Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ders kitaplarına tekke rötuşu

        'Tekkeler bilime, laik yaşama aykırı merkezler haline geldiği için kapatıldı' ifadesi yeni ders kitaplarındaysa şöyle: İslam'la bağdaşmayan inançlar ortaya çıktığı için kapatıldı

        CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, ilk ve ortaöğretimde okutulan tarih kitaplarında yapılan değişikliklerle tarikatların, tekke ve zaviyelerin, Padişah 2. Abdülhamid ve Vahdettin'in aleyhine olan bölümlerin çıkarıldığını saptadı. 31 Mart Olayı, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, laiklik, Şeyh Sait gibi konuların yeni ders kitaplarında farklı yorumlandığına dikkat çeken Gazalcı, konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gazalcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde kitaplarla ilgili tespitlerini şöyle sıraladı: Prof. Dr. Ahmet Mumcu ve Mükerrem K. Su tarafından yazılan 2000 tarihli 'T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük' ders kitabı ile daha önce okutulan Niyazi Akşit'in tarih kitapları AKP döneminde 2005-2006 eğitim, öğretim yılında kabul edilen İdris Akdin-Muhittin Çakmak-Mustafa Genç'in yazdığı tarih kitabıyla değiştirildi. Eski ders kitabında tekke ve zaviyelerin bilime ve laik yaşama aykırı, çağdışı kurumlar olduğu ve birer sömürü merkezleri durumuna geldikleri için kapatıldıkları belirtiliyor. Yeni ders kitabında "İslam dini ile bağdaşmayan inançlar ve âdetler ortaya çıktığı", yani İslami kurallardan saptıkları ve bozuldukları için kapatıldığı belirtiliyor.

        Abdülhamid'in rolü Eski ders kitabında Şeyh Sait ve Derviş Mehmet'in tarikat mensubu/başı oldukları belirtilirken yeni kitapta bu bilgi yer almadı. Eski ders kitabında yer alan 2. Abdülhamid'in kendisine karşı bir ayaklanma olabileceği kaygısıyla donanmayı Haliç'e çektirdiği, 31 Mart Ayaklanması'nda rolü olduğu, aydınlara karşı baskı uyguladığı vb. bilgileri yeni ders kitabında yer almadı. Sadece 2. Abdülhamid'i olumlayan ifadeler konuldu. Eski ders kitabında padişah Vahdettin ile Damat Ferit arasında bir uyum bulunduğu, ikisinin de İngilizlerle işbirliği yaptığı vurgulanırken, yeni ders kitabında Damat Ferit'le Vahdettin'in farklı düşündüğü, gerçekte Vahdettin'in değil Damat Ferit'in İngilizlerle işbirliği yaptığı bilgisi veriliyor.

        Vahdettin'le ilgili sözler Eski ders kitabında Atatürk'ün Samsun'a çıkışı konusunda Atatürk'ün Padişah Vahdettin hakkındaki sözleri yer alırken, yeni ders kitabında bu sözler çıkarıldı. Yerine Atatürk ile Vahdettin arasında bir uyum olduğunu duyumsatan ifadeler konuldu. Eski ders kitabında saltanat kaldırılınca Vahdettin'in İngiltere'ye sığındığı bilgisi verilirken, yeni kitaptan bu bilgi çıkarıldı. Atatürk'ün eşi Latife Hanım'la başı açık fotoğrafı çıkarılarak yerine Latife Hanım'ın çarşaflı bir fotoğrafı konuldu.

        Yeni belgeler mi bulundu? Gazalcı, 3 Kasım 2002 tarihinden sonra okutma süresi dolan, bakanlıktan yeniden inceleme oluru alamayan ya da yeniden yazılıp incelemeye sunulan ilköğretim ve ortaöğretimdeki tarih kitaplarının sayısını, bunların kaçının kabul edildiğini, kaçının reddedildiğini de sordu. Atatürk ilkelerinin ara sınıflarda okutulmasını sağlayacak bir düzenlemenin düşünülüp düşünülmediğini soran Gazalcı, tarihi olaylarla ilgili kitapta yapılan değişiklikleri sıraladıktan sonra Hüseyin Çelik'e "Tarihi bilgileri değiştiren yeni belgeler mi bulundu" sorusunu yöneltti.

        RADİKAL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ