Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Denizkurdu 2009 Tatbikatı

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 11 fırkateyn, 14 hücumbot, 3 korvet, 8 denizaltı, 14 yardımcı gemi, 4 uçak ve 8 helikopterin katıldığı tatbikatta, Hava Kuvvetleri Komutanlığı da F-16, F-4 RF-4E keşif ve KC-135 yakıt ikmal uçağıyla katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı ise 15 Sahil Güvenlik Botu ve 3 Sahil Güvenlik helikopteriyle tatbikatta yer aldı.

        Tatbikatın 3. safhası olan seçkin gözlemci günü, bugün sabah 08.00'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ardından da 08.15'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Aksaz Deniz Üssü Limanı'nda bağlı sancak gemisi Kemalreis Fırkateyni'ne gelmesiyle başladı.

        Orgeneral Başbuğ ve Başbakan Erdoğan, fırkateyne gelişlerinde tören mangası tarafından karşılanırken, Orgeneral Başbuğ da Başbakan Erdoğan'ı seçkin gözlemcilerin yer aldığı güvertede karşıladı.

        Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlarla tek tek tokalaştı.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un tatbikatın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenleniyor olması dolayısıyla denizci üniforması giydiği gözlenirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de üzerinde Donanma Komutanlığı yazılı şapkalar taktı.

        Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ve beraberindekilerin bulunduğu sancak gemisi Kemalreis Fırkateyni'nin tatbikatın icra edileceği bölgeye gitmek üzere Aksaz Deniz Üssü'nden ayrılışında, yabancı seçkin gözlemcilerin de bulunduğu Salihreis Fırkateyni tarafından top atışlarıyla selamlandı.

        -SAT'LARIN BAŞARILI İCRASI-

        Tatbikatta daha sonra ilk olarak Sualtı Taaruz Timleri'nin (SAT) icra ettiği faaliyetler yer aldı. İlk olarak skorsky tipi helikopterden atak bot ile birlikte atlayan SAT komandoları daha sonra senaryo çerçevesinde içeri sızmaya çalışan bir düşman unsuruna 12.7 mm'lik tüfek ve roketatarla hücum, ardından da sualtı tahribi uygulaması yaptı.

        SAT komandoları daha sonra CN-235 tipi nakliye uçağından paraşütle denize atladı. Beraberlerinde botun da uçaktan atıldığı SAT komandoları daha sonra denizden hücum botla toplandı.

        SAT komandoları tatbikat faaliyetlerini, helikopter ve botla selamlama geçişi yaparak tamamladı.

        Tatbikatın bu bölümünün ardından Başbakan Erdoğan ve Orgeneral Başbuğ ile beraberindekilere tatbikata ilişkin brifing verildi.

        Tatbikatın sonraki bölümünde 2 adet sea hawk helikopteri tarafından düşman denizaltı unsurunun etkisiz hale getirilmesi faaliyeti gerçekleştirildi.

        Helikopterlerden ilki, denizaltına gönderdiği sonar ile düşman unsurunun yerini tespit ederken, ikinci helikopter bu bilgi doğrultusunda denizaltına tahrip torpidosuyla hücum gerçekleştirdi. Faaliyet, denizaltının yeşil duman atarak yelken göstermesiyle son buldu.

        Tatbikatta daha sonra sırasıyla Çanakkale ve Onsekiz Mart denizaltıları tarafından bir denizaltının su altında meydana gelen tehlikeli durum üzerine acil olarak satıha çıkışı eğitimi yapıldı. Her iki denizaltı son derece zorlu bir çıkış olan yaklaşık 45 derecelik bir açıyla ani olarak su yüzüne başarıyla çıktı.

        Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgenaral Başbuğ, tatbikatın bu safhasının ardından bir süre bulundukları güverte üzerinden Kemalreis Fırkateyni'ni takip etmekte olan Salihreis Fırkateyni'nin seyrini izledi. Daha sonra fırkateynde bulunan helikopter platformuna geçen Başbakan Erdoğan ve Orgeneral Başbuğ, bir sea hawk helikopteri tarafından su üstü hedefine yönelik gerçekleştirilen hücumu buradan izledi.

        Sea hawk helikopterinin düşman su üstü unsuruna heal fire (cehennem ateşi) güdümlü roket ile gerçekleştirdiği tam isabet kaydeden atışı alkışlarla karşılandı.

        -SOMALİ GÖREVİ ÖNCESİ PROVA-

        Tatbikatta daha sonra fırkateyn ve hücum botlar tarafından sırasıyla 4'erli gruplar halinde su üstü atışları yapıldı.

        Tatbikatın bu safhasında TCG Gemlik, Turgutreis ve Fatih fırkateynleriyle birlikte görev yapan TCG Gaziantep Fırkateyni, halen Somali açıklarında Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, Güney Kore ve Singapur'un yer aldığı, Türkiye'nin komutasını yürüttüğü Birleşik Görev Kuvveti-151'deki (CTF-151) TCG Giresun Fırkateyni'nden haziran ayında görevi devralacak olmasıyla dikkatle izlendi. TCG Gaziantep, gerçekleştirdiği başarılı atışlarla göz doldurdu.

        TCG Gaziantep, Somali'de üstleneceği görev için 5 Haziranda Aksaz Deniz Üssü'nden törenle uğurlanacak ve 15-17 Haziran günleri arasında görevi TCG Giresun'dan devralacak.

        Bu atışların ardından Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile beraberindekilerden oluşan seçkin gözlemcilere gemide öğle yemeği verildi.

        Seçkin gözlemcilere yemekte balık çorbası, bahriye usulü levrek, zeytinyağlı enginar, salata ve tatlı ikram edildi.

        -FIRKATEYN VE HÜCUMBOTTAN BAŞARILI ATIŞLAR-

        Tatbikatın öğleden sonraki bölümü, Salihreis Fırkateyni ile Meltem Hücumbotu'nun hava hedefine yönelik gerçekleştirdiği top atışlarıyla başladı.

        Salihreis Fırkateyni ve Meltem Hücumbotu, 127 ve 76/62 mm'lik başarılı top atışlarıyla bir nakliye uçağının arkasına bağlanmış temsili hava hedefini imha etti.

        Tatbikatta daha sonra sancak gemisi Kemalreis ile Salihreis fırkateynleri, Yarbay Kudret Güngör akaryakıt gemisinden aynı anda yakıt ikmali yaptı.

        Yakıt ikmalleri Yarbay Kudret Güngör gemisi güvertesinde bulunan Donanma Komutanlığı Bandosu'nun marşları eşliğinde yapıldı.

        Tatbikatta son faaliyet olarak da Kemalreis ve Gemlik fırkateynleriyle Salihreis ve Gaziantep fırkateynleri arasında halatlarla posta alışverişi yapıldı. Bu sırada eş zamanlı olarak SAT birliklerince Gemlik Fırkateyni'ne helikopterden halatla iniş yapıldı. SAT birlikleri, gemiyi ele geçirme harekatı gerçekleştirdi.

        Denizkurdu-2009 Tatbikatı Seçkin Gözlemciler Günü faaliyetleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Donanma Komutanı Oramiral Uğur Yiğit'in tatbikata katılan gemi, denizaltı ve helikopterlerin tören geçişlerini, sancak gemisi TCG Kemalreis Fırkateyni köprü üstünden kabul etmeleriyle tamamlandı.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, tören geçişinin ardından Kemalreis Fırkateyni'nden kurduğu telsiz bağlantısıyla tatbikata katılan tüm gemi ve denizaltıların komutanlarını ve personelini kutladı.

        Mesajında, Denizkurdu-2009 Tatbikatı ile Deniz Kuvvetleri'nin üstün eğitim ve harbe hazırlık seviyesini bir kez daha gözlemlemekten duyduğu mutluluğu ifade eden Orgeneral Başbuğ, ''Deniz Kuvvetlerimiz, sergilediği üstün performans ile milletimizin kendisine duyduğu güveni hak ettiğini ortaya koymuştur. Tatbikata katılan personeli kutluyor. Başarılarınızın devamını diliyorum. Pruvanız neta, denizleriniz sakin, başarılarınız daim olsun'' dedi.

        Orgeneral Başbuğ'un mesajına gemi ve denizaltı komutanları tek tek çevrime girerek ''sağol'' diye karşılık verdi.

        Tatbikatın bugünkü faaliyetleri, TCG Salihreis Fırkateyni'nde bulunan 31 ülkeden 35 askeri ataşeyle 13 ülkeden 28 seçkin gözlemci tarafından da izlendi.

        Başbakan Erdoğan, fırkateynin Aksaz Deniz Üssüne yanaşmasının ardından tören mangasıyla gemiden uğurlandı.

        -1 HAZİRANDA SON BULACAK-

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın planlı tatbikatlarından olan Denizkurdu 2009 tatbikatı, 4 safhada gerçekleştiriliyor. İlk safhası 20 Mayısta Gölcük, Foça ve Aksaz limanlarından senaryo gereği çok tehditli ortamda ayrılmaları, deniz görevlerine yönelik gerçekleştirdikleri eğitimler ve fiili silah atışlarıyla icra edilen tatbikatın ikinci safhasındaysa 21-23 Mayıs günleri arasında Ege sularında deniz nevilerine yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.

        Bugün icra edilen seçkin gözlemciler günüyle 3. safhası tamamlanan tatbikat, 28 Mayıs-1 Haziran günleri arasında deniz-hava işbirliği, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi ve fiili silah eğitimleriyle deniz yetki alanı faaliyetlerinin ardından son bulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ