Saylan’ı uğurlamadan özür dilemeliler. Ömrünü Türkiye ve Türk halkına adamış bir kişinin hukukdışı olaylara karışmış izlenimi verilmesi çok yanlıştı.”

        EVİNDE HÜZÜN

        Saylan’ın Arnavutköy Beyazgül Sokak’taki evi de ziyaretçi akınına uğradı. Yakınları ve komşuları eve gelerek taziyede bulundu. Evinin önüne, komşuları ve dernek üyeleri tarafından çiçek demetleri bırakıldı. ‘’Türkan hoca sen rahat uyu. Onurla temsil ettiğin çağdaş yaşama, çağdaş eğitime, okuttuğun çocuklara sahip çıkacağız. Atatürk kadınları’’ yazılı kağıtlar hem evin kapısına asılırken hem de gelen komşulara verildi. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği

        tarafından bir süre önce asılan “Endişeliyiz” yazılı pankartın da hala asılı olduğu gözlendi.

        BUGÜN UĞURLUYORUZ

        Ölüm haberinin ardından yapılan ilk açıklamalarda cenazenin çarşamba günü (yarın) kaldırılacağı duyuruldu. Ancak daha sonra cenazenin bugün toprağa verilmesi kararlaştırıldı. Bu kararın, 19 Mayıs nedeniyle tatil olduğu için öğrencilerin de törene katılımının sağlanması amacıyla alındığı öğrenildi.

        Programa göre Saylan için bugün önce saat 14.00- 15.30 arasında Lütfi

        Kırdar Kongre Merkezi’nde bir anma töreni düzenlenecek. Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından cenaze Teşvikiye Camii’nden hareketle kortej eşliğinde Rumeli, Halaskargazi ve Büyükdere Caddelerini takiben Zincirlikuyu Mezarlığı’na götürülerek toprağa verilecek.

        ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Saylan’ı Atatürk’ün kızı olarak nitelendirdi ve bu ifadeyi, Saylan’ın böyle anılmak istendiği için kullandığını söyledi. ÇYDD’nin hiçbir partiyle ilgisinin olmadığına dikkati çeken Çelikel, “Cenaze törenin hiçbir siyasi boyutu olmayacak. Sadece halkın sevgisine dayalı bir tören olacak” diye konuştu.

        MUHTEŞEM MÜCADELE

        Avukatı Hüseyin Karataş da Saylan’ı “dokunulmayanlara dokunan insan” olarak nitelendirerek, “O Türkiye’de aydınlanma, çağdaşlaşma, demokrasi ve laiklik için muhteşem bir mücadele verdi. Yaşamının bir anını boşa geçirmedi. Maalesef son zamanlarda temelsiz, hukuksuz ve vicdansız saldırılara maruz kaldı. Bütün bunları Anadolu çelebiliği ile ‘Bunlar olacaktır. Hiç önemli değil. Biz işimize bakarız’ diyerek karşılayabilecek kadar olgun ve bir insanı yitirdik” dedi.

        SAYLAN'A SAYGI DURUŞU

        Bir grup sanatçı, bazı dernek ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle, yargının siyasallaştığı laik cumhuriyetin tehlikeye girdiği gerekçesiyle Beyoğlu İstiklal

        Caddesi’nde yürüyüş yaptı. Haldun Dormen, Levent Kırca, Müjdat Gezen ve

        Fazıl Say gibi ünlü sanatçıların katıldığı yürüyüş sonunda Prof. Dr. Türkan Saylan anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yürüyüşün Saylan’ın ölümüyle aynı günü denk gelmesini acı bir tesadüf olarak nitelendiren,

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ